Wiosna na talerzu
Na ulicach może jej jeszcze nie widać, ale wystarczy zajrzeć do sklepu spożywczego lub zwykłego warzywniaka. Świeżych warzyw jest coraz więcej. Warto z tego skorzystać i poświęcić chwilę na zrobienie przepysznej sałatki.
Na ulicach może jej jeszcze nie widać, ale wystarczy zajrzeć do sklepu spożywczego lub zwykłego warzywniaka. Świeżych warzyw jest coraz więcej. Warto z tego skorzystać i poświęcić chwilę na zrobienie przepysznej sałatki.
Długo można by mówić o zaletach warzyw. Mają niewiele kalorii, ale dużo witamin m.in. C, B, B2, K, E i prowitaminę A. Zawierają łatwo przyswajalne cukry, a substancje aromatyczne nadają im wspaniałą woń. Są także bogate w błonnik, który reguluje pracę jelit i pomaga w odchudzaniu, zmniejszając wchłanianie węglowodanów oraz tłuszczów. Dzięki wysokiej zawartości potasu chronią nasze kości, a zawarte w nich hormony roślinne (na przykład w soi) łagodzą objawy menopauzy.
Powyższe argumenty mówią same za siebie. Warto zadbać o to, by w naszym menu nie zabrakło warzyw. Zwłaszcza tych świeżych, sezonowych.
Proste jak rzodkiewka
Zaczynamy od ugotowania jajek, które następnie obieramy i kroimy w kostkę. W kostkę kroimy również rzodkiewkę i ogórki, Składniki łączymy i dodajemy majonez. Mieszamy i doprawiamy, a następnie odstawiamy na pół godziny do lodówki. Jest to dość uboga wersja wiosennej sałatki, ale ma przynajmniej dwie ważne zalety: jest bardzo tania i smaczna.
Kolorowa warzywna mieszanka
Osobom poszukującym większych wyzwań w kuchni proponujemy znacznie bogatszą i bardziej kolorową wersję. Przygotujcie: 6 jajek, 4 pomidory, 1 cebulę, 1 zieloną paprykę, 1 pęczek rzodkiewek, szczypior, koper, natkę pietruszki, 100 ml gęstej śmietany, 100 ml jogurtu naturalnego, 1 łyżkę soku z cytryny, 1 łyżeczkę ostrej musztardy, 1 łyżeczkę oliwy z oliwek, sól i pieprz.
Ponownie zaczynamy od ugotowania jaj na twardo. Gdy będą gotowe - obieramy i kroimy w kostkę. Teraz bierzemy się za warzywa. Obieramy cebulę i kroimy w kostkę, podobnie jak pomidory, rzodkiewki i paprykę. Dodajemy do jajek.
Czas na sos. Przygotujemy go ze śmietany, jogurtu, oliwy, soku z cytryny, musztardy i przypraw. Wszystkie składniki mieszamy, a gdy uzyskamy jednolitą konsystencję, dodajemy do naszej sałatki.
Tuńczykowa na bagietce
Do sałatki z tuńczykiem potrzebne będą: sałata lodowa, pomidor, ogórek, 3 jajka, cebula, 5 plastrów szynki, 5 plastrów salami, puszka tuńczyka w oleju, 5 łyżek majonezu, sól, pieprz oraz pieczywo.
Sałatę rwiemy w paski. Podobnie postępujemy z ogórkiem, cebulą, salami i szynką, Pomidora oraz jajka ugotowane na twardo kroimy w kostkę. Składniki mieszamy, dodając do nich tuńczyka przyprawiając solą i pieprzem. Na końcu dodajemy majonez. Podajemy z podsmażoną na oleju bagietką.
Z wędzonym kurczakiem
By zrobić niezwykle szybką sałatkę wiosenną z wędzonym kurczakiem, musimy przygotować: kapustę pekińską, wędzone udko z kurczaka, małą puszkę ananasów, garść orzechów włoskich, puszkę kukurydzy, rodzynki, majonez i przyprawy.
Zaczynamy od pokrojenia kapusty, kurczaka i ananasów. Orzechy kroimy dopiero po zalaniu wrzątkiem i obraniu z łupin. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy majonez i przyprawiamy.
qk
fot. Jupiterimages