Tartaletki ze szparagami i sosem śmietanowo-serowym
Tartaletki ze szparagami to doskonała przekąska na domowe przyjęcie. Pięknie prezentują się na stole. Świetnie smakują na zimno i na gorąco. Szparagi doskonale komponują się z kruchym ciastem i delikatnym serowym sosem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Słone kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 126 g masła
- żółtko
- 1 łyżczka soli
- 50 ml zimnej wody
Farsz:
- 1 duża cebula
- 1 mały por
- 200 g sera żółtego
- 10 szt. zielonych szparagów
- 250 ml kremówki
- 2 żółtka
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, papryka ostra, gałka muszkatołowa, cukier
Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę wody i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Po tym czasie wylepiamy foremki, delikatnie nakłuwamy, wkładamy do mrożenia na 5 minut, a następnie pieczemy ok. 15 minut w 170 stopniach.
Szparagi myjemy, łamiemy końcówki, gotujemy w wodzie z dodatkiem odrobiny soli i cukru przez kilka minut, odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz pora, przesmażamy. Śmietanę roztrzepujemy z żółtkami, dodajemy starty ser, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową.
Na podpieczone ciasto wyciągamy porcję cebulki z porem, zalewamy sosem śmietanowo serowym, układamy pokrojone szparagi. Pieczemy ok. 25-30 minut w 170 stopniach.
Przepis poleca Sylwia Ładyga, ambasadorka marki Serenada, autorka bloga "Ostra na Słodko" i uczestniczka V edycji programu "Masterchef".
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze