Szparagi z jajkiem - 3 pomysły na obiad
Szparagi to zdrowe i pożywne warzywo. Jest uniwersalne, można podawać je na wiele sposobów. Jego smak dobrze komponuje się ze smakiem do wielu innych produktów spożywczych. Dziś publikujemy przepisy na szparagi z jajkiem. Z czym najlepiej będą smakować? Poniżej kilka naszych propozycji.
Szparagi z jajkiem sadzonym, boczkiem i ziemniakami - przepis
Potrzebne składniki:
- pęczek szparagów;
- młode ziemniaki;
- 2 jajka;
- 1 łyżka masła;
- 100 g wędzonego boczku;
- pomidorki koktajlowe;
- koperek lub natka pietruszki;
- sól;
- pieprz.
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
2. Szparagi opłukujemy, odłamujemy lub odcinamy zdrewniałe końce. Warzywo wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy przez 4 minuty.
3. Ugotowane szparagi cedzimy, wkładamy z powrotem do garnka i przyprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy łyżkę masła i ostrożnie mieszamy.
4. Na rozgrzanej patelni smażymy na złoto pokrojony w kostkę boczek. Zdejmujemy go z patelni, a na pozostałym tłuszczu smażymy jajka sadzone, doprawiamy solą i pieprzem.
5. Ziemniaki wykładamy na talerze, obok kładziemy szparagi, a na nie jajko sadzone, posypujemy je boczkiem i siekanym koperkiem. Dekorujemy polówkami pomidorków koktajlowych. Gotowe.
Szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim - przepis
Potrzebne składniki:
- 8 szparagów
- 2 jajka;
- szczypiorek;
- pieczywo;
- masło;
- pieprz;
- sól.
Na sos holenderski:
- 2 ciepłe żółtka;
- 2 łyżeczki soku z cytryny;
- sól;
- zmielony pieprz;
- 50 g masła.
Sposób przygotowania:
1. Masło roztapiamy i podgrzewamy (powinno być gorące). Usuwamy z powierzchni powstałą pianę.
2. Żółtka ubijamy na piane z sokiem cytrynowym, solą i pieprzem. Podczas ubijania stopniowo dodajemy masło - powstały sos powinien być gęsty i puszysty. Sos holenderski jest gotowy.
3. Do garnka wlewamy wodę do wysokości około 6 cm, Zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum. Na 10 sekund we wrzątku zanurzamy całe jajko. Wyjmujemy je łyżką i dopiero wtedy wbijamy do wrzątku. To samo powtarzamy z drugim jajkiem. Gotujemy przez 2,5 minuty, po czym wyjmujemy je łyżką cedzakową i odkładamy na talerz.
4. Szparagi opłukujemy wodą, odłamujemy zdrewniałe końcówki łodyg. Szparagi gotujemy na parze (w naczyniu do gotowania na parze, w koszyczku lub na sitku) przez 5 minut. Po ugotowaniu przekrawamy je na połówki.
5. Pieczywo smarujemy masłem, kładziemy szparagi, na wierzchu kładziemy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sosem holenderskim i posypujemy szczypiorkiem. Gotowe.
Szparagi z jajkiem i czarnuszką - przepis
Potrzebne składniki:
- 600 g zielonych szparagów;
- 1 łyżeczka czarnuszki;
- 2 jajka;
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu;
- olej z pistacji, domowy, tłoczony na zimno;
- pieprz himalajski.
Sposób przygotowania:
1. Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. W dużym rondlu gotujemy je przez 2 - 3 minuty, a następnie studzimy pod bieżącą zimną wodą.
2. Układamy je na ręczniku papierowym do wyschnięcia. Następnie przekrawamy je w ukośne kawałki i przekładamy do miski.
3. Dodajemy do nich nieco oleju z pistacji, pieprz i czarnuszkę.
4. Jajka wbijamy do dwóch małych misek. Zagotowujemy wodę w szerokim rondlu i gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i wlewamy ostrożnie jajka do gotującej się wody.
5. Jajka gotujemy około 3 - 4 minuty. Szparagi dzielimy na porcje, na nich zaś układamy jajka. Całość kropimy olejem z pistacji, sypiemy czarnuszką i pieprzem himalajskim. Gotowe.
Smacznego!
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl