Wielkanocne koszyczki z kruchego ciasta. Rodzina oniemieje z zachwytu
Koszyczki z kruchego ciasta z masą serową będą się pięknie prezentować na wielkanocnym stole. Przygotowanie tych babeczek może być wspaniałą zabawą dla wszystkich domowników. dekorując koszyczki będziecie mogli popuścić wodze wyobraźni.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Okazja: |
Kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 100 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu
Masa serowa:
- 500 g mielonego sera białego
- 130 g masła
- 2 jajka
- 250 g cukru pudru
- 3 łyżki budyniu śmietankowego
- 0,5 łyżeczki aromatu cytrynowego
Dekoracja:
- 30 motylków cukrowych
- 75 kolorowych draży
- 1 opakowanie paluszków deserowych
- 1 opakowanie ryżu preparowanego
- 1 opakowanie gotowej polewy czekoladowej
- Mąkę mieszamy z cukrami i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, masło oraz śmietanę. Zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez 1 godz.
- Masło miksujemy tak, aby było puszyste i mieszamy z serem. Żółtka ucieramy ze szklanką cukru pudru i łączymy je z masą serową. Następnie dodajemy do niej kilka kropel aromatu cytrynowego i budyń śmietankowy.
- Białka ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem i dodajemy do masy serowej. Całość delikatnie mieszamy.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm na podsypanej mąką stolnicy. Wycinamy szklanką koła oraz tworzymy ruloniki, które posłużą za "rączki". Kołami z ciasta wylepiamy wysmarowane masłem foremki i wkładamy 2 łyżki masy serowej. Babeczki pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Natomiast "rączki" smarujemy białkiem i pieczemy ok. 5 minut również w temperaturze 180 stopni.
- Gotową polewę czekoladową rozpuszczamy wg instrukcji podanej na opakowaniu i za pomocą wykałaczki malujemy wzory na "pisankach" z draży.
- Paluszki deserowe smarujemy polewą i przyklejamy ziarenka ryżu preparowanego. Dzięki temu otrzymamy "bazie". Ozdoby pozostawiamy do wysuszenia.
- Przestudzone babeczki smarujemy po bokach polewą czekoladową i przyklejamy do nich "rączki", które zdobimy cukrowymi motylkami. Na koniec do koszyczków wkładamy pisanki i bazie.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze