Warzywa i owoce - źródło niezbędnych witamin i minerałów

Warzywa i owoce, znajdujące się na najniższym podium piramidy żywienia, stanowią za podstawowy element codziennego jadłospisu. Zmieniające się trendy żywieniowe i coraz śmielsze wykorzystywanie roślinnych zamienników, pozwala sądzić, że polskie społeczeństwo jeszcze chętniej i odważniej testować będzie dania na bazie kwaskowatych owoców lub chrupkich warzyw.

Warzywa i owoce - źródło niezbędnych witamin i minerałówWarzywa i owoce - źródło niezbędnych witamin i minerałów
Źródło zdjęć: © Pexels

Dlaczego ich obecność w diecie jest tak istotna? Które z nich warto wdrożyć do swojego menu i jakie warzywa sezonowe z dostawą wybrać podczas najbliższego zamówienia?

Dlaczego nasz organizm potrzebuje witamin i minerałów?

Witaminy są cennymi mikroskładnikami, których nawet niewielka ilość ma kluczowe znaczenie w kontekście prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Kilka lub kilkadziesiąt mikrogramów na dobę wpływa na nasze ciało, usprawniające tym samym tysiące procesów.

Zbilansowana dieta, bazująca na dostarczaniu składników odżywczych, odgrywa ważną rolę we wzroście organizmu, w jego regeneracji i ochronie przed chorobami o podłożu np. hormonalnym. Ich sumienne dostarczanie jest kluczowe, ponieważ organizm nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać większości niezbędnych składników odżywczych. W ostateczności więc to w naszym “obowiązku” jest dbać o obecność mikroskładników, uzupełniając je wraz z posiłkami lub stwarzając idealne warunki do ich wytworzenia. Przykładem takiego działania jest witamina D, która wytwarzana jest samodzielnie, w wyniku oddziaływania promieni słonecznych oraz witamina K, którą wytwarzają bakterie jelitowe.

Minerały i pierwiastki są z kolei mikroskładnikami, które musimy dostarczyć i utrzymać samodzielnie. W tym celu kluczowa jest odpowiednia dieta, a w skrajnych sytuacjach - dodatkowa suplementacja.

Odpowiedni poziom mikroskładników jest niezbędny do budowy tkanki mięśniowej, skutecznego i efektywnego przewodzenia nerwowego, a także do prawidłowego skurczu mięśni.

Witaminy w owocach i warzywach

Przyjmuje się, że aby dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin i błonnika, konieczne jest spożywanie około 0,5 kg warzyw (https://zakupyw24h.pl/28-warzywa) i owoców dziennie. Starannie zaplanowany jadłospis uwzględnia dostarczanie tych składników w każdym posiłku - zarówno w postaci surowej, jak i gotowanej lub płynnej (dlatego też tak istotne jest, aby wybierać miejsca, oferujące np. świeże warzywa z dostawą do domu).

Na czele tych witamin jest witamina A i C. Obie są wyjątkowo nietrwałe i rozkładają się podczas obróbki termicznej, dlatego też zaleca się, aby dostarczać je w formie surowej, np. w surówkach. Pierwsza z nich - witamin A - odpowiada za wiele, złożonych funkcji, wpływając na naszą odporność, na układ sercowo-naczyniowy i na procesy starzenia, Druga - witamina C - pomaga utrzymywać prawidłowy stan układu odpornościowego, ochraniając organizm przed wpływem stresu i produkując kolagen budujący naczynia krwionośne.

I tak oto witamina A występuje w papryce, szpinaku, wiśniach i pomarańczach. Jej towarzyszka, witamina C, znajduje się w cytrusach, w truskawkach, papai, brokułach, w kalafiorze i brukselce.

Wspominając o najbardziej wartościowych witaminach, nie można zapomnieć o folianach, nazywanych potocznie kwasem foliowym. Ich główną rolą jest wspomagać rozrost tkanek matczynych, wspomagając tym samym prawidłową syntezę aminokwasów. Dzięki nim utrzymujemy prawidłowy poziom homocysteiny oraz dbamy o nasz komfort psychiczny. Kwas foliowy znajdziesz w szpinaku, pietruszce, brokułach i botwinie.

Minerały w owocach i warzywach

Warzywa wzbogacone są o cenne minerały i sporą ilość wody. To dzięki niej utrzymujemy prawidłową temperaturę ciała, wpływamy pozytywnie na swoją koncentrację, na usuwanie toksyn i sprawny metabolizm. Wśród warzyw o wysokiej zawartości wody, wyróżnia się ogórki, pomidor, rzodkiewkę, cukinię i paprykę.

Mówiąc o pierwiastkach i minerałach, nie sposób pominąć żelaza, które jest niezbędne w leczeniu anemii lub niedoborów ferrytyny. To właśnie z tym pierwiastkiem mają ogromne problemy weganie i wegetarianie, którzy zapominają, aby spożywać produkty wzbogacone o tzw. żelazo niehemowe. To je znajdziemy w produktach takich jak soja, brokuły, natka pietruszki i ziemniaki.

W kontekście istotnych pierwiastków warto wspomnieć o potasie, który realnie wpływa na objętości płynów zewnątrzkomórkowych. Docelowo więc potas wspomaga proces usuwania toksyn z organizmu, zmniejszając ryzyko zatrzymywania się płynów. W składnik ten szczególnie wzbogacone są buraki, kalarepa, ogórek, awokado, grejpfrut i agrest.

Wbrew panującym mitom - warzywa i owoce są również dobrym źródłem magnezu, który służy syntezie i uwalnianiu niektórych hormonów. Dodatkowo, łącząc się z witaminą D, wpływa pozytywnie na mineralizację kości i zębów, co jest szczególnie istotne w przypadku pacjentów po 65. roku życia. Najcenniejszym źródłem magnezu jest rukola, jarmuż i szpinak, a także jabłka i truskawki.

Masz ochotę na najpyszniejsze, pełne witamin i minerałów owoce i warzywa? Zobacz warzywniak online: Zakupyw24h.pl

Artykuł sponsorowany
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce