Turron - tradycyjny hiszpański przysmak

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Możesz przygotować w domu

Obraz
© 123RF.COM

Pojechać do Hiszpanii i nie spróbować turronu, to jak być w Paryżu i nie zobaczyć wieży Eiffla. Turron to rodzaj nugatu. Tradycyjnie jest podawany podczas Świąt Bożego Narodzenia. Jednak przez cały rok można kupić kawałki nugatu zapakowane w szeleszczącą folię. Hiszpanie twierdzą, że turron to ich wynalazek, jednak podobne desery znajdziemy także we Francji, Włoszech czy Czechach. Jaka jest historia tego przysmaku i jak przygotować go w domu?

Zobacz też: Lecznicze właściwości miodu

/ 5Twardy czy miękki?

Obraz
© 123RF.COM

Turron przygotowuje się z miodu pomarańczoweo, cukru, białek jaj i migdałów. Deser występuje w dwóch klasycznych wersjach. Turron de Alicante jest przykryty z obu stron opłatkami. Zawiera całe orzechy i ma twardą strukturę. Hiszpanie dzielą się nim podczas świątecznych spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Z kolei turron de Jijona wytwarza się ze zmielonych migdałów, przez co jest miękki, aksamitny i nieco piankowy.

/ 5Kilka słów o historii turronu

Obraz
© 123RF.COM

Turron to deser o wielowiekowej tradycji. Jaka jest jego historia? Na ten temat istnieje kilka teorii. Najczęściej przyjmuje się, że hiszpański nugat jest związany z arabską inwazją na Półwysep Iberyski. Arabowie przywieźli bowiem ze sobą cukier i pomarańcze, a więc dwa podstawowe składniki turronu. Początkowo był jedynie bożonarodzeniowy deser. Z czasem stał się całorocznym przysmakiem. O jego sławie może świadczyć to, że doczekał się nawet swojego miejsca w literaturze. O hiszpańskim nugacie wspomina bowiem Tirso de Molina, autor pierwszej opowieści o znanym uwodzicielu – Don Juanie.

/ 5Różne odmiany turronu

Obraz
© 123RF.COM

Tradycyjne turrony z Alicante oraz Jijon powstają według ściśle określonych receptur. Jednak w sklepach można znaleźć najróżniejsze odmiany nugatu. Właściwie każdy region dodał coś od siebie. Przykładowo, do katalońskiego dodaje się żółtka, by przypominał on smakiem deser crema catalana. Natomiast turron z gminy Xerta jest okrągły, bardzo twardy i z dodatkiem cynamonu. Do wyrobu nugatów wykorzystuje się nie tylko migdały, ale także orzeszki ziemne, pistacjowe, piniowe czy laskowe. Niekiedy dodaje się do nich także owoce, czekoladę, ryż preparowany, kandyzowaną skórkę pomarańczową, wiórki kokosowe, marcepan, żelki. Jednak te wersje mają niewiele wspólnego z oryginalnym turronem.

/ 5Domowa wariacja na temat turronu

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 350 g migdałów bez skórki, 2 łyżki oleju arachidowego, 8 białek, 500 g miodu, wafle. Przygotowanie: migdały upraż na suchej patelni i odstaw do ostygnięcia. Następnie wymieszaj z olejem. Miód podgrzewaj na małym ogniu, aż zgęstnieje (ok. 20 minut). Białka ubij na sztywną pianę. Przełóż je do garnka, a ten wstaw do większego naczynia z gotującą się wodą. Do białek powoli wlewaj ciepły miód. Cały ubijaj masę, aż stanie się kremowa. Dodaj migdały. Wymieszaj. Blaszkę wyłóż waflami. Rozsmaruj na nich masę nugatową, wyrównaj i nakryj pozostałymi waflami. Odstaw do stężenia, a następnie pokrój na prostokąty.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce