Wzmacniają serce i są na wyciągnięcie ręki. Rozpoznasz je po kolorze

Zanim przewrócisz oczami na kolejną poradę w stylu "zdrowe warzywa", wiedz, że prawdopodobnie część z nich już i tak regularnie pojawia się na twoim talerzu. Warto, aby sięgać po cały wachlarz propozycji. Szczególnie na przednówku, a za moment na wiosnę.

Bowl pełen warzyw - również zielonych - to zbilansowany posiłekBowl pełen warzyw - również zielonych - to zbilansowany posiłek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Warzywa odgrywają kluczową rolę w wspieraniu zdrowia serca. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia dzienna dawka to minimum 400 g owoców i warzyw, w polecanych 5 porcjach, z przewagą właśnie tych drugich. Jednak osiągnięcie tego zalecanego spożycia może być wyzwaniem, zwłaszcza jeśli nie jesteś przyzwyczajony do jedzenia dużej ilości warzyw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lubisz lasagne? Koniecznie wypróbuj wersji ze szpinakiem i grzybami

Warzywa wspierające zdrowie serca

Wszystkie warzywa mogą wspierać zdrowie serca w pewnym stopniu, ale niektóre z nich mogą być bardziej korzystne. , że niektóre warzywa, takie jak jarmuż, szpinak, kapusta, brokuły, pak choi i rukola, mogą mieć więcej korzyści dla zdrowia serca. Warzywa krzyżowe są bogate w składniki odżywcze, takie jak witamina K i kwas foliowy.Brokuły są znane z niskiej kaloryczności i wysokiej zawartości błonnika, co czyni je doskonałym wyborem dla osób dbających o linię. Pak choi, popularny składnik azjatyckiej kuchni, również zyskuje na znaczeniu w Europie. To warzywo krzyżowe obfituje w błonnik i witaminy z grupy B oraz K. Jest niskokaloryczne i zawiera sulforafan, który może chronić przed nowotworami. Regularne spożywanie warzyw krzyżowych może wpływać pozytywnie na zdrowie jelit i wspomagać profilaktykę wielu chorób.

Jak zwiększyć spożycie warzyw

Planowanie posiłków z wyprzedzeniem może pomóc w osiągnięciu zalecanego spożycia warzyw. Podczas zakupów spożywczych warto zaopatrzyć się we wszystkie potrzebne składniki na tydzień. Zamiast sięgać po chipsy między posiłkami, warto zaplanować przekąski z warzywami. Przechowywanie warzyw na wysokości oczu w lodówce może przypominać o ich spożyciu. Jeśli więc zazwyczaj były w półce lub szufladzie niżej, warto przearanżować ułożenie produktów w lodówce, wykorzystując np. specjalne pojemniki lub koszyki do przechowywania. Większość z warzyw krzyżowych ma zielony kolor - na zakupach kieruj się właśnie nim, ale nie zapomnij o wyjątkach takich jak czerwona kapusta.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw