Wątróbka cielęca z rabarbarem. Gratka dla prawdziwych smakoszy

Ten przepis zadowoli nawet największych smakoszy. Delikatna i miękka wątróbka z dodatkiem kwaskowatego duszonego rabarbaru i odrobiną porto to przepyszna i niezwykle oryginalna kompozycja.

Wątróbka cielęca z rabarbarem. Gratka dla prawdziwych smakoszyWątróbka cielęca z rabarbarem. Gratka dla prawdziwych smakoszy
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 20 dag rabarbaru
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 70 dag wątróbki cielęcej albo wątróbek drobiowych
  • 2 łyżki oliwy lub masła klarowanego
  • 100 ml porto
  • 1-2 szalotka
  • sól, pieprz
  • mąka do oprószenia

Przepis

  • Rabarbar opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i posiekać. Wątróbki oczyścić, osuszyć i obtoczyć w mące.
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz.
  • Szalotki poddusić na oliwie lub maśle, a gdy się zeszklą dodać wątróbkę.
  • Gdy wątróbka się zetnie, dodać rabarbar.
  • Dodać cukier, sól i pieprz. wlać porto, zagotować i lekko odparować.

Wybrane dla Ciebie

Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać