Wielu chętnie wrzuca je do bigosu. Mało kto wie, co robią z cholesterolem i trójglicerydami

Każdy zna je z bigosu, ale ich prawdziwa moc tkwi poza kuchnią. Liście laurowe, niepozorna przyprawa, skrywają w sobie właściwości, które mogą pozytywnie wpłynąć na twoje zdrowie.

Jakie właściwości mają liście laurowe?Jakie właściwości mają liście laurowe?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Liście laurowe od wieków są symbolem aromatu i smaku w kuchni, ale niewiele osób zdaje sobie sprawę z ich potencjalnego wpływu na zdrowie. Najczęściej używane są jako przyprawa do mięs, bigosu, rosołu czy pieczeni, jednak ich właściwości wykraczają poza walory smakowe. Badania i tradycyjne zastosowania wskazują, że liście laurowe mogą wspierać organizm na wielu poziomach, w tym regulować poziom cholesterolu i trójglicerydów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grillowana bagieta z pysznym środkiem. Nikt nie spojrzy na karkówkę

Liście laurowe – co warto wiedzieć?

Liść laurowy to suszony liść wawrzynu szlachetnego (łac. Laurus nobilis), pochodzącego głównie z rejonu Morza Śródziemnego. Charakteryzuje się jasnozielonym kolorem i intensywnym aromatem. W starożytnej Grecji liście laurowe były symbolem zwycięstwa i chwały. Dziś królują przede wszystkim w kuchni, ale ich zastosowanie obejmuje również medycynę ludową – stosuje się je w łagodzeniu dolegliwości żołądkowych, wspieraniu stawów czy nawet jako środek uspokajający.

Na liściach laurowych opiera się wiele tradycyjnych receptur, choć naukowe dowody ich skuteczności są wciąż ograniczone. Wstępne badania sugerują, że regularne stosowanie zmielonych liści laurowych może obniżać poziom "złego" cholesterolu LDL, trójglicerydów oraz wspomagać podniesienie "dobrego" cholesterolu HDL u osób z cukrzycą. To daje nadzieję, że liście laurowe mogą wspierać zdrowie układu krążenia, choć należy pamiętać, że nie zastępują leczenia farmakologicznego.

Liście laurowe – wsparcie dla organizmu i uzupełnienie diety

Oprócz wpływu na cholesterol, liście laurowe mają właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Wywar z liści laurowych wykorzystywany jest czasem jako płukanka do włosów, wspomagając cebulki i wzmacniając włosy. Liście laurowe mają również działanie moczopędne i wspierają trawienie, co może być pomocne w oczyszczaniu organizmu i łagodzeniu niestrawności.

Niektórzy stosują liście laurowe jako środek wyciszający, co pomaga w redukcji napięcia i stresu. Dodatkowo, napary z liści laurowych bywają używane w tradycyjnych metodach wspomagania snu. Warto jednak pamiętać, że działanie liści laurowych na sen czy poziom cukru nie zostało jednoznacznie potwierdzone badaniami klinicznymi.

Bezpieczeństwo stosowania liści laurowych

Choć dodawanie liści laurowych do potraw jest bezpieczne, ich bezpośrednie spożycie w całości może być niebezpieczne, gdyż liście nie ulegają strawieniu. Stosując napary lub suplementy z liścia laurowego, należy zachować ostrożność. Mogą one powodować senność, zwiększać ryzyko krwawienia, a także wpływać na poziom cukru we krwi.

Osoby z alergią, cukrzycą, problemami z krzepliwością lub przyjmujące leki przeciwzakrzepowe, przeciwcukrzycowe, przeciwdrgawkowe czy antydepresanty powinny skonsultować stosowanie liści laurowych z lekarzem. Nie należy także łączyć ich z alkoholem, preparatami zawierającymi Ginkgo biloba, niektórymi antybiotykami czy lekami przeciwnowotworowymi. Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny zachować szczególną ostrożność przy stosowaniu liści laurowych w formie naparów czy suplementów.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Wybuchowy owoc do sałatek i nie tylko. Wystrzałowa cena w marketach zachęca do zakupu
Wybuchowy owoc do sałatek i nie tylko. Wystrzałowa cena w marketach zachęca do zakupu
Lubisz ketchup? Niektóre produkty nadają się tylko do wyrzucenia
Lubisz ketchup? Niektóre produkty nadają się tylko do wyrzucenia
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie