Trwa ładowanie...
d33uq08
oprac. Katarzyna Gileta
06-05-2017 13:54

Tartaletki ze szparagami i sosem śmietanowo-serowym

Przepis

Tartaletki ze szparagami to doskonała przekąska na domowe przyjęcie. Pięknie prezentują się na stole. Świetnie smakują na zimno i na gorąco. Szparagi doskonale komponują się z kruchym ciastem i delikatnym serowym sosem.

d33uq08
3.3
(28 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki

Słone kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 126 g masła
  • żółtko
  • 1 łyżczka soli
  • 50 ml zimnej wody

Farsz:

  • 1 duża cebula
  • 1 mały por
  • 200 g sera żółtego
  • 10 szt. zielonych szparagów
  • 250 ml kremówki
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, papryka ostra, gałka muszkatołowa, cukier
Przepis

Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę wody i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

Po tym czasie wylepiamy foremki, delikatnie nakłuwamy, wkładamy do mrożenia na 5 minut, a następnie pieczemy ok. 15 minut w 170 stopniach.
Szparagi myjemy, łamiemy końcówki, gotujemy w wodzie z dodatkiem odrobiny soli i cukru przez kilka minut, odcedzamy.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz pora, przesmażamy. Śmietanę roztrzepujemy z żółtkami, dodajemy starty ser, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową.

Na podpieczone ciasto wyciągamy porcję cebulki z porem, zalewamy sosem śmietanowo serowym, układamy pokrojone szparagi. Pieczemy ok. 25-30 minut w 170 stopniach.

Przepis poleca Sylwia Ładyga, ambasadorka marki Serenada, autorka bloga "Ostra na Słodko" i uczestniczka V edycji programu "Masterchef".

Tartaletki ze szparagami i sosem śmietanowo-serowym
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

41
3
Share
d33uq08

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d33uq08
d33uq08
d33uq08
d33uq08
Więcej tematów
d33uq08