Wegańskie muffinki z owocami
Babeczki to bardzo wdzięczny temat w kuchni. Są proste i szybkie w przygotowaniu, sprawdzą się zarówno na deser, jak i na drugie śniadanie czy podwieczorek, pięknie się prezentują. Polecamy przepis z bloga "Marta M." na pyszne wegańskie babeczki z owocami.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Okazja: Dla dzieci
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1/2 szklanki oleju kokosowego
- 1 szklanka cukru koksowego
- 1 dojrzały banan, rozgnieciony widelcem
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 2 szklanki mąki pszennej/orkiszowej
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
- garść ulubionych owoców/kawałków czekolady
Przepis
- Nastaw piekarnik na 180 st. C i przygotuj formę na muffiny oraz kokilki papierowe.
- Olej kokosowy utrzyj z cukrem na krem i dodaj puree z banana. Wymieszaj.
- Dodawaj mąkę (wymieszaną z proszkiem do pieczenia) w trzech turach na przemian z mlekiem (1/3 część mąki z 1/3 częścią mleka itd).
- Mieszaj tylko do połączenia się składników.
- Napełnij kokilki do 3/4 wysokości i udekoruj owocami.
- Piecz około 25-30 minut lub do wyciągnięcia suchego patyczka.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl