Tołpyga w promocji w Lidlu. Poznaj tą smaczną rybę

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Aleksandra Hangel

/ 5Tołpyga - ryba z rodziny karpiowatych

Obraz
© iStock.com

W Polsce pojawiła się ponad 50 lat temu, a przypłynęła z Azji. Wędkarze mogą ją złowić zarówno w jeziorach, jak i w rzekach. W kuchni niektórzy zastępują tołpygą tradycyjnego karpia, czyli rybę, która często uznawana jest za dość mulastą w smaku. Jeżeli nigdy jej nie próbowałeś, obecnie rybę można kupić w sieci sklepów Lidl w cenie 2,19 złotych za 100 g.

/ 5Tołpyga - wartości odżywcze

Zdaniem ekspertów ryby słodkowodne mają mniej wartości niż ryby morskie. Ale to nie powód, aby ograniczyć ich spożycie, bo zawarte w nich kwasy omega-3 są niezwykle ważne do prawidłowej pracy m.in. układu krążenia. Tołpyga to także źródło białka i innych minerałów, takich jak selen, wapń i żelazo. Znajdziemy w niej również szeroką gamę witamin.

/ 5Tołpyga dla dbających o linię

Ryba ta świetnie sprawdzi się w diecie osób dbających o szczupłą sylwetkę. Jej mięso jest chude, a jednocześnie jest bogata w wartościowe składniki odżywcze np. nienasycone kwasy tłuszczowe. Dodatkowo tołpyga jest stosunkowo niskokaloryczna. Kawałek ważący 100 gram zawiera tylko 115 kcal

/ 5Zamiast karpia

Jeżeli nie lubimy karpia ze względu na jego nieprzyjemny posmak mułu, tołpyga bardzo dobrze go zastąpi. Jej białe mięso jest smaczne i ma delikatny, słodki smak. Dla niektórych osób jej wadą może być co prawda spora zawartość małych ości. Jest wiele pomysłów na przyrządzenie tołpygi. Ryba ta świetnie smakuje smażona w tradycyjnej panierce, jak i pieczona z dodatkiem aromatycznych przypraw i ziół. To świetny pomysł na obiad.

/ 5Tołpyga pieczona z pomidorami

  • 400 g tołpygi
  • 1 pomidor
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 małej papryczki chilli
  • Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
Rybę umyj wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Naczynie żaroodporne nasmaruj oliwą z oliwek. Rybę dopraw solą, pieprzem i ziołami. Na tołpydze ułóż plastry pomidora oraz papryczkę chilli. Tak przygotowaną rybę przykryj folią aluminiową i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 20 minut. Po tym czasie ściągnij folię i piecz jeszcze przez około 10-15 minut.

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają