Wielkanocny baranek w prostym przepisie. Zamiast kupować, zrób sam
Baranek wielkanocny to obowiązkowy element wielkanocnego stołu. Baranka wielkanocnego z cukru czy ciasta możemy przygotować samodzielnie. Wbrew pozorom nie jest to trudne zadanie. Wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednią foremkę. Oto nasz przepis na wielkanocnego baranka z ciasta.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać krupczatkę i mąkę ziemniaczaną, rum, sok i skórkę otartą z cytryny, proszek do pieczenia.
- Wymieszać i połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Wlać do formy w kształcie baranka i upiec w temp 170 C. przez 45 minut.
- W miejsce oczu włożyć rodzynki. Baranka ostudzić i zawiązać mu wokół szyi kokardkę.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze