Tymiankowy kurczak pieczony z warzywami
Aromatyczny cytrynowo-tymiankowy kurczak z sezonowymi warzywami to pyszna propozycja na rodzinny obiad. Z zewnątrz jest złocisty i chrupiący, a w środku soczysty. Przygotowanie go nie sprawi nikomu żadnego problemu. Poradzą sobie nawet mniej wytrawni kucharze.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- kurczak w całości (ok. 1,5-2 kg),
- cebula,
- cukinia,
- 3 gałązki pomidorków koktajlowych,
- 200 g pieczarek,
- cytryna,
- 5 ząbków czosnku,
- łyżka suszonego tymianku,
- łyżka suszonego oregano,
- pęczek świeżego tymianku,
- sól, pieprz,
- olej.
Kurczaka oczyść, umyj na zewnątrz i w środku. Natrzyj solą, pieprzem, roztartym czosnkiem, tymiankiem i oregano. Do środka włóż pokrojoną cytrynę i świeży tymianek. Warzywa opłucz. Cukinię pokrój w plastry. Dno naczynia żaroodpornego posmaruj olejem. Poukładaj warzywa. Na warzywach połóż kurczaka. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 2,5 godziny. Co jakiś czas polewaj mięso wytapiającym się tłuszczem. Dzięki temu skórka będzie chrupiąca, a mięso soczyste.
Polecamy przepis na sałatkę z kurczakiem:
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze