Szybka kapusta z grzybami
Jesienią i zimą część warzyw łatwo się przechowuje. Należy do niech świeża kapusta, którą oczywiście kisimy w wielu wariantach, ale i chętnie podajemy na ciepło. Typowe danie z kapusty o tej porze roku to oczywiście bigos, którego ulubioną wersję roślinną ze śliwkami znajdziecie w pierwszej "Smakoterapii". Ale tym razem chcę się z wami podzielić szybką kapustą na nieduży głód. Z dodatkiem parapetowej zieleniny będzie to przyjemny powiew świeżości.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
- Na patelni podgrzej tłuszcz, wrzuć posiekaną w piórka cebulę, drobno pokrojony czosnek i posyp niewielką ilością soli.
- Podduś na złoto, następnie dodaj grzyby pokrojone w plasterki i podsmaż, mieszając, aż przestaną być surowe.
- Teraz dodaj kapustę pokrojoną w dość szeroką kostkę, podlej ociupiną wody, wlej sos sojowy. Potrzymaj na ogniu jeszcze przez chwilę.
- Ja lubię, gdy kapusta w tym daniu pozostaje krucha i chrupiąca. W finale dorzucam posiekany drobno koperek lub pietruszkę, mieszam całość, doprawiam pieprzem i ewentualnie solą.
- Jadam z dodatkiem dowolnej kaszy.
Więcej przepisów na dania wzmacniające odporność znajdziecie w książce Iwony Zasuwy "Smakoterapia na wynos. Odporność przez cały rok"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze