Tak wygląda przejście na weganizm. To się dzieje z ciałem

Od kilku lat setki osób rezygnują z jedzenia mięsa na rzecz diety wegańskiej. Organizm reaguje natychmiast – oto zmiany, jakie na pewno odczuje świeżo upieczony weganin.

Weganie nie mają lekko? Oto, jak na bezmiesną dietę reaguje ich organizm
Źródło zdjęć: © Pixabay.com
Karolina Błaszkiewicz
40

Jedną ze zmian jest ogólne zmęczenie – to przez usunięcie czerwonego mięsa, a więc braku witaminy B12. Weganina boli głowa, grozi mu też anemia, ale wystarczy, że uzupełni menu o szpinak i orzechy. Innym następstwem weganizmu będzie spadek poziomu wapna. Jak tłumaczą dietetycy, ratunkiem jest wtedy wymiana "zwykłego" mleka na mleko roślinne.

Kolejna zmiana po przejściu na weganizm to częstsze wizyty w toalecie. Dlaczego? Weganie szybko tracą błonnik. Na szczęście, mają go produkty pełnoziarniste i warzywa skrobiowe, czyli podstawowe składniki diety wegańskiej. A uzupełnienie diety o soję obniża ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Wiele badań wykazało, że weganie i wegetarianie mają niższe spożycie tłuszczów nasyconych, niż większość osób jedzących mięso, co w konsekwencji obniża ryzyko zawału serca i choroby wieńcowej.

Z innych badań wynika natomiast, że po zmianie diety na wegańską normą jest spadek wagi. Według ekspertów weganie mają zwykle niższy BMI niż nie-weganie. Dlaczego? Mogą czuć się "pełniejsi" z powodu jedzenia bogatych w błonnik owoców i warzyw. Może to w konsekwencji prowadzić do ograniczenia apetytu.

Wybrane dla Ciebie

Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały