Tartaletki ze szparagami i sosem śmietanowo-serowym
Tartaletki ze szparagami to doskonała przekąska na domowe przyjęcie. Pięknie prezentują się na stole. Świetnie smakują na zimno i na gorąco. Szparagi doskonale komponują się z kruchym ciastem i delikatnym serowym sosem.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia francuska
 - Okazja: Przyjęcia i imprezy
 - Sposób przygotowania: Pieczenie
 - Główne składniki :
 
Słone kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej
 - 126 g masła
 - żółtko
 - 1 łyżczka soli
 - 50 ml zimnej wody
 
Farsz:
- 1 duża cebula
 - 1 mały por
 - 200 g sera żółtego
 - 10 szt. zielonych szparagów
 - 250 ml kremówki
 - 2 żółtka
 - 1 łyżka masła
 - sól, pieprz, papryka ostra, gałka muszkatołowa, cukier
 
Przepis
Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę wody i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Przepis
Po tym czasie wylepiamy foremki, delikatnie nakłuwamy, wkładamy do mrożenia na 5 minut, a następnie pieczemy ok. 15 minut w 170 stopniach.
Szparagi myjemy, łamiemy końcówki, gotujemy w wodzie z dodatkiem odrobiny soli i cukru przez kilka minut, odcedzamy. 
Przepis
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz pora, przesmażamy. Śmietanę roztrzepujemy z żółtkami, dodajemy starty ser, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową.
Przepis
Na podpieczone ciasto wyciągamy porcję cebulki z porem, zalewamy sosem śmietanowo serowym, układamy pokrojone szparagi. Pieczemy ok. 25-30 minut w 170 stopniach.
Przepis
Przepis poleca Sylwia Ładyga, ambasadorka marki Serenada, autorka bloga "Ostra na Słodko" i uczestniczka V edycji programu "Masterchef".