Wzmacniają serce i są na wyciągnięcie ręki. Rozpoznasz je po kolorze

Zanim przewrócisz oczami na kolejną poradę w stylu "zdrowe warzywa", wiedz, że prawdopodobnie część z nich już i tak regularnie pojawia się na twoim talerzu. Warto, aby sięgać po cały wachlarz propozycji. Szczególnie na przednówku, a za moment na wiosnę.

Wzmacniają serce i są na wyciągnięcie ręki. Rozpoznasz je po kolorzeBowl pełen warzyw - również zielonych - to zbilansowany posiłek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska
1

Warzywa odgrywają kluczową rolę w wspieraniu zdrowia serca. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia dzienna dawka to minimum 400 g owoców i warzyw, w polecanych 5 porcjach, z przewagą właśnie tych drugich. Jednak osiągnięcie tego zalecanego spożycia może być wyzwaniem, zwłaszcza jeśli nie jesteś przyzwyczajony do jedzenia dużej ilości warzyw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lubisz lasagne? Koniecznie wypróbuj wersji ze szpinakiem i grzybami

Warzywa wspierające zdrowie serca

Wszystkie warzywa mogą wspierać zdrowie serca w pewnym stopniu, ale niektóre z nich mogą być bardziej korzystne. , że niektóre warzywa, takie jak jarmuż, szpinak, kapusta, brokuły, pak choi i rukola, mogą mieć więcej korzyści dla zdrowia serca. Warzywa krzyżowe są bogate w składniki odżywcze, takie jak witamina K i kwas foliowy.Brokuły są znane z niskiej kaloryczności i wysokiej zawartości błonnika, co czyni je doskonałym wyborem dla osób dbających o linię. Pak choi, popularny składnik azjatyckiej kuchni, również zyskuje na znaczeniu w Europie. To warzywo krzyżowe obfituje w błonnik i witaminy z grupy B oraz K. Jest niskokaloryczne i zawiera sulforafan, który może chronić przed nowotworami. Regularne spożywanie warzyw krzyżowych może wpływać pozytywnie na zdrowie jelit i wspomagać profilaktykę wielu chorób.

Jak zwiększyć spożycie warzyw

Planowanie posiłków z wyprzedzeniem może pomóc w osiągnięciu zalecanego spożycia warzyw. Podczas zakupów spożywczych warto zaopatrzyć się we wszystkie potrzebne składniki na tydzień. Zamiast sięgać po chipsy między posiłkami, warto zaplanować przekąski z warzywami. Przechowywanie warzyw na wysokości oczu w lodówce może przypominać o ich spożyciu. Jeśli więc zazwyczaj były w półce lub szufladzie niżej, warto przearanżować ułożenie produktów w lodówce, wykorzystując np. specjalne pojemniki lub koszyki do przechowywania. Większość z warzyw krzyżowych ma zielony kolor - na zakupach kieruj się właśnie nim, ale nie zapomnij o wyjątkach takich jak czerwona kapusta.

Wybrane dla Ciebie

Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Nieprzyjemny zapach w lodówce? Sprawdź, co go powoduje i jak się go pozbyć
Nieprzyjemny zapach w lodówce? Sprawdź, co go powoduje i jak się go pozbyć
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie