Uszka z pieczarkami. Przepyszny dodatek do wigilijnego barszczu

Tradycyjnie do wigilijnych uszek dodaje się suszone grzyby. Jednak jeśli w ferworze świątecznych przygotowań, zapomnieliście o nich, nie ma powodów do paniki. Smaczny farsz do uszek możemy zrobić również z łatwo dostępnych z pieczarek.

Uszka z pieczarkami. Przepyszny dodatek do wigilijnego barszczuUszka z pieczarkami. Przepyszny dodatek do wigilijnego barszczu
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Farsz:

Przepis

  • Pieczarki opłucz i zetrzyj na tartce o grubszych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę.
  • Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij cebulę, dodaj pieczarki i smaż, aż woda odparuje. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z bułką tartą i odstaw do ostygnięcia.
  • Z mąki, wody, oleju i żółtka zagnieć ciasto.
  • Rozwałkuj je dość cienko, wykrawaj małe kółka.
  • Na środek każdego nałóż farsz, zlepiaj jak na pierogi. Następnie po zlec przeciwległe rogi.
  • Uszka wrzuć do osolonego wrzątku. Gdy wypłyną, wyjmij je łyżką cedzakową.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw