Uszka
Wydaje wam się, że przygotowanie uszek do wigilijnego barszczu jest trudnym zadaniem, dlatego co roku kupujecie gotowe uszka w garmażerce? Duży błąd. Mamy dla was podstawowy przepis na te pyszne świąteczne pierożki. Miękkie i elastyczne ciasto, dobrze doprawiony grzybowy farsz. Czego chcieć więcej?
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Ciasto:
- 0,5 kg mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
- ok. 1 szklanki gorącej wody
Farsz:
- 100 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- masło do smażenia
Przepis
Mąkę zaparzyć gorącą wodą. Dodać jajko i szczyptę soli. Wyrobić. Rozwałkować bardzo cienko (dużo cieniej niż na pierogi). Wyciąć niewielkie kwadraciki, nałożyć farsz, skleić.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl