Wyciśnij to, co najlepsze z kawy. Potrzebujesz tylko kawiarki za kilkadziesiąt złotych
Nic nie pobudza lepiej z rana niż smak gorącej kawy. Aby wydobyć z mieszanki intensywny aromat, nie wystarczy jedynie zalać zmielonych ziaren wrzątkiem. Z drugiej strony nie musisz inwestować w ekspres za kilkaset lub nawet kilka tysięcy złotych. Pyszną i aromatyczną kawę przygotujesz przy pomocy taniej i prostej w obsłudze kawiarki.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Metoda parzenia kawy w kawiarce jest nam świetnie znana już od dziesięcioleci. Nasze mamy i babcie sięgały po nią prawie każdego dnia. Niewielkie, aluminiowe "czajniczki" stanowiły niegdyś nieodzowną część każdej kuchni i teraz równie chętnie wracają do łask w odmienionej formie. Metoda przygotowywania wcale się nie zmieniła i jest bajecznie prosta, a przygotowanie kawy zajmuje mniej czasu, niż podgrzanie wody w czajniku.
Klasyczna kawiarka składa się z trzech części. Pierwszą z nich jest podstawa ze zbiornikiem, który wypełniamy wodą. Na bocznej ściance znajduje się mały zawór bezpieczeństwa, który powinien zawsze znajdować się ponad powierzchnią. W przeciwnym wypadku może dojść do rozszczelnienia się kawiarki, a to prowadzi do jej uszkodzenia. Na podstawie znajduje się sitko, na które należy wsypać odpowiednio zmieloną kawę. Ostatnią częścią jest mały imbryczek, w którym zbiera się gotowy napar.
Procedura przygotowywania jest bardzo prosta. Po postawieniu kawiarki na ogniu wytwarza się ciśnienie, które transportuje cząsteczki wody do górnego pojemniczka przez zmieloną kawę. Sam proces jest błyskawiczny, wystarczy zaledwie kilka minut, by doprowadzić wodę do wrzenia. Wysokie ciśnienie uwalnia niepowtarzalny aromat mieszanki sprawiając, że kawa smakuje jeszcze lepiej. Możesz więc cieszyć się ulubionym napojem bez fusów.
W sklepach znajdziesz mnóstwo modeli kawiarek różniących się zarówno pod względami typowo estetycznymi, jak i pojemnością czy samym sposobem ogrzewania naparu. Możesz zdecydować się na klasyczne kawiarki bądź modele elektryczne, które wyposażono w dodatkową grzałkę. Takie rozwiązanie ma swoje niewątpliwe zalety, przede wszystkim nie musisz nieustannie pilnować kawiarki, urządzenie odetnie zasilanie wtedy, gdy będzie to potrzebne. Dodatkowo kawiarka elektryczna nie zajmuje palnika, co mogłoby być problematyczne podczas przygotowywania większych uroczystości czy imprez rodzinnych.
Aby kawa z kawiarki smakowała jak najlepiej, warto trzymać się kilku podstawowych wytycznych. Przede wszystkim liczy się jakość użytej mieszanki. Najlepiej będzie skorzystać ze świeżych ziaren i mielić je na bieżąco tak, by uzyskać najlepszy aromat. Równie dobrze można korzystać z gotowych mieszanek, trzeba jednak pamiętać o tym, że grubo zmielone ziarna o wiele łatwiej przepuszczają gorącą wodę.
Ważny jest również moment, w którym zdejmujemy kawiarkę z gazu. Jeśli zrobimy to zbyt późno, zmielone ziarna zaczną się przypalać, a napar straci odpowiedni smak i stanie się gorzki. Przyjmuje się, że najlepiej zdjąć kawiarkę z palnika w momencie, gdy górny imbryczek wypełni się w połowie. Jeżeli jakimś cudem przegapisz ten moment, nic straconego. Wystarczy, że szybko włożysz kawiarkę do garnka z chłodną wodą. W ten sposób przerwiesz proces parzenia.
Przygotowywanie kawy w kawiarce nie wymaga wielkich umiejętności, a efekt jest wart wszelkiej pracy. Nic więc dziwnego, że kawiarka wciąż ma sporą rzeszę sympatyków.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.