Wątróbka cielęca z rabarbarem. Gratka dla prawdziwych smakoszy

Ten przepis zadowoli nawet największych smakoszy. Delikatna i miękka wątróbka z dodatkiem kwaskowatego duszonego rabarbaru i odrobiną porto to przepyszna i niezwykle oryginalna kompozycja.

Wątróbka cielęca z rabarbarem. Gratka dla prawdziwych smakoszyWątróbka cielęca z rabarbarem. Gratka dla prawdziwych smakoszy
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 20 dag rabarbaru
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 70 dag wątróbki cielęcej albo wątróbek drobiowych
  • 2 łyżki oliwy lub masła klarowanego
  • 100 ml porto
  • 1-2 szalotka
  • sól, pieprz
  • mąka do oprószenia

Przepis

  • Rabarbar opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i posiekać. Wątróbki oczyścić, osuszyć i obtoczyć w mące.
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz.
  • Szalotki poddusić na oliwie lub maśle, a gdy się zeszklą dodać wątróbkę.
  • Gdy wątróbka się zetnie, dodać rabarbar.
  • Dodać cukier, sól i pieprz. wlać porto, zagotować i lekko odparować.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja