Wielkanocny obiad. Pierś kurczaka zapieka w cieście francuskim z sałatką
Idealne danie obiadowe na wielkanocny stół. Chcesz zaskoczyć swoich gości wyjątkowym smakiem i oryginalnym daniem? Ta potrawa z pewnością zachwyci każdego.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- 1 papryka świeża
- sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany do smaku
- mozzarella w wiórkach
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 600 g młodych ziemniaków
- olej do smażenia
Sałatka:
- mix sałat
- 200 g sera feta
- puszka kukurydzy
- 1 ogórek
- 1 pomidor
- ząbek czosnku
- przyprawa do sałatek tzatziki
Przepis
- Filet z kurczaka myjemy, odsączamy z wody, doprawiamy i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron.
- Ciasto francuskie rozkładamy, kładziemy filet, boki ciasta kroimy w paseczki, na mięsie układamy paprykę, ser mozzarella. Zaplatamy paseczki ciasta, tworząc warkocz.
- Warkocze kładziemy do brytfanki ,ciasto smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 st. C, aż ciasto nabierze koloru złotego.
- Wszystkie składniki sałatki kroimy na drobno, czosnek wyciskamy przez praskę wszystko wrzucamy do miski, z oleju i przyprawy tzatziki robimy sos,polewamy nim sałatkę. Fetę kroimy w kosteczkę wrzucamy do miski. Wszystko dokładnie mieszamy i rozkładamy na talerzu.
- Ziemniaki obieramy, myjemy, wrzucamy do garnka z osoloną wodą gotujemy, aż będą miękkie. Odlewamy wodę, ziemniaki ugniatamy, a gdy troszkę ostygną nabieramy łyżką do lodów, kładziemy na talerz.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl