Turron - tradycyjny hiszpański przysmak

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Możesz przygotować w domu

Obraz
© 123RF.COM

Pojechać do Hiszpanii i nie spróbować turronu, to jak być w Paryżu i nie zobaczyć wieży Eiffla. Turron to rodzaj nugatu. Tradycyjnie jest podawany podczas Świąt Bożego Narodzenia. Jednak przez cały rok można kupić kawałki nugatu zapakowane w szeleszczącą folię. Hiszpanie twierdzą, że turron to ich wynalazek, jednak podobne desery znajdziemy także we Francji, Włoszech czy Czechach. Jaka jest historia tego przysmaku i jak przygotować go w domu?

Zobacz też: Lecznicze właściwości miodu

/ 5Twardy czy miękki?

Obraz
© 123RF.COM

Turron przygotowuje się z miodu pomarańczoweo, cukru, białek jaj i migdałów. Deser występuje w dwóch klasycznych wersjach. Turron de Alicante jest przykryty z obu stron opłatkami. Zawiera całe orzechy i ma twardą strukturę. Hiszpanie dzielą się nim podczas świątecznych spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Z kolei turron de Jijona wytwarza się ze zmielonych migdałów, przez co jest miękki, aksamitny i nieco piankowy.

/ 5Kilka słów o historii turronu

Obraz
© 123RF.COM

Turron to deser o wielowiekowej tradycji. Jaka jest jego historia? Na ten temat istnieje kilka teorii. Najczęściej przyjmuje się, że hiszpański nugat jest związany z arabską inwazją na Półwysep Iberyski. Arabowie przywieźli bowiem ze sobą cukier i pomarańcze, a więc dwa podstawowe składniki turronu. Początkowo był jedynie bożonarodzeniowy deser. Z czasem stał się całorocznym przysmakiem. O jego sławie może świadczyć to, że doczekał się nawet swojego miejsca w literaturze. O hiszpańskim nugacie wspomina bowiem Tirso de Molina, autor pierwszej opowieści o znanym uwodzicielu – Don Juanie.

/ 5Różne odmiany turronu

Obraz
© 123RF.COM

Tradycyjne turrony z Alicante oraz Jijon powstają według ściśle określonych receptur. Jednak w sklepach można znaleźć najróżniejsze odmiany nugatu. Właściwie każdy region dodał coś od siebie. Przykładowo, do katalońskiego dodaje się żółtka, by przypominał on smakiem deser crema catalana. Natomiast turron z gminy Xerta jest okrągły, bardzo twardy i z dodatkiem cynamonu. Do wyrobu nugatów wykorzystuje się nie tylko migdały, ale także orzeszki ziemne, pistacjowe, piniowe czy laskowe. Niekiedy dodaje się do nich także owoce, czekoladę, ryż preparowany, kandyzowaną skórkę pomarańczową, wiórki kokosowe, marcepan, żelki. Jednak te wersje mają niewiele wspólnego z oryginalnym turronem.

/ 5Domowa wariacja na temat turronu

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 350 g migdałów bez skórki, 2 łyżki oleju arachidowego, 8 białek, 500 g miodu, wafle. Przygotowanie: migdały upraż na suchej patelni i odstaw do ostygnięcia. Następnie wymieszaj z olejem. Miód podgrzewaj na małym ogniu, aż zgęstnieje (ok. 20 minut). Białka ubij na sztywną pianę. Przełóż je do garnka, a ten wstaw do większego naczynia z gotującą się wodą. Do białek powoli wlewaj ciepły miód. Cały ubijaj masę, aż stanie się kremowa. Dodaj migdały. Wymieszaj. Blaszkę wyłóż waflami. Rozsmaruj na nich masę nugatową, wyrównaj i nakryj pozostałymi waflami. Odstaw do stężenia, a następnie pokrój na prostokąty.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają