Truskawki w czekoladzie
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 400 g truskawek
- tabliczka czekolady mlecznej
- tabliczka czekolady białej
- 2 łyżeczki masła
Truskawki opłukać, nie usuwać szypułek. Czekolady rozpuścić w osobnych naczyniach - najlepiej w kąpieli wodnej, stawiając miseczkę na garnku z gotującą się wodą. Do każdej dodać po łyżeczce masła i 2 łyżki wody.
W gorącej i płynnej czekoladzie maczać truskawki i odkładać je na papier do pieczenia. Każdą udekorować kontrastującą czekoladą (na ciemnych białe szlaczki, a na białych ciemne). Włożyć do lodówki na 10-15 minut, aby czekolada zastygła.
Aby deser był jeszcze bardziej efektowny, truskawki można udekorować posiekanymi, niesolonymi pistacjami.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze