Szynka z jałowcem
Wiele sklepowych wędlin jest nafaszerowana substancjami konserwującymi i innymi składnikami, które niekoniecznie służą naszemu zdrowia. Poza tym w pasztetach i mielonkach czasem trudno znaleźć mięso. Dlatego też ja coraz częściej szerokim łukiem omijam gotowe wędliny i kiełbasy. Wolę samodzielnie przygotować dodatki do kanapek, taki jak szynka z jałowca. To nie jest wcale trudne i wbrew pozorom nie zabiera zbyt wiele czasu.
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Mięso umyć, osuszyć. Wszystkie przyprawy wymieszać, mieszanką natrzeć szynkę. Delikatnie powtykać owoce jałowca. Wstawić na całą noc do lodówki. Następnie przełożyć do rękawa do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec ok. godzinę i 20 minut w temp. 180 stopni. Następnie rozciąć rękaw i piec jeszcze ok. pół godz.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl