Szparagi z jajkiem - 3 pomysły na obiad

Szparagi to zdrowe i pożywne warzywo. Jest uniwersalne, można podawać je na wiele sposobów. Jego smak dobrze komponuje się ze smakiem do wielu innych produktów spożywczych. Dziś publikujemy przepisy na szparagi z jajkiem. Z czym najlepiej będą smakować? Poniżej kilka naszych propozycji.

Szparagi z jajkiem - 3 pomysły na obiad
Źródło zdjęć: © 123RF

Szparagi z jajkiem sadzonym, boczkiem i ziemniakami - przepis

Potrzebne składniki:

  • pęczek szparagów;
  • młode ziemniaki;
  • 2 jajka;
  • 1 łyżka masła;
  • 100 g wędzonego boczku;
  • pomidorki koktajlowe;
  • koperek lub natka pietruszki;
  • sól;
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.

2. Szparagi opłukujemy, odłamujemy lub odcinamy zdrewniałe końce. Warzywo wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy przez 4 minuty.

3. Ugotowane szparagi cedzimy, wkładamy z powrotem do garnka i przyprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy łyżkę masła i ostrożnie mieszamy.

4. Na rozgrzanej patelni smażymy na złoto pokrojony w kostkę boczek. Zdejmujemy go z patelni, a na pozostałym tłuszczu smażymy jajka sadzone, doprawiamy solą i pieprzem.

5. Ziemniaki wykładamy na talerze, obok kładziemy szparagi, a na nie jajko sadzone, posypujemy je boczkiem i siekanym koperkiem. Dekorujemy polówkami pomidorków koktajlowych. Gotowe.

Szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim - przepis

Potrzebne składniki:

  • 8 szparagów
  • 2 jajka;
  • szczypiorek;
  • pieczywo;
  • masło;
  • pieprz;
  • sól.

Na sos holenderski:

  • 2 ciepłe żółtka;
  • 2 łyżeczki soku z cytryny;
  • sól;
  • zmielony pieprz;
  • 50 g masła.

Sposób przygotowania:

1. Masło roztapiamy i podgrzewamy (powinno być gorące). Usuwamy z powierzchni powstałą pianę.

2. Żółtka ubijamy na piane z sokiem cytrynowym, solą i pieprzem. Podczas ubijania stopniowo dodajemy masło - powstały sos powinien być gęsty i puszysty. Sos holenderski jest gotowy.

3. Do garnka wlewamy wodę do wysokości około 6 cm, Zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum. Na 10 sekund we wrzątku zanurzamy całe jajko. Wyjmujemy je łyżką i dopiero wtedy wbijamy do wrzątku. To samo powtarzamy z drugim jajkiem. Gotujemy przez 2,5 minuty, po czym wyjmujemy je łyżką cedzakową i odkładamy na talerz.

4. Szparagi opłukujemy wodą, odłamujemy zdrewniałe końcówki łodyg. Szparagi gotujemy na parze (w naczyniu do gotowania na parze, w koszyczku lub na sitku) przez 5 minut. Po ugotowaniu przekrawamy je na połówki.

5. Pieczywo smarujemy masłem, kładziemy szparagi, na wierzchu kładziemy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sosem holenderskim i posypujemy szczypiorkiem. Gotowe.

Obraz
© 123RF

Szparagi z jajkiem i czarnuszką - przepis

Potrzebne składniki:

  • 600 g zielonych szparagów;
  • 1 łyżeczka czarnuszki;
  • 2 jajka;
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu;
  • olej z pistacji, domowy, tłoczony na zimno;
  • pieprz himalajski.

Sposób przygotowania:

1. Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. W dużym rondlu gotujemy je przez 2 - 3 minuty, a następnie studzimy pod bieżącą zimną wodą.

2. Układamy je na ręczniku papierowym do wyschnięcia. Następnie przekrawamy je w ukośne kawałki i przekładamy do miski.

3. Dodajemy do nich nieco oleju z pistacji, pieprz i czarnuszkę.

4. Jajka wbijamy do dwóch małych misek. Zagotowujemy wodę w szerokim rondlu i gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i wlewamy ostrożnie jajka do gotującej się wody.

5. Jajka gotujemy około 3 - 4 minuty. Szparagi dzielimy na porcje, na nich zaś układamy jajka. Całość kropimy olejem z pistacji, sypiemy czarnuszką i pieprzem himalajskim. Gotowe.

Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane