Trwa ładowanie...

Szparagi z jajkiem - 3 pomysły na obiad

Szparagi to zdrowe i pożywne warzywo. Jest uniwersalne, można podawać je na wiele sposobów. Jego smak dobrze komponuje się ze smakiem do wielu innych produktów spożywczych. Dziś publikujemy przepisy na szparagi z jajkiem. Z czym najlepiej będą smakować? Poniżej kilka naszych propozycji.

Szparagi z jajkiem - 3 pomysły na obiadŹródło: 123RF
d4detro
d4detro

Szparagi z jajkiem sadzonym, boczkiem i ziemniakami - przepis

Potrzebne składniki:

  • pęczek szparagów;
  • młode ziemniaki;
  • 2 jajka;
  • 1 łyżka masła;
  • 100 g wędzonego boczku;
  • pomidorki koktajlowe;
  • koperek lub natka pietruszki;
  • sól;
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.

2. Szparagi opłukujemy, odłamujemy lub odcinamy zdrewniałe końce. Warzywo wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy przez 4 minuty.

3. Ugotowane szparagi cedzimy, wkładamy z powrotem do garnka i przyprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy łyżkę masła i ostrożnie mieszamy.

d4detro

4. Na rozgrzanej patelni smażymy na złoto pokrojony w kostkę boczek. Zdejmujemy go z patelni, a na pozostałym tłuszczu smażymy jajka sadzone, doprawiamy solą i pieprzem.

5. Ziemniaki wykładamy na talerze, obok kładziemy szparagi, a na nie jajko sadzone, posypujemy je boczkiem i siekanym koperkiem. Dekorujemy polówkami pomidorków koktajlowych. Gotowe.

Szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim - przepis

Potrzebne składniki:

  • 8 szparagów
  • 2 jajka;
  • szczypiorek;
  • pieczywo;
  • masło;
  • pieprz;
  • sól.

Na sos holenderski:

  • 2 ciepłe żółtka;
  • 2 łyżeczki soku z cytryny;
  • sól;
  • zmielony pieprz;
  • 50 g masła.

Sposób przygotowania:

1. Masło roztapiamy i podgrzewamy (powinno być gorące). Usuwamy z powierzchni powstałą pianę.

d4detro

2. Żółtka ubijamy na piane z sokiem cytrynowym, solą i pieprzem. Podczas ubijania stopniowo dodajemy masło - powstały sos powinien być gęsty i puszysty. Sos holenderski jest gotowy.

3. Do garnka wlewamy wodę do wysokości około 6 cm, Zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum. Na 10 sekund we wrzątku zanurzamy całe jajko. Wyjmujemy je łyżką i dopiero wtedy wbijamy do wrzątku. To samo powtarzamy z drugim jajkiem. Gotujemy przez 2,5 minuty, po czym wyjmujemy je łyżką cedzakową i odkładamy na talerz.

4. Szparagi opłukujemy wodą, odłamujemy zdrewniałe końcówki łodyg. Szparagi gotujemy na parze (w naczyniu do gotowania na parze, w koszyczku lub na sitku) przez 5 minut. Po ugotowaniu przekrawamy je na połówki.

d4detro

5. Pieczywo smarujemy masłem, kładziemy szparagi, na wierzchu kładziemy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sosem holenderskim i posypujemy szczypiorkiem. Gotowe.

123RF
Źródło: 123RF

Szparagi z jajkiem i czarnuszką - przepis

Potrzebne składniki:

  • 600 g zielonych szparagów;
  • 1 łyżeczka czarnuszki;
  • 2 jajka;
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu;
  • olej z pistacji, domowy, tłoczony na zimno;
  • pieprz himalajski.

Sposób przygotowania:

1. Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. W dużym rondlu gotujemy je przez 2 - 3 minuty, a następnie studzimy pod bieżącą zimną wodą.

d4detro

2. Układamy je na ręczniku papierowym do wyschnięcia. Następnie przekrawamy je w ukośne kawałki i przekładamy do miski.

3. Dodajemy do nich nieco oleju z pistacji, pieprz i czarnuszkę.

4. Jajka wbijamy do dwóch małych misek. Zagotowujemy wodę w szerokim rondlu i gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i wlewamy ostrożnie jajka do gotującej się wody.

5. Jajka gotujemy około 3 - 4 minuty. Szparagi dzielimy na porcje, na nich zaś układamy jajka. Całość kropimy olejem z pistacji, sypiemy czarnuszką i pieprzem himalajskim. Gotowe.

Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d4detro
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4detro
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj