Kulinarny recykling z korzyścią dla zdrowia
Cebula posiada wiele zdrowotnych właściwości. Nasze babcie i prababcie wierzyły w skuteczność syropu z cebuli na kaszel. Ale czy wiecie, że z łupin z cebuli także możemy otrzymać napar o leczniczym działaniu? Dlatego następnym razem, kiedy będziecie obierać cebulę, nie wyrzucajcie łupin do kosza. W jej twardych, brązowych warstwach znajduje się wiele cennych substancji. Podpowiadamy, jak praktycznie ich użyć.
Zanim wyrzucisz łupiny do kosza...
Naukowcy z Uniwersytetu Cranfield w Wielkiej Brytanii i Wydziału Chemii Rolniczej Uniwersytetu w Madrycie odkryli przypadkiem, że w łupinach cebuli, które zazwyczaj lądują w śmietniku, znajduje się kwercetyna, naturalny przeciwutleniacz, chroniący przez licznymi chorobami. Łupiny cebuli to także cenne źródło witamin, mikroelementów takich wapń, magnez, żelazo, potas, selen czy chrom, związków siarkowych oraz błonnika pokarmowego, który działa jak miotełka w naszym układzie pokarmowym.
Na odporność, raka trzustki i choroby serca
Kwercetyna zawarta w łupinach cebuli jest lepiej przyswajalna niż ta w kapsułkach. W zasięgu ręki mamy więc doskonałe panaceum na wiele dolegliwości. Kwercetyna, w połączeniu z solami wapnia, działa bowiem wspomagająco przy leczeniu alergii, ponieważ hamuje uwalnianie histaminy. Ponadto, chroni przez chorobami układu krążenia, układu oddechowego, nowotworami (m.in. trzustki), stanami zapalnymi, cukrzycy typu 2, otyłości. Wzmacnia odporność organizmu, działa wykrztuśnie, łagodzi bóle różnego pochodzenia, reguluje cykl miesiączkowy, uspokaja.
Herbatka z łupin cebuli
Leczniczy napar można przygotować w kilka chwil. Wystarczy zaparzyć garść łupin cebuli w litrze wody i pozostawić na 15 minut pod przykryciem do naciągnięcia. Następnie napar należy przecedzić i pić w ciągu dnia. Można go dodatkowo posłodzić miodem. Wacikiem nasączonym w naparze z łupin cebuli można również przemywać twarz. Kwercetyna działa powiem pomocniczo przy zmianach trądzikowych, ponadto pomaga leczyć odmrożenia i popękane pięty.
Do zup i sosów
Łupiny cebuli można z powodzeniem dodawać do zup i sosów. Nadadzą potrawie piękny złocisto-brązowy kolor i delikatny aromat. Pamiętajmy jednak, że łupiny nie są jadalne, dlatego należy je usunąć przed podaniem.
Uwaga! Napar z łupin cebuli nie powinien być jednak stosowany przez kobiety w ciąży i matki karmiące.