Tymiankowy kurczak pieczony z warzywami

Aromatyczny cytrynowo-tymiankowy kurczak z sezonowymi warzywami to pyszna propozycja na rodzinny obiad. Z zewnątrz jest złocisty i chrupiący, a w środku soczysty. Przygotowanie go nie sprawi nikomu żadnego problemu. Poradzą sobie nawet mniej wytrawni kucharze.

Tymiankowy kurczak pieczony z warzywamiTymiankowy kurczak pieczony z warzywami
Katarzyna Gileta

Składniki

  • kurczak w całości (ok. 1,5-2 kg),
  • cebula,
  • cukinia,
  • 3 gałązki pomidorków koktajlowych,
  • 200 g pieczarek,
  • cytryna,
  • 5 ząbków czosnku,
  • łyżka suszonego tymianku,
  • łyżka suszonego oregano,
  • pęczek świeżego tymianku,
  • sól, pieprz,
  • olej.

Przepis

Kurczaka oczyść, umyj na zewnątrz i w środku. Natrzyj solą, pieprzem, roztartym czosnkiem, tymiankiem i oregano. Do środka włóż pokrojoną cytrynę i świeży tymianek. Warzywa opłucz. Cukinię pokrój w plastry. Dno naczynia żaroodpornego posmaruj olejem. Poukładaj warzywa. Na warzywach połóż kurczaka. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 2,5 godziny. Co jakiś czas polewaj mięso wytapiającym się tłuszczem. Dzięki temu skórka będzie chrupiąca, a mięso soczyste.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja