Truskawkowa zupa "Nic"
Zupa "Nic" to słodka mleczna zupa przypominająca deser. Podaje się ją z puszystymi kluseczkami z piany z białek. Jest kremowa i pięknie pachnie wanilią. Latem warto przygotować jej truskawkową wersję.
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Truskawki umyć, osączyć, oczyścić z szypułek i zmiksować. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
- Z białek ubić sztywną pianę. Mleko zagotować z cukrem waniliowym, goździkami i solą.
- Na wrzące mleko wkładać łyżeczką porcje piany, obgotować i wyjąć łyżką cedzakową.
- Masę żółtkową połączyć z truskawkami i, mieszając, wlewać stopniowo mleko.
- Zupę schłodzić w lodówce, rozlać do miseczek i podawać z kluseczkami z piany.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl