Szparagi – jak je jeść? Przepisy z różnych stron świata

Obraz
Źródło zdjęć: © Getty Images

/ 6Nie przegap sezonu

Obraz
© Getty Images

Maj i czerwiec to sezon na szparagi. Te delikatne i wykwintne warzywa mają na całym świecie miliony miłośników. Istnieją trzy odmiany szparagów: białe, zielone i mało popularne w Polsce - fioletowe. Szparagi po zebraniu jeszcze rosną i szybko tracą świeżość. Dłużej przechowywane są mniej słodkie, drewnieją i stają się łykowate. Tracą też wodę, a co za tym idzie nie są już jędrne. Dlatego też powinniśmy wykorzystywać szparagi jak najświeższe. Są wówczas chrupiące i najsmaczniejsze.

Przepisów na szparagi jest wiele. Najczęściej gotujemy je w osolonej wodzie i podajemy z sosem holenderskim, jajkiem lub posypane smażoną bułką tartą. Żeby urozmaicić szparagową polską kuchnię, sprawdzamy, jak te delikatne warzywa podaje się w różnych krajach świata. Oto kilka naszych propozycji.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Zupa szparagowa

Obraz
© Getty Images

Niemcy uwielbiają szparagi i przygotowują z nich wiele bardzo ciekawych i smacznych potraw. Jedną z najbardziej znanych jest delikatna zupa szparagowa. Potrzebujemy: pęczek białych szparagów, kilka zielonych szparagów, marchewka, pół selera, pietruszka, por, kilka skrzydełek z kurczaka, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Skrzydełka zalewamy dwoma litrami wody i zagotowujemy. Dokładamy oczyszczoną i pokrojoną włoszczyznę, przyprawy, doprawiamy solą i gotujemy na wolnym ogniu pół godziny. Wywar przecedzamy przez sito, dodajemy do niego obrane i pokrojone szparagi. Gotujemy, aż warzywa zmiękną i miksujemy. Podajemy z grzankami.

/ 6Omlet ze szparagami

Obraz
© Getty Images

Omlet to jedno ze sztandarowych dań kuchni francuskiej. Najbardziej popularny jest klasyczny, bez dodatków, ale w czerwcu na stołach królują omlety ze szparagami, które idealnie pasują do jajek. Składniki: pół pęczka zielonych szparagów, cztery jajka, natka pietruszki, masło, sól i pieprz. Jajka rozkłócamy z solą i pieprzem. Obieramy dolną część szparagów, kroimy je na pół. Wkładamy je do garnka, zalewamy osolonym wrzątkiem i gotujemy kilka minut. Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy jajka, układamy na omlecie szparagi i smażymy, aż masa się zetnie. Posypujemy natką.

/ 6Sałatka z truskawkami i szparagami

Obraz
© Getty Images

Ta pyszna letnia sałatka pochodzi z Hiszpanii. Jest bardzo aromatyczna i orzeźwiająca, a w dodatku niskokaloryczna. Świetnie pasuje do gotowanego kurczaka. Składniki: dwie garści rukoli, kilka zielonych szparagów, ogórek, ząbek czosnku, kilkanaście truskawek, parmezan, jogurt naturalny, świeża mięta, sól i pieprz. Ogórka obieramy i kroimy w plastry. Truskawki również tak kroimy, a szparagi gotujemy kilka minut we wrzątku. Czosnek siekamy, dodajemy do jogurtu, doprawiamy sos solą i pieprzem i polewamy nim szparagi, truskawki i ogórka. Na koniec ścieramy na wierzch trochę parmezanu.

/ 6Szparagi po chińsku

Obraz
© Getty Images

Kuchnia azjatycka także nie stroni od szparagów, choć są one w tamtym regionie świata mniej popularne niż w Europie. Chiński sposób na szparagi jest jednak wart wypróbowania. Potrzebujemy: pęczek zielonych szparagów, pęczek dymki, łyżeczka brązowego cukru, olej, łyżeczka octu ryżowego, chili w proszku. Szparagi obieramy, kroimy na pięciocentymetrowe kawałki i wrzucamy do miski. Dodajemy łyżkę oleju rzepakowego, cukier i sól. Rozgrzewamy bardzo mocno patelnię i smażymy szparagi pięć minut. W osobnej misce mieszam łyżkę oleju, posiekane dymki ocet ryżowy i chili. Na talerz wykładamy szparagi i polewamy je sosem.

/ 6Amerykańskie szparagi smażone

Obraz
© Getty Images

Najwięcej szparagów zjadają Amerykanie. Oczywiście mają oni wiele sposobów na przygotowanie tych warzyw. Jednym z najpopularniejszych jest smażenie. Potrzebujemy: pęczek białych szparagów, pół szklanki mąki, dwa jajka, szklankę bułki tartej, trochę startego parmezanu, oliwę z oliwek, sól. Bułkę mieszamy z parmezanem, szparagi obieramy. Obtaczamy je po kolei w mące, jajku i bułce. Smażymy na oliwie pięć minut.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają