Trwa ładowanie...
d126hba
d126hba

Truskawki w czekoladzie

Przepis
4.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
d126hba
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • 400 g truskawek
  • tabliczka czekolady mlecznej
  • tabliczka czekolady białej
  • 2 łyżeczki masła
Przepis

Truskawki opłukać, nie usuwać szypułek. Czekolady rozpuścić w osobnych naczyniach - najlepiej w kąpieli wodnej, stawiając miseczkę na garnku z gotującą się wodą. Do każdej dodać po łyżeczce masła i 2 łyżki wody.

W gorącej i płynnej czekoladzie maczać truskawki i odkładać je na papier do pieczenia. Każdą udekorować kontrastującą czekoladą (na ciemnych białe szlaczki, a na białych ciemne). Włożyć do lodówki na 10-15 minut, aby czekolada zastygła.

Aby deser był jeszcze bardziej efektowny, truskawki można udekorować posiekanymi, niesolonymi pistacjami.

d126hba
Truskawki w czekoladzie
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d126hba
d126hba

d126hba
d126hba
d126hba