Szybka kapusta z grzybami
Jesienią i zimą część warzyw łatwo się przechowuje. Należy do niech świeża kapusta, którą oczywiście kisimy w wielu wariantach, ale i chętnie podajemy na ciepło. Typowe danie z kapusty o tej porze roku to oczywiście bigos, którego ulubioną wersję roślinną ze śliwkami znajdziecie w pierwszej "Smakoterapii". Ale tym razem chcę się z wami podzielić szybką kapustą na nieduży głód. Z dodatkiem parapetowej zieleniny będzie to przyjemny powiew świeżości.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Na patelni podgrzej tłuszcz, wrzuć posiekaną w piórka cebulę, drobno pokrojony czosnek i posyp niewielką ilością soli.
- Podduś na złoto, następnie dodaj grzyby pokrojone w plasterki i podsmaż, mieszając, aż przestaną być surowe.
- Teraz dodaj kapustę pokrojoną w dość szeroką kostkę, podlej ociupiną wody, wlej sos sojowy. Potrzymaj na ogniu jeszcze przez chwilę.
- Ja lubię, gdy kapusta w tym daniu pozostaje krucha i chrupiąca. W finale dorzucam posiekany drobno koperek lub pietruszkę, mieszam całość, doprawiam pieprzem i ewentualnie solą.
- Jadam z dodatkiem dowolnej kaszy.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl