Tołpyga - ryba z rodziny karpiowatych
W Polsce pojawiła się ponad 50 lat temu, a przypłynęła z Azji. Wędkarze mogą ją złowić zarówno w jeziorach, jak i w rzekach. W kuchni niektórzy zastępują tołpygą tradycyjnego karpia, czyli rybę, która często uznawana jest za dość mulastą w smaku. Jeżeli nigdy jej nie próbowałeś, obecnie rybę można kupić w sieci sklepów Lidl w cenie 2,19 złotych za 100 g.
Tołpyga - wartości odżywcze
Zdaniem ekspertów ryby słodkowodne mają mniej wartości niż ryby morskie. Ale to nie powód, aby ograniczyć ich spożycie, bo zawarte w nich kwasy omega-3 są niezwykle ważne do prawidłowej pracy m.in. układu krążenia. Tołpyga to także źródło białka i innych minerałów, takich jak selen, wapń i żelazo. Znajdziemy w niej również szeroką gamę witamin.
Tołpyga dla dbających o linię
Ryba ta świetnie sprawdzi się w diecie osób dbających o szczupłą sylwetkę. Jej mięso jest chude, a jednocześnie jest bogata w wartościowe składniki odżywcze np. nienasycone kwasy tłuszczowe. Dodatkowo tołpyga jest stosunkowo niskokaloryczna. Kawałek ważący 100 gram zawiera tylko 115 kcal
Zamiast karpia
Jeżeli nie lubimy karpia ze względu na jego nieprzyjemny posmak mułu, tołpyga bardzo dobrze go zastąpi. Jej białe mięso jest smaczne i ma delikatny, słodki smak. Dla niektórych osób jej wadą może być co prawda spora zawartość małych ości. Jest wiele pomysłów na przyrządzenie tołpygi. Ryba ta świetnie smakuje smażona w tradycyjnej panierce, jak i pieczona z dodatkiem aromatycznych przypraw i ziół. To świetny pomysł na obiad.
Tołpyga pieczona z pomidorami
- 400 g tołpygi
- 1 pomidor
- 1/2 cebuli
- 1/2 małej papryczki chilli
- Oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Rybę umyj wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Naczynie żaroodporne nasmaruj oliwą z oliwek. Rybę dopraw solą, pieprzem i ziołami. Na tołpydze ułóż plastry pomidora oraz papryczkę chilli. Tak przygotowaną rybę przykryj folią aluminiową i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 20 minut. Po tym czasie ściągnij folię i piecz jeszcze przez około 10-15 minut.