WAŻNE
TERAZ

Sławosz wyszedł z kapsuły. Załoga Ax‑4 na Ziemi [RELACJA]

Warzywo do wszystkiego

Cukinii w tym roku dostatek. I dobrze, bo to warzywo ma wielu wielbicieli. Powód? Można z niej przygotować dosłownie wszystko - od dań głównych, przez przystawki do sałatek.

Warzywo do wszystkiego
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

*Cukinii w tym roku dostatek. I dobrze, bo to warzywo ma wielu wielbicieli. Powód? Można z niej przygotować dosłownie wszystko - od dań głównych, przez przystawki do sałatek. *

Pochodzi z południa Europy. Ma dużo witaminy A oraz niewielkie ilości soli mineralnych. Cukinia zalicza się do roślin dyniowatych. Jest blisko spokrewniona z kabaczkiem, choć znacznie od niego delikatniejsza.

Potrzebna będzie: 800 dag kiełbasy śląskiej, 3 średnie cukinie, 2 cebule, 1 przecier pomidorowy, sól i pieprz do smaku. Cukinię myjemy, obieramy i szatkujemy. Następnie solimy i kładziemy na sito, aby pozbyć się nadmiaru wody. Teraz wkładamy do garnka dodając przecier pomidorowy. Czas na kiełbasę. Kroimy ją w kostkę i podsmażamy na tłuszczu razem z cebulką. Gdy będzie gotowa, dodajemy do garnka z cukinię i dokładnie mieszamy. Gotujemy i przyprawiamy do smaku.

*Zupa *

Smaczna i równie prosta w przygotowaniu co bigos. Wystarczy: 1,5 kg małych cukinii, 3 łyżki masła, 3 cebule, 3 ząbki czosnku, 1 ostra czerwona papryczka, 4 szklanki wrzątku, 2 kostki bulionowe. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Teraz roztapiamy w garnku masło i dodajemy do niego przygotowane wcześniej składniki. Podsmażamy przez chwilę i przygotowujemy cukinię - obieramy, myjemy i siekamy, a następnie dorzucamy do garnka. Całość dusimy pod przykryciem aż zmięknie. W litrze wrzącej wody rozpuszczamy kostki bulionowe. Ostudzoną cukinię miksujemy i łączymy z bulionem. Gotowe! Można podawać do stołu.

Zapiekanka

Niezbędne będą: 50 g żółtego sera, 2 młode cukinie, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki śmietany, 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 1 cebula, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól i pieprz oraz przyprawy. Cukinie myjemy, odcinamy końcówki i przecinamy wzdłuż na dwie połówki. Teraz musimy je wydrążyć, aby powstały „łódeczki". Poszatkowaną cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie. Gdy będzie szklista, dodajemy miąższ z cukinii. Podpiekamy jeszcze przez chwilę, a następnie dodajemy tuńczyka i koncentrat pomidorowy. Całość przyprawiamy do smaku i jeszcze przez kilka minut pozostawiamy na ogniu. Na koniec dodajemy śmietanę. Tak przygotowany farsz nakładamy do naszej cukinii, posypujemy tartym serem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez kwadrans w temperaturze 200 st. C.

Sałatka

Idealna na zimę. Do jej wykonania potrzebujemy: 4 kg cukinii, 1 kg marchewki, 1/2 kg pietruszki, 1/2 kg cebuli. Cukinie myjemy, obieramy i odrzucamy miąższ. Kroimy jak na mizerię, a następnie dodajemy poszatkowaną drobno marchewkę i pietruszkę oraz pokrojoną cebulę. Mieszamy i przygotowujemy zalewę z: 20 ziaren ziela angielskiego, 1,5 łyżeczki mielonego pieprzu, 1 szklanki oleju, 1 szklanki octu spirytusowego 10%, 1 szklanki cukru, 1 opakowania gorczycy i 100 dag soli. Całość starannie wymieszać i gotować przez kwadrans. Po tym czasie napełniamy słoiki do 3/4 wysokości i pasteryzujemy przez kolejny kwadrans.

qk

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty