Turron - tradycyjny hiszpański przysmak

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Możesz przygotować w domu

Obraz
© 123RF.COM

Pojechać do Hiszpanii i nie spróbować turronu, to jak być w Paryżu i nie zobaczyć wieży Eiffla. Turron to rodzaj nugatu. Tradycyjnie jest podawany podczas Świąt Bożego Narodzenia. Jednak przez cały rok można kupić kawałki nugatu zapakowane w szeleszczącą folię. Hiszpanie twierdzą, że turron to ich wynalazek, jednak podobne desery znajdziemy także we Francji, Włoszech czy Czechach. Jaka jest historia tego przysmaku i jak przygotować go w domu?

Zobacz też: Lecznicze właściwości miodu

/ 5Twardy czy miękki?

Obraz
© 123RF.COM

Turron przygotowuje się z miodu pomarańczoweo, cukru, białek jaj i migdałów. Deser występuje w dwóch klasycznych wersjach. Turron de Alicante jest przykryty z obu stron opłatkami. Zawiera całe orzechy i ma twardą strukturę. Hiszpanie dzielą się nim podczas świątecznych spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Z kolei turron de Jijona wytwarza się ze zmielonych migdałów, przez co jest miękki, aksamitny i nieco piankowy.

/ 5Kilka słów o historii turronu

Obraz
© 123RF.COM

Turron to deser o wielowiekowej tradycji. Jaka jest jego historia? Na ten temat istnieje kilka teorii. Najczęściej przyjmuje się, że hiszpański nugat jest związany z arabską inwazją na Półwysep Iberyski. Arabowie przywieźli bowiem ze sobą cukier i pomarańcze, a więc dwa podstawowe składniki turronu. Początkowo był jedynie bożonarodzeniowy deser. Z czasem stał się całorocznym przysmakiem. O jego sławie może świadczyć to, że doczekał się nawet swojego miejsca w literaturze. O hiszpańskim nugacie wspomina bowiem Tirso de Molina, autor pierwszej opowieści o znanym uwodzicielu – Don Juanie.

/ 5Różne odmiany turronu

Obraz
© 123RF.COM

Tradycyjne turrony z Alicante oraz Jijon powstają według ściśle określonych receptur. Jednak w sklepach można znaleźć najróżniejsze odmiany nugatu. Właściwie każdy region dodał coś od siebie. Przykładowo, do katalońskiego dodaje się żółtka, by przypominał on smakiem deser crema catalana. Natomiast turron z gminy Xerta jest okrągły, bardzo twardy i z dodatkiem cynamonu. Do wyrobu nugatów wykorzystuje się nie tylko migdały, ale także orzeszki ziemne, pistacjowe, piniowe czy laskowe. Niekiedy dodaje się do nich także owoce, czekoladę, ryż preparowany, kandyzowaną skórkę pomarańczową, wiórki kokosowe, marcepan, żelki. Jednak te wersje mają niewiele wspólnego z oryginalnym turronem.

/ 5Domowa wariacja na temat turronu

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 350 g migdałów bez skórki, 2 łyżki oleju arachidowego, 8 białek, 500 g miodu, wafle. Przygotowanie: migdały upraż na suchej patelni i odstaw do ostygnięcia. Następnie wymieszaj z olejem. Miód podgrzewaj na małym ogniu, aż zgęstnieje (ok. 20 minut). Białka ubij na sztywną pianę. Przełóż je do garnka, a ten wstaw do większego naczynia z gotującą się wodą. Do białek powoli wlewaj ciepły miód. Cały ubijaj masę, aż stanie się kremowa. Dodaj migdały. Wymieszaj. Blaszkę wyłóż waflami. Rozsmaruj na nich masę nugatową, wyrównaj i nakryj pozostałymi waflami. Odstaw do stężenia, a następnie pokrój na prostokąty.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja