Wielkanocne koszyczki z kruchego ciasta. Rodzina oniemieje z zachwytu

Koszyczki z kruchego ciasta z masą serową będą się pięknie prezentować na wielkanocnym stole. Przygotowanie tych babeczek może być wspaniałą zabawą dla wszystkich domowników. dekorując koszyczki będziecie mogli popuścić wodze wyobraźni.

Wielkanocne koszyczki z kruchego ciasta. Rodzina oniemieje z zachwytuWielkanocne koszyczki z kruchego ciasta. Rodzina oniemieje z zachwytu
oprac. Katarzyna Gileta

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu

Masa serowa:

  • 500 g mielonego sera białego
  • 130 g masła
  • 2 jajka
  • 250 g cukru pudru
  • 3 łyżki budyniu śmietankowego
  • 0,5 łyżeczki aromatu cytrynowego

Dekoracja:

  • 30 motylków cukrowych
  • 75 kolorowych draży
  • 1 opakowanie paluszków deserowych
  • 1 opakowanie ryżu preparowanego
  • 1 opakowanie gotowej polewy czekoladowej

Przepis

  • Mąkę mieszamy z cukrami i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, masło oraz śmietanę. Zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez 1 godz.
  • Masło miksujemy tak, aby było puszyste i mieszamy z serem. Żółtka ucieramy ze szklanką cukru pudru i łączymy je z masą serową. Następnie dodajemy do niej kilka kropel aromatu cytrynowego i budyń śmietankowy.
  • Białka ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem i dodajemy do masy serowej. Całość delikatnie mieszamy.
  • Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm na podsypanej mąką stolnicy. Wycinamy szklanką koła oraz tworzymy ruloniki, które posłużą za "rączki". Kołami z ciasta wylepiamy wysmarowane masłem foremki i wkładamy 2 łyżki masy serowej. Babeczki pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Natomiast "rączki" smarujemy białkiem i pieczemy ok. 5 minut również w temperaturze 180 stopni.
  • Gotową polewę czekoladową rozpuszczamy wg instrukcji podanej na opakowaniu i za pomocą wykałaczki malujemy wzory na "pisankach" z draży.
  • Paluszki deserowe smarujemy polewą i przyklejamy ziarenka ryżu preparowanego. Dzięki temu otrzymamy "bazie". Ozdoby pozostawiamy do wysuszenia.
  • Przestudzone babeczki smarujemy po bokach polewą czekoladową i przyklejamy do nich "rączki", które zdobimy cukrowymi motylkami. Na koniec do koszyczków wkładamy pisanki i bazie.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja