Tequila sunrise
- Tequila Sunrise to bardzo znany drink, który nie tylko ładnie wygląda, ale i tak smakuje. Przyznam, że jest bardzo ławy w przygotowaniu i nie ma problemów z dostępnością jego składników. Co prawda wg oryginalnego przepisu składa się on z likieru z czarnych porzeczek (Crème de cassis), ale popularniejsza jest zmodyfikowana wersja, którą zaprezentowałam poniżej. Drink ten został spopularyzowany przez piosenkę "Tequila Sunrise" oraz słynny film z 1988 roku - znany pod takim samym tytułem. Swoją nazwę zawdzięcza kolorom, jakie powstają z połączenia wszystkich składników - pisze Diana, autorka bloga Di bloguje.
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Drinki i shoty
- Sposób przygotowania: Na zimno
Składniki
- 50 ml tequili
- 150 ml soku pomarańczowego
- 20-25 ml grenadiny (u mnie syrop barmański Victoria Cymes)
- kostki lodu (pominęłam)
Dodatkowo:
- plasterki pomarańczy do dekoracji
Przepis
Tequilę, sok pomarańczowy i kostki lodu (pominęłam) należy umieścić w shakerze i wymieszać. Następnie zawartość przelewać do szklanki/kieliszka, a na końcu powoli wlać grenadinę - najlepiej po wewnętrznej stronie łyżki, dzięki czemu syrop w większości osiądzie na dnie szkła. Do gotowego drinka włożyć słomkę i udekorować plasterkami pomarańczy.
Przepis
eśli nie posiadacie shakera, to wszystkie składniki można po kolei wlewać do szklanki z lodem: tequilę, sok pomarańczowy i na końcu grenadinę. Drink ten najczęściej podawany jest w wąskiej i wysokiej szklance/kieliszku typu Collins lub Highball.