Trwa ładowanie...
d3xy12o
d3xy12o

Uszka do barszczu

Przepis

Zastanawiacie się, co podać podczas wigilijnej wieczerzy? Na stole oczywiście nie może zabraknąć czerwonego barszczu z uszkami. Możemy ułatwić sobie prace, przygotowując uszka wcześniej. Po ugotowaniu i ostudzeniu można je zamrozić.

4.3
(3 głosy)
Oceń:
d3xy12o
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Uszka do barszczu
123RF
Uszka do barszczu
Składniki

Ciasto:

  • 1 kg mąki
  • 1 jajko

Farsz:

Przepis

Grzyby umyć. Zalać niewielką ilością osolonej wody. Gotować ok. 25 minut pod przykryciem. Odcedzić. Posiekać. Cebulę pokroić w kostkę. Razem z grzybami podsmażyć na maśle, posypując tartą bułką, by uzyskać spoistą masę. Doprawić solą i pieprzem. Z mąki, wody i jajka zagnieść ciasto. Rozwałkować je dość cienko, wykrawać małe kółka. Na środek każdego nakładać farsz, zlepiać jak na pierogi po czym zlepić 2 przeciwległe rogi. Wrzucać na osolony wrzątek, gdy wypłyną wyjmować łyżką cedzakową, osączyć i ostudzić, Podawać z barszczem.

Przepis dodał użytkownik stefka126

d3xy12o
Uszka do barszczu
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d3xy12o
d3xy12o

d3xy12o
d3xy12o
d3xy12o