Szparagi z jajkiem - 3 pomysły na obiad

Szparagi to zdrowe i pożywne warzywo. Jest uniwersalne, można podawać je na wiele sposobów. Jego smak dobrze komponuje się ze smakiem do wielu innych produktów spożywczych. Dziś publikujemy przepisy na szparagi z jajkiem. Z czym najlepiej będą smakować? Poniżej kilka naszych propozycji.

Szparagi z jajkiem - 3 pomysły na obiad
Źródło zdjęć: © 123RF

Szparagi z jajkiem sadzonym, boczkiem i ziemniakami - przepis

Potrzebne składniki:

  • pęczek szparagów;
  • młode ziemniaki;
  • 2 jajka;
  • 1 łyżka masła;
  • 100 g wędzonego boczku;
  • pomidorki koktajlowe;
  • koperek lub natka pietruszki;
  • sól;
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.

2. Szparagi opłukujemy, odłamujemy lub odcinamy zdrewniałe końce. Warzywo wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy przez 4 minuty.

3. Ugotowane szparagi cedzimy, wkładamy z powrotem do garnka i przyprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy łyżkę masła i ostrożnie mieszamy.

4. Na rozgrzanej patelni smażymy na złoto pokrojony w kostkę boczek. Zdejmujemy go z patelni, a na pozostałym tłuszczu smażymy jajka sadzone, doprawiamy solą i pieprzem.

5. Ziemniaki wykładamy na talerze, obok kładziemy szparagi, a na nie jajko sadzone, posypujemy je boczkiem i siekanym koperkiem. Dekorujemy polówkami pomidorków koktajlowych. Gotowe.

Szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim - przepis

Potrzebne składniki:

  • 8 szparagów
  • 2 jajka;
  • szczypiorek;
  • pieczywo;
  • masło;
  • pieprz;
  • sól.

Na sos holenderski:

  • 2 ciepłe żółtka;
  • 2 łyżeczki soku z cytryny;
  • sól;
  • zmielony pieprz;
  • 50 g masła.

Sposób przygotowania:

1. Masło roztapiamy i podgrzewamy (powinno być gorące). Usuwamy z powierzchni powstałą pianę.

2. Żółtka ubijamy na piane z sokiem cytrynowym, solą i pieprzem. Podczas ubijania stopniowo dodajemy masło - powstały sos powinien być gęsty i puszysty. Sos holenderski jest gotowy.

3. Do garnka wlewamy wodę do wysokości około 6 cm, Zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum. Na 10 sekund we wrzątku zanurzamy całe jajko. Wyjmujemy je łyżką i dopiero wtedy wbijamy do wrzątku. To samo powtarzamy z drugim jajkiem. Gotujemy przez 2,5 minuty, po czym wyjmujemy je łyżką cedzakową i odkładamy na talerz.

4. Szparagi opłukujemy wodą, odłamujemy zdrewniałe końcówki łodyg. Szparagi gotujemy na parze (w naczyniu do gotowania na parze, w koszyczku lub na sitku) przez 5 minut. Po ugotowaniu przekrawamy je na połówki.

5. Pieczywo smarujemy masłem, kładziemy szparagi, na wierzchu kładziemy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sosem holenderskim i posypujemy szczypiorkiem. Gotowe.

Obraz
© 123RF

Szparagi z jajkiem i czarnuszką - przepis

Potrzebne składniki:

  • 600 g zielonych szparagów;
  • 1 łyżeczka czarnuszki;
  • 2 jajka;
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu;
  • olej z pistacji, domowy, tłoczony na zimno;
  • pieprz himalajski.

Sposób przygotowania:

1. Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. W dużym rondlu gotujemy je przez 2 - 3 minuty, a następnie studzimy pod bieżącą zimną wodą.

2. Układamy je na ręczniku papierowym do wyschnięcia. Następnie przekrawamy je w ukośne kawałki i przekładamy do miski.

3. Dodajemy do nich nieco oleju z pistacji, pieprz i czarnuszkę.

4. Jajka wbijamy do dwóch małych misek. Zagotowujemy wodę w szerokim rondlu i gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i wlewamy ostrożnie jajka do gotującej się wody.

5. Jajka gotujemy około 3 - 4 minuty. Szparagi dzielimy na porcje, na nich zaś układamy jajka. Całość kropimy olejem z pistacji, sypiemy czarnuszką i pieprzem himalajskim. Gotowe.

Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥