Tartaletki ze szparagami i sosem śmietanowo-serowym

Tartaletki ze szparagami to doskonała przekąska na domowe przyjęcie. Pięknie prezentują się na stole. Świetnie smakują na zimno i na gorąco. Szparagi doskonale komponują się z kruchym ciastem i delikatnym serowym sosem.

Tartaletki ze szparagami i sosem śmietanowo-serowymTartaletki ze szparagami i sosem śmietanowo-serowym
oprac. Katarzyna Gileta

Słone kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 126 g masła
  • żółtko
  • 1 łyżczka soli
  • 50 ml zimnej wody

Farsz:

  • 1 duża cebula
  • 1 mały por
  • 200 g sera żółtego
  • 10 szt. zielonych szparagów
  • 250 ml kremówki
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, papryka ostra, gałka muszkatołowa, cukier

Przepis

Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę wody i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

Przepis

Po tym czasie wylepiamy foremki, delikatnie nakłuwamy, wkładamy do mrożenia na 5 minut, a następnie pieczemy ok. 15 minut w 170 stopniach.
Szparagi myjemy, łamiemy końcówki, gotujemy w wodzie z dodatkiem odrobiny soli i cukru przez kilka minut, odcedzamy.

Przepis

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz pora, przesmażamy. Śmietanę roztrzepujemy z żółtkami, dodajemy starty ser, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową.

Przepis

Na podpieczone ciasto wyciągamy porcję cebulki z porem, zalewamy sosem śmietanowo serowym, układamy pokrojone szparagi. Pieczemy ok. 25-30 minut w 170 stopniach.

Przepis

Przepis poleca Sylwia Ładyga, ambasadorka marki Serenada, autorka bloga "Ostra na Słodko" i uczestniczka V edycji programu "Masterchef".

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀