Warzywo do wszystkiego
Cukinii w tym roku dostatek. I dobrze, bo to warzywo ma wielu wielbicieli. Powód? Można z niej przygotować dosłownie wszystko - od dań głównych, przez przystawki do sałatek.
*Cukinii w tym roku dostatek. I dobrze, bo to warzywo ma wielu wielbicieli. Powód? Można z niej przygotować dosłownie wszystko - od dań głównych, przez przystawki do sałatek. *
Pochodzi z południa Europy. Ma dużo witaminy A oraz niewielkie ilości soli mineralnych. Cukinia zalicza się do roślin dyniowatych. Jest blisko spokrewniona z kabaczkiem, choć znacznie od niego delikatniejsza.
*Bigos *
Potrzebna będzie: 800 dag kiełbasy śląskiej, 3 średnie cukinie, 2 cebule, 1 przecier pomidorowy, sól i pieprz do smaku. Cukinię myjemy, obieramy i szatkujemy. Następnie solimy i kładziemy na sito, aby pozbyć się nadmiaru wody. Teraz wkładamy do garnka dodając przecier pomidorowy. Czas na kiełbasę. Kroimy ją w kostkę i podsmażamy na tłuszczu razem z cebulką. Gdy będzie gotowa, dodajemy do garnka z cukinię i dokładnie mieszamy. Gotujemy i przyprawiamy do smaku.
*Zupa *
Smaczna i równie prosta w przygotowaniu co bigos. Wystarczy: 1,5 kg małych cukinii, 3 łyżki masła, 3 cebule, 3 ząbki czosnku, 1 ostra czerwona papryczka, 4 szklanki wrzątku, 2 kostki bulionowe. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Teraz roztapiamy w garnku masło i dodajemy do niego przygotowane wcześniej składniki. Podsmażamy przez chwilę i przygotowujemy cukinię - obieramy, myjemy i siekamy, a następnie dorzucamy do garnka. Całość dusimy pod przykryciem aż zmięknie. W litrze wrzącej wody rozpuszczamy kostki bulionowe. Ostudzoną cukinię miksujemy i łączymy z bulionem. Gotowe! Można podawać do stołu.
Zapiekanka
Niezbędne będą: 50 g żółtego sera, 2 młode cukinie, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki śmietany, 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 1 cebula, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól i pieprz oraz przyprawy. Cukinie myjemy, odcinamy końcówki i przecinamy wzdłuż na dwie połówki. Teraz musimy je wydrążyć, aby powstały „łódeczki". Poszatkowaną cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie. Gdy będzie szklista, dodajemy miąższ z cukinii. Podpiekamy jeszcze przez chwilę, a następnie dodajemy tuńczyka i koncentrat pomidorowy. Całość przyprawiamy do smaku i jeszcze przez kilka minut pozostawiamy na ogniu. Na koniec dodajemy śmietanę. Tak przygotowany farsz nakładamy do naszej cukinii, posypujemy tartym serem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez kwadrans w temperaturze 200 st. C.
Sałatka
Idealna na zimę. Do jej wykonania potrzebujemy: 4 kg cukinii, 1 kg marchewki, 1/2 kg pietruszki, 1/2 kg cebuli. Cukinie myjemy, obieramy i odrzucamy miąższ. Kroimy jak na mizerię, a następnie dodajemy poszatkowaną drobno marchewkę i pietruszkę oraz pokrojoną cebulę. Mieszamy i przygotowujemy zalewę z: 20 ziaren ziela angielskiego, 1,5 łyżeczki mielonego pieprzu, 1 szklanki oleju, 1 szklanki octu spirytusowego 10%, 1 szklanki cukru, 1 opakowania gorczycy i 100 dag soli. Całość starannie wymieszać i gotować przez kwadrans. Po tym czasie napełniamy słoiki do 3/4 wysokości i pasteryzujemy przez kolejny kwadrans.
qk