Szparagi z jajkiem - 3 pomysły na obiad

Szparagi to zdrowe i pożywne warzywo. Jest uniwersalne, można podawać je na wiele sposobów. Jego smak dobrze komponuje się ze smakiem do wielu innych produktów spożywczych. Dziś publikujemy przepisy na szparagi z jajkiem. Z czym najlepiej będą smakować? Poniżej kilka naszych propozycji.

Szparagi z jajkiem - 3 pomysły na obiad
Źródło zdjęć: © 123RF

Szparagi z jajkiem sadzonym, boczkiem i ziemniakami - przepis

Potrzebne składniki:

  • pęczek szparagów;
  • młode ziemniaki;
  • 2 jajka;
  • 1 łyżka masła;
  • 100 g wędzonego boczku;
  • pomidorki koktajlowe;
  • koperek lub natka pietruszki;
  • sól;
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.

2. Szparagi opłukujemy, odłamujemy lub odcinamy zdrewniałe końce. Warzywo wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy przez 4 minuty.

3. Ugotowane szparagi cedzimy, wkładamy z powrotem do garnka i przyprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy łyżkę masła i ostrożnie mieszamy.

4. Na rozgrzanej patelni smażymy na złoto pokrojony w kostkę boczek. Zdejmujemy go z patelni, a na pozostałym tłuszczu smażymy jajka sadzone, doprawiamy solą i pieprzem.

5. Ziemniaki wykładamy na talerze, obok kładziemy szparagi, a na nie jajko sadzone, posypujemy je boczkiem i siekanym koperkiem. Dekorujemy polówkami pomidorków koktajlowych. Gotowe.

Szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim - przepis

Potrzebne składniki:

  • 8 szparagów
  • 2 jajka;
  • szczypiorek;
  • pieczywo;
  • masło;
  • pieprz;
  • sól.

Na sos holenderski:

  • 2 ciepłe żółtka;
  • 2 łyżeczki soku z cytryny;
  • sól;
  • zmielony pieprz;
  • 50 g masła.

Sposób przygotowania:

1. Masło roztapiamy i podgrzewamy (powinno być gorące). Usuwamy z powierzchni powstałą pianę.

2. Żółtka ubijamy na piane z sokiem cytrynowym, solą i pieprzem. Podczas ubijania stopniowo dodajemy masło - powstały sos powinien być gęsty i puszysty. Sos holenderski jest gotowy.

3. Do garnka wlewamy wodę do wysokości około 6 cm, Zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum. Na 10 sekund we wrzątku zanurzamy całe jajko. Wyjmujemy je łyżką i dopiero wtedy wbijamy do wrzątku. To samo powtarzamy z drugim jajkiem. Gotujemy przez 2,5 minuty, po czym wyjmujemy je łyżką cedzakową i odkładamy na talerz.

4. Szparagi opłukujemy wodą, odłamujemy zdrewniałe końcówki łodyg. Szparagi gotujemy na parze (w naczyniu do gotowania na parze, w koszyczku lub na sitku) przez 5 minut. Po ugotowaniu przekrawamy je na połówki.

5. Pieczywo smarujemy masłem, kładziemy szparagi, na wierzchu kładziemy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sosem holenderskim i posypujemy szczypiorkiem. Gotowe.

Obraz
© 123RF

Szparagi z jajkiem i czarnuszką - przepis

Potrzebne składniki:

  • 600 g zielonych szparagów;
  • 1 łyżeczka czarnuszki;
  • 2 jajka;
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu;
  • olej z pistacji, domowy, tłoczony na zimno;
  • pieprz himalajski.

Sposób przygotowania:

1. Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. W dużym rondlu gotujemy je przez 2 - 3 minuty, a następnie studzimy pod bieżącą zimną wodą.

2. Układamy je na ręczniku papierowym do wyschnięcia. Następnie przekrawamy je w ukośne kawałki i przekładamy do miski.

3. Dodajemy do nich nieco oleju z pistacji, pieprz i czarnuszkę.

4. Jajka wbijamy do dwóch małych misek. Zagotowujemy wodę w szerokim rondlu i gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i wlewamy ostrożnie jajka do gotującej się wody.

5. Jajka gotujemy około 3 - 4 minuty. Szparagi dzielimy na porcje, na nich zaś układamy jajka. Całość kropimy olejem z pistacji, sypiemy czarnuszką i pieprzem himalajskim. Gotowe.

Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu