Tak wygląda przejście na weganizm. To się dzieje z ciałem

Od kilku lat setki osób rezygnują z jedzenia mięsa na rzecz diety wegańskiej. Organizm reaguje natychmiast – oto zmiany, jakie na pewno odczuje świeżo upieczony weganin.

Weganie nie mają lekko? Oto, jak na bezmiesną dietę reaguje ich organizm
Źródło zdjęć: © Pixabay.com
Karolina Błaszkiewicz

Jedną ze zmian jest ogólne zmęczenie – to przez usunięcie czerwonego mięsa, a więc braku witaminy B12. Weganina boli głowa, grozi mu też anemia, ale wystarczy, że uzupełni menu o szpinak i orzechy. Innym następstwem weganizmu będzie spadek poziomu wapna. Jak tłumaczą dietetycy, ratunkiem jest wtedy wymiana "zwykłego" mleka na mleko roślinne.

Kolejna zmiana po przejściu na weganizm to częstsze wizyty w toalecie. Dlaczego? Weganie szybko tracą błonnik. Na szczęście, mają go produkty pełnoziarniste i warzywa skrobiowe, czyli podstawowe składniki diety wegańskiej. A uzupełnienie diety o soję obniża ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Wiele badań wykazało, że weganie i wegetarianie mają niższe spożycie tłuszczów nasyconych, niż większość osób jedzących mięso, co w konsekwencji obniża ryzyko zawału serca i choroby wieńcowej.

Z innych badań wynika natomiast, że po zmianie diety na wegańską normą jest spadek wagi. Według ekspertów weganie mają zwykle niższy BMI niż nie-weganie. Dlaczego? Mogą czuć się "pełniejsi" z powodu jedzenia bogatych w błonnik owoców i warzyw. Może to w konsekwencji prowadzić do ograniczenia apetytu.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany