Tarta z tuńczyka
Tarta z farszem z tuńczyka to gratka dla wszystkich smakoszy. Tym wyjątkowym daniem zaskoczycie swoich najbliższych. Przepisem podzielił się Martin Gimenez Castro, właściciel i szef kuchni w restauracji Ceviche Bar i Tuna, zwycięzca pierwszej edycji programu Top Chef.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Dania rybne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg tuńczyka z puszki w oleju z certyfikatem MSC
- ½ papryki czerwonej
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oregano
- 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
- 0,5k g mąki pszennej
- 60 g masła
- 250 ml ciepłej wody
- sól
Przepis
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek i podsmaż czosnek, pokrojoną w plastry czerwoną cebulę, a następnie pokrojoną w plasterki czerwoną paprykę.
- Dodaj tuńczyka i smaż wszystko razem kilka minut. Na końcu dodaj oregano i odstaw do ostygnięcia. W misce wymieszaj mąkę z ciepłą wodą i roztopionym masłem.
- Dodaj sól, wymieszaj uzyskując ciasto i odstaw na 1 godz. przed pieczeniem. Do wysmarowanej olejem formy do pieczenia wyłóż ciasto, a następnie masę z tuńczykiem.
- Piecz co najmniej 30 min w temp. 180 stopni.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl