Wyciśnij to, co najlepsze z kawy. Potrzebujesz tylko kawiarki za kilkadziesiąt złotych

Nic nie pobudza lepiej z rana niż smak gorącej kawy. Aby wydobyć z mieszanki intensywny aromat, nie wystarczy jedynie zalać zmielonych ziaren wrzątkiem. Z drugiej strony nie musisz inwestować w ekspres za kilkaset lub nawet kilka tysięcy złotych. Pyszną i aromatyczną kawę przygotujesz przy pomocy taniej i prostej w obsłudze kawiarki.

wawel kawa i czekoladaAromatyczna i intensywna kawa każdego ranka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Metoda parzenia kawy w kawiarce jest nam świetnie znana już od dziesięcioleci. Nasze mamy i babcie sięgały po nią prawie każdego dnia. Niewielkie, aluminiowe "czajniczki" stanowiły niegdyś nieodzowną część każdej kuchni i teraz równie chętnie wracają do łask w odmienionej formie. Metoda przygotowywania wcale się nie zmieniła i jest bajecznie prosta, a przygotowanie kawy zajmuje mniej czasu, niż podgrzanie wody w czajniku.

Klasyczna kawiarka składa się z trzech części. Pierwszą z nich jest podstawa ze zbiornikiem, który wypełniamy wodą. Na bocznej ściance znajduje się mały zawór bezpieczeństwa, który powinien zawsze znajdować się ponad powierzchnią. W przeciwnym wypadku może dojść do rozszczelnienia się kawiarki, a to prowadzi do jej uszkodzenia. Na podstawie znajduje się sitko, na które należy wsypać odpowiednio zmieloną kawę. Ostatnią częścią jest mały imbryczek, w którym zbiera się gotowy napar.

Procedura przygotowywania jest bardzo prosta. Po postawieniu kawiarki na ogniu wytwarza się ciśnienie, które transportuje cząsteczki wody do górnego pojemniczka przez zmieloną kawę. Sam proces jest błyskawiczny, wystarczy zaledwie kilka minut, by doprowadzić wodę do wrzenia. Wysokie ciśnienie uwalnia niepowtarzalny aromat mieszanki sprawiając, że kawa smakuje jeszcze lepiej. Możesz więc cieszyć się ulubionym napojem bez fusów.

W sklepach znajdziesz mnóstwo modeli kawiarek różniących się zarówno pod względami typowo estetycznymi, jak i pojemnością czy samym sposobem ogrzewania naparu. Możesz zdecydować się na klasyczne kawiarki bądź modele elektryczne, które wyposażono w dodatkową grzałkę. Takie rozwiązanie ma swoje niewątpliwe zalety, przede wszystkim nie musisz nieustannie pilnować kawiarki, urządzenie odetnie zasilanie wtedy, gdy będzie to potrzebne. Dodatkowo kawiarka elektryczna nie zajmuje palnika, co mogłoby być problematyczne podczas przygotowywania większych uroczystości czy imprez rodzinnych.

Aby kawa z kawiarki smakowała jak najlepiej, warto trzymać się kilku podstawowych wytycznych. Przede wszystkim liczy się jakość użytej mieszanki. Najlepiej będzie skorzystać ze świeżych ziaren i mielić je na bieżąco tak, by uzyskać najlepszy aromat. Równie dobrze można korzystać z gotowych mieszanek, trzeba jednak pamiętać o tym, że grubo zmielone ziarna o wiele łatwiej przepuszczają gorącą wodę.

Ważny jest również moment, w którym zdejmujemy kawiarkę z gazu. Jeśli zrobimy to zbyt późno, zmielone ziarna zaczną się przypalać, a napar straci odpowiedni smak i stanie się gorzki. Przyjmuje się, że najlepiej zdjąć kawiarkę z palnika w momencie, gdy górny imbryczek wypełni się w połowie. Jeżeli jakimś cudem przegapisz ten moment, nic straconego. Wystarczy, że szybko włożysz kawiarkę do garnka z chłodną wodą. W ten sposób przerwiesz proces parzenia.

Przygotowywanie kawy w kawiarce nie wymaga wielkich umiejętności, a efekt jest wart wszelkiej pracy. Nic więc dziwnego, że kawiarka wciąż ma sporą rzeszę sympatyków.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów