Uszka z grzybami do barszczu. Przepis na wigilijny klasyk
Zastanawiacie się, co podać podczas wigilijnej wieczerzy? Na stole oczywiście nie może zabraknąć czerwonego barszczu z uszkami. Możemy ułatwić sobie prace, przygotowując uszka wcześniej. Po ugotowaniu i ostudzeniu można je zamrozić.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Ciasto:
- 1 kg mąki
- 1 jajko
Farsz:
- 100 g suszonych grzybów
- 300 g cebuli
- bułka tarta
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- Grzyby umyć. Zalać niewielką ilością osolonej wody. Gotować ok. 25 minut pod przykryciem. Odcedzić. Posiekać.
- Cebulę pokroić w kostkę. Razem z grzybami podsmażyć na maśle, posypując tartą bułką, by uzyskać spoistą masę.
- Doprawić solą i pieprzem. Z mąki, wody i jajka zagnieść ciasto.
- Rozwałkować je dość cienko, wykrawać małe kółka.
- Na środek każdego nakładać farsz, zlepiać jak na pierogi po czym zlepić 2 przeciwległe rogi.
- Wrzucać na osolony wrzątek, gdy wypłyną wyjmować łyżką cedzakową, osączyć i ostudzić, Podawać z barszczem.
Przepis dodał użytkownik stefka126
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze