Wielkanocny obiad. Pierś kurczaka zapieka w cieście francuskim z sałatką

Idealne danie obiadowe na wielkanocny stół. Chcesz zaskoczyć swoich gości wyjątkowym smakiem i oryginalnym daniem? Ta potrawa z pewnością zachwyci każdego.

Wielkanocny obiadWielkanocny obiad
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 papryka świeża
  • sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany do smaku
  • mozzarella w wiórkach
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 600 g młodych ziemniaków
  • olej do smażenia

Sałatka:

  • mix sałat
  • 200 g sera feta
  • puszka kukurydzy
  • 1 ogórek
  • 1 pomidor
  • ząbek czosnku
  • przyprawa do sałatek tzatziki

Przepis

  • Filet z kurczaka myjemy, odsączamy z wody, doprawiamy i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron.
  • Ciasto francuskie rozkładamy, kładziemy filet, boki ciasta kroimy w paseczki, na mięsie układamy paprykę, ser mozzarella. Zaplatamy paseczki ciasta, tworząc warkocz.
  • Warkocze kładziemy do brytfanki ,ciasto smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 st. C, aż ciasto nabierze koloru złotego.
  • Wszystkie składniki sałatki kroimy na drobno, czosnek wyciskamy przez praskę wszystko wrzucamy do miski, z oleju i przyprawy tzatziki robimy sos,polewamy nim sałatkę. Fetę kroimy w kosteczkę wrzucamy do miski. Wszystko dokładnie mieszamy i rozkładamy na talerzu.
  • Ziemniaki obieramy, myjemy, wrzucamy do garnka z osoloną wodą gotujemy, aż będą miękkie. Odlewamy wodę, ziemniaki ugniatamy, a gdy troszkę ostygną nabieramy łyżką do lodów, kładziemy na talerz.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru