W Lidlu dobra promocja na nerkowce. Oto 5 powodów, dla których warto je jeść
Dlaczego warto jeść nerkowce?
Według badania przeprowadzonego przez GFK Polonia nerkowce wyprodukowane dla Lidla to najczęściej kupowane orzechy tego typu w Polsce. Fanów produktu ucieszy z pewnością więc fakt, że towar kupić można aktualnie w bardzo korzystnej promocji. Przy zakupie 3 opakowań nerkowców za jedną paczkę zapłacimy tylko 8,65 zł, czyli aż o 33 proc. mniej niż zwykle. Warto wykorzystać to i zrobić małe zapasy.
Nerkowce zawierają wiele wartości odżywczych i zdrowotnych. Świetnie smakują zarówno jako pojedyncza przekąska, jak i dodatek np. do sałatek. Przedstawiamy 5 powodów, dla których warto jeść te orzechy.
Zawierają dużo białka
Wiadomość ta z pewnością ucieszy wegetarian i wegan. Nerkowce są świetnym źródłem białka. 100 g tego typu orzechów zawiera aż 18 g białka.
Są bogate w witaminy A, D i E
Nerkowce świetnie sprawdzą się jako dodatek do dań. Zwłaszcza do takich obiadów jak curry czy kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Orzechy te zawierają duże ilości witaminy A, D i E, przez co polecane są w profilaktyce antynowotworowej.
Zawierają wapń, cynk i magnez
Nerkowce zawierają wiele dobroczynnych pierwiastków. Magnez zmniejsza uczucie zmęczenia, cynk zaś odpowiada za nasze włosy i paznokcie.
Obniżają poziom cholesterolu
Nerkowce zawierają kwasy tłuszczowe. Dzięki temu regulują poziom cholesterolu oraz trójglicerydów w naszym organizmie.
Poprawiają pracę serca
Nerkowce zawierają również potas, który pozytywnie wpływa na nasze serce. Obniża ciśnienie, a także reguluje pracę mięśnia sercowego.