Wielkanocny baranek w prostym przepisie. Zamiast kupować, zrób sam
Baranek wielkanocny to obowiązkowy element wielkanocnego stołu. Baranka wielkanocnego z cukru czy ciasta możemy przygotować samodzielnie. Wbrew pozorom nie jest to trudne zadanie. Wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednią foremkę. Oto nasz przepis na wielkanocnego baranka z ciasta.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać krupczatkę i mąkę ziemniaczaną, rum, sok i skórkę otartą z cytryny, proszek do pieczenia.
- Wymieszać i połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Wlać do formy w kształcie baranka i upiec w temp 170 C. przez 45 minut.
- W miejsce oczu włożyć rodzynki. Baranka ostudzić i zawiązać mu wokół szyi kokardkę.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl