Wyposażenie restauracji – od czego warto zacząć?
Rynek usług gastronomicznych i hotelarskich jest w naszym kraju rozbudowany. Wielu prywatnych przedsiębiorców decyduje się na otworzenie własnego lokalu gastronomicznego nie tylko w dużych ośrodkach miejskich, lecz także w mniejszych miejscowościach. Dla wielu osób, prowadzenie własnej restauracji to spełnienie marzeń. Niemniej, rozpoczynając taką działalność, należy przygotować odpowiednie wyposażenie gastronomiczne, na które składają się najróżniejsze urządzenia i przedmioty. Zapraszamy do przeczytania artykułu, z którego dowiesz się jakimi sprzętami należy dysponować, jeśli pragniesz otworzyć swój własny lokal gastronomiczny.
Meble, półki i szafki do profesjonalnej kuchni
Podstawową sprawą w każdym lokalu gastronomicznym jest odpowiednie wyposażenie kuchni we wszystkie potrzebne meble. Najczęściej, sięgamy po te wykonane z różnych stopów metali.
W jakiego rodzaju umeblowanie warto się zaopatrzyć? Konieczny może być zakup mebli z dużymi, płaskimi blatami, na których będziemy wykonywać najważniejsze prace kulinarne. Szafki i szafy wiszące przydadzą się do przechowywania garnków, zastawy oraz przyrządów kuchennych. W wykonywaniu wielu obowiązków, takich jak płukanie warzyw, niezastąpione będą stoły z basenem. Możemy napełnić je wodą i dokładnie oczyścić wybrane przez nas produkty.
Naczynia do kuchni
Gdy myślimy o naczyniach kuchennych, w pierwszej kolejności przychodzą nam do głowy talerze, sztućce, garnki i patelnie. Do grupy naczyń używanych w gastronomii należą również rozmaite rodzaje misek oraz pojemników GN. Służą one do przechowywania schłodzonych półproduktów, sosów, zup, pokrojonych warzyw, owoców lub gotowych potraw, z których korzystać będziemy podczas przygotowywania posiłków.
Urządzenia chłodnicze – gdzie i jakie zamawiać?
Urządzenia chłodnicze to rozbudowana grupa urządzeń. Wśród tych najczęściej stosowanych (oferuje je m.in. hurtownia gastronomiczna HorecaPolska) znajdziemy szafy chłodzące oraz chłodziarki specjalistyczne, przeznaczone do schładzania elementów zastawy stołowej, pojemników na zimne desery lub gotowych potraw.
Niezwykle istotne są także lady chłodnicze, w których przechowujemy na przykład lody. Dzięki nim klienci mają możliwość zobaczenia co jest w środku.
Do pozostałych urządzeń chłodniczych zaliczamy m.in. kostkarki i kruszarki do lodu, szafki i witryny mroźnicze oraz zamrażarki skrzyniowe.
Artykuł sponsorowany