WAŻNE
TERAZ

Strzelanina w Jerozolimie. Są zabici i ranni

Wyjątkowe właściwości łupin cebuli

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Kulinarny recykling z korzyścią dla zdrowia

Obraz
© 123RF.COM

Cebula posiada wiele zdrowotnych właściwości. Nasze babcie i prababcie wierzyły w skuteczność syropu z cebuli na kaszel. Ale czy wiecie, że z łupin z cebuli także możemy otrzymać napar o leczniczym działaniu? Dlatego następnym razem, kiedy będziecie obierać cebulę, nie wyrzucajcie łupin do kosza. W jej twardych, brązowych warstwach znajduje się wiele cennych substancji. Podpowiadamy, jak praktycznie ich użyć.

/ 5Zanim wyrzucisz łupiny do kosza...

Obraz
© Shutterstock.com

Naukowcy z Uniwersytetu Cranfield w Wielkiej Brytanii i Wydziału Chemii Rolniczej Uniwersytetu w Madrycie odkryli przypadkiem, że w łupinach cebuli, które zazwyczaj lądują w śmietniku, znajduje się kwercetyna, naturalny przeciwutleniacz, chroniący przez licznymi chorobami. Łupiny cebuli to także cenne źródło witamin, mikroelementów takich wapń, magnez, żelazo, potas, selen czy chrom, związków siarkowych oraz błonnika pokarmowego, który działa jak miotełka w naszym układzie pokarmowym.

/ 5Na odporność, raka trzustki i choroby serca

Obraz
© Shutterstock.com

Kwercetyna zawarta w łupinach cebuli jest lepiej przyswajalna niż ta w kapsułkach. W zasięgu ręki mamy więc doskonałe panaceum na wiele dolegliwości. Kwercetyna, w połączeniu z solami wapnia, działa bowiem wspomagająco przy leczeniu alergii, ponieważ hamuje uwalnianie histaminy. Ponadto, chroni przez chorobami układu krążenia, układu oddechowego, nowotworami (m.in. trzustki), stanami zapalnymi, cukrzycy typu 2, otyłości. Wzmacnia odporność organizmu, działa wykrztuśnie, łagodzi bóle różnego pochodzenia, reguluje cykl miesiączkowy, uspokaja.

/ 5Herbatka z łupin cebuli

Obraz
© Shutterstock.com

Leczniczy napar można przygotować w kilka chwil. Wystarczy zaparzyć garść łupin cebuli w litrze wody i pozostawić na 15 minut pod przykryciem do naciągnięcia. Następnie napar należy przecedzić i pić w ciągu dnia. Można go dodatkowo posłodzić miodem. Wacikiem nasączonym w naparze z łupin cebuli można również przemywać twarz. Kwercetyna działa powiem pomocniczo przy zmianach trądzikowych, ponadto pomaga leczyć odmrożenia i popękane pięty.

/ 5Do zup i sosów

Obraz
© Shutterstock.com

Łupiny cebuli można z powodzeniem dodawać do zup i sosów. Nadadzą potrawie piękny złocisto-brązowy kolor i delikatny aromat. Pamiętajmy jednak, że łupiny nie są jadalne, dlatego należy je usunąć przed podaniem.
Uwaga! Napar z łupin cebuli nie powinien być jednak stosowany przez kobiety w ciąży i matki karmiące.

Wybrane dla Ciebie

Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia