Możesz przygotować w domu
Pojechać do Hiszpanii i nie spróbować turronu, to jak być w Paryżu i nie zobaczyć wieży Eiffla. Turron to rodzaj nugatu. Tradycyjnie jest podawany podczas Świąt Bożego Narodzenia. Jednak przez cały rok można kupić kawałki nugatu zapakowane w szeleszczącą folię. Hiszpanie twierdzą, że turron to ich wynalazek, jednak podobne desery znajdziemy także we Francji, Włoszech czy Czechach. Jaka jest historia tego przysmaku i jak przygotować go w domu?
Zobacz też: Lecznicze właściwości miodu
Twardy czy miękki?
Turron przygotowuje się z miodu pomarańczoweo, cukru, białek jaj i migdałów. Deser występuje w dwóch klasycznych wersjach. Turron de Alicante jest przykryty z obu stron opłatkami. Zawiera całe orzechy i ma twardą strukturę. Hiszpanie dzielą się nim podczas świątecznych spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Z kolei turron de Jijona wytwarza się ze zmielonych migdałów, przez co jest miękki, aksamitny i nieco piankowy.
Kilka słów o historii turronu
Turron to deser o wielowiekowej tradycji. Jaka jest jego historia? Na ten temat istnieje kilka teorii. Najczęściej przyjmuje się, że hiszpański nugat jest związany z arabską inwazją na Półwysep Iberyski. Arabowie przywieźli bowiem ze sobą cukier i pomarańcze, a więc dwa podstawowe składniki turronu. Początkowo był jedynie bożonarodzeniowy deser. Z czasem stał się całorocznym przysmakiem. O jego sławie może świadczyć to, że doczekał się nawet swojego miejsca w literaturze. O hiszpańskim nugacie wspomina bowiem Tirso de Molina, autor pierwszej opowieści o znanym uwodzicielu – Don Juanie.
Różne odmiany turronu
Tradycyjne turrony z Alicante oraz Jijon powstają według ściśle określonych receptur. Jednak w sklepach można znaleźć najróżniejsze odmiany nugatu. Właściwie każdy region dodał coś od siebie. Przykładowo, do katalońskiego dodaje się żółtka, by przypominał on smakiem deser crema catalana. Natomiast turron z gminy Xerta jest okrągły, bardzo twardy i z dodatkiem cynamonu. Do wyrobu nugatów wykorzystuje się nie tylko migdały, ale także orzeszki ziemne, pistacjowe, piniowe czy laskowe. Niekiedy dodaje się do nich także owoce, czekoladę, ryż preparowany, kandyzowaną skórkę pomarańczową, wiórki kokosowe, marcepan, żelki. Jednak te wersje mają niewiele wspólnego z oryginalnym turronem.
Domowa wariacja na temat turronu
Składniki: 350 g migdałów bez skórki, 2 łyżki oleju arachidowego, 8 białek, 500 g miodu, wafle. Przygotowanie: migdały upraż na suchej patelni i odstaw do ostygnięcia. Następnie wymieszaj z olejem. Miód podgrzewaj na małym ogniu, aż zgęstnieje (ok. 20 minut). Białka ubij na sztywną pianę. Przełóż je do garnka, a ten wstaw do większego naczynia z gotującą się wodą. Do białek powoli wlewaj ciepły miód. Cały ubijaj masę, aż stanie się kremowa. Dodaj migdały. Wymieszaj. Blaszkę wyłóż waflami. Rozsmaruj na nich masę nugatową, wyrównaj i nakryj pozostałymi waflami. Odstaw do stężenia, a następnie pokrój na prostokąty.