WAŻNE
TERAZ

Fatalne wieści dla reprezentacji Polski. Kontuzja Łukasza Skorupskiego

Tarta z tuńczyka

Tarta z farszem z tuńczyka to gratka dla wszystkich smakoszy. Tym wyjątkowym daniem zaskoczycie swoich najbliższych. Przepisem podzielił się Martin Gimenez Castro, właściciel i szef kuchni w restauracji Ceviche Bar i Tuna, zwycięzca pierwszej edycji programu Top Chef.

Tarta z tuńczykaTarta z tuńczyka
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg tuńczyka z puszki w oleju z certyfikatem MSC
  • ½ papryki czerwonej
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oregano
  • 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
  • 0,5k g mąki pszennej
  • 60 g masła
  • 250 ml ciepłej wody
  • sól

Przepis

  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek i podsmaż czosnek, pokrojoną w plastry czerwoną cebulę, a następnie pokrojoną w plasterki czerwoną paprykę.
  • Dodaj tuńczyka i smaż wszystko razem kilka minut. Na końcu dodaj oregano i odstaw do ostygnięcia. W misce wymieszaj mąkę z ciepłą wodą i roztopionym masłem.
  • Dodaj sól, wymieszaj uzyskując ciasto i odstaw na 1 godz. przed pieczeniem. Do wysmarowanej olejem formy do pieczenia wyłóż ciasto, a następnie masę z tuńczykiem.
  • Piecz co najmniej 30 min w temp. 180 stopni.
Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza