Wyciśnij to, co najlepsze z kawy. Potrzebujesz tylko kawiarki za kilkadziesiąt złotych

Nic nie pobudza lepiej z rana niż smak gorącej kawy. Aby wydobyć z mieszanki intensywny aromat, nie wystarczy jedynie zalać zmielonych ziaren wrzątkiem. Z drugiej strony nie musisz inwestować w ekspres za kilkaset lub nawet kilka tysięcy złotych. Pyszną i aromatyczną kawę przygotujesz przy pomocy taniej i prostej w obsłudze kawiarki.

wawel kawa i czekoladaAromatyczna i intensywna kawa każdego ranka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Metoda parzenia kawy w kawiarce jest nam świetnie znana już od dziesięcioleci. Nasze mamy i babcie sięgały po nią prawie każdego dnia. Niewielkie, aluminiowe "czajniczki" stanowiły niegdyś nieodzowną część każdej kuchni i teraz równie chętnie wracają do łask w odmienionej formie. Metoda przygotowywania wcale się nie zmieniła i jest bajecznie prosta, a przygotowanie kawy zajmuje mniej czasu, niż podgrzanie wody w czajniku.

Klasyczna kawiarka składa się z trzech części. Pierwszą z nich jest podstawa ze zbiornikiem, który wypełniamy wodą. Na bocznej ściance znajduje się mały zawór bezpieczeństwa, który powinien zawsze znajdować się ponad powierzchnią. W przeciwnym wypadku może dojść do rozszczelnienia się kawiarki, a to prowadzi do jej uszkodzenia. Na podstawie znajduje się sitko, na które należy wsypać odpowiednio zmieloną kawę. Ostatnią częścią jest mały imbryczek, w którym zbiera się gotowy napar.

Procedura przygotowywania jest bardzo prosta. Po postawieniu kawiarki na ogniu wytwarza się ciśnienie, które transportuje cząsteczki wody do górnego pojemniczka przez zmieloną kawę. Sam proces jest błyskawiczny, wystarczy zaledwie kilka minut, by doprowadzić wodę do wrzenia. Wysokie ciśnienie uwalnia niepowtarzalny aromat mieszanki sprawiając, że kawa smakuje jeszcze lepiej. Możesz więc cieszyć się ulubionym napojem bez fusów.

W sklepach znajdziesz mnóstwo modeli kawiarek różniących się zarówno pod względami typowo estetycznymi, jak i pojemnością czy samym sposobem ogrzewania naparu. Możesz zdecydować się na klasyczne kawiarki bądź modele elektryczne, które wyposażono w dodatkową grzałkę. Takie rozwiązanie ma swoje niewątpliwe zalety, przede wszystkim nie musisz nieustannie pilnować kawiarki, urządzenie odetnie zasilanie wtedy, gdy będzie to potrzebne. Dodatkowo kawiarka elektryczna nie zajmuje palnika, co mogłoby być problematyczne podczas przygotowywania większych uroczystości czy imprez rodzinnych.

Aby kawa z kawiarki smakowała jak najlepiej, warto trzymać się kilku podstawowych wytycznych. Przede wszystkim liczy się jakość użytej mieszanki. Najlepiej będzie skorzystać ze świeżych ziaren i mielić je na bieżąco tak, by uzyskać najlepszy aromat. Równie dobrze można korzystać z gotowych mieszanek, trzeba jednak pamiętać o tym, że grubo zmielone ziarna o wiele łatwiej przepuszczają gorącą wodę.

Ważny jest również moment, w którym zdejmujemy kawiarkę z gazu. Jeśli zrobimy to zbyt późno, zmielone ziarna zaczną się przypalać, a napar straci odpowiedni smak i stanie się gorzki. Przyjmuje się, że najlepiej zdjąć kawiarkę z palnika w momencie, gdy górny imbryczek wypełni się w połowie. Jeżeli jakimś cudem przegapisz ten moment, nic straconego. Wystarczy, że szybko włożysz kawiarkę do garnka z chłodną wodą. W ten sposób przerwiesz proces parzenia.

Przygotowywanie kawy w kawiarce nie wymaga wielkich umiejętności, a efekt jest wart wszelkiej pracy. Nic więc dziwnego, że kawiarka wciąż ma sporą rzeszę sympatyków.

Wybrane dla Ciebie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu