Nie przegap sezonu
Maj i czerwiec to sezon na szparagi. Te delikatne i wykwintne warzywa mają na całym świecie miliony miłośników. Istnieją trzy odmiany szparagów: białe, zielone i mało popularne w Polsce - fioletowe. Szparagi po zebraniu jeszcze rosną i szybko tracą świeżość. Dłużej przechowywane są mniej słodkie, drewnieją i stają się łykowate. Tracą też wodę, a co za tym idzie nie są już jędrne. Dlatego też powinniśmy wykorzystywać szparagi jak najświeższe. Są wówczas chrupiące i najsmaczniejsze.
Przepisów na szparagi jest wiele. Najczęściej gotujemy je w osolonej wodzie i podajemy z sosem holenderskim, jajkiem lub posypane smażoną bułką tartą. Żeby urozmaicić szparagową polską kuchnię, sprawdzamy, jak te delikatne warzywa podaje się w różnych krajach świata. Oto kilka naszych propozycji.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zupa szparagowa
Niemcy uwielbiają szparagi i przygotowują z nich wiele bardzo ciekawych i smacznych potraw. Jedną z najbardziej znanych jest delikatna zupa szparagowa. Potrzebujemy: pęczek białych szparagów, kilka zielonych szparagów, marchewka, pół selera, pietruszka, por, kilka skrzydełek z kurczaka, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Skrzydełka zalewamy dwoma litrami wody i zagotowujemy. Dokładamy oczyszczoną i pokrojoną włoszczyznę, przyprawy, doprawiamy solą i gotujemy na wolnym ogniu pół godziny. Wywar przecedzamy przez sito, dodajemy do niego obrane i pokrojone szparagi. Gotujemy, aż warzywa zmiękną i miksujemy. Podajemy z grzankami.
Omlet ze szparagami
Omlet to jedno ze sztandarowych dań kuchni francuskiej. Najbardziej popularny jest klasyczny, bez dodatków, ale w czerwcu na stołach królują omlety ze szparagami, które idealnie pasują do jajek. Składniki: pół pęczka zielonych szparagów, cztery jajka, natka pietruszki, masło, sól i pieprz. Jajka rozkłócamy z solą i pieprzem. Obieramy dolną część szparagów, kroimy je na pół. Wkładamy je do garnka, zalewamy osolonym wrzątkiem i gotujemy kilka minut. Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy jajka, układamy na omlecie szparagi i smażymy, aż masa się zetnie. Posypujemy natką.
Sałatka z truskawkami i szparagami
Ta pyszna letnia sałatka pochodzi z Hiszpanii. Jest bardzo aromatyczna i orzeźwiająca, a w dodatku niskokaloryczna. Świetnie pasuje do gotowanego kurczaka. Składniki: dwie garści rukoli, kilka zielonych szparagów, ogórek, ząbek czosnku, kilkanaście truskawek, parmezan, jogurt naturalny, świeża mięta, sól i pieprz. Ogórka obieramy i kroimy w plastry. Truskawki również tak kroimy, a szparagi gotujemy kilka minut we wrzątku. Czosnek siekamy, dodajemy do jogurtu, doprawiamy sos solą i pieprzem i polewamy nim szparagi, truskawki i ogórka. Na koniec ścieramy na wierzch trochę parmezanu.
Szparagi po chińsku
Kuchnia azjatycka także nie stroni od szparagów, choć są one w tamtym regionie świata mniej popularne niż w Europie. Chiński sposób na szparagi jest jednak wart wypróbowania. Potrzebujemy: pęczek zielonych szparagów, pęczek dymki, łyżeczka brązowego cukru, olej, łyżeczka octu ryżowego, chili w proszku. Szparagi obieramy, kroimy na pięciocentymetrowe kawałki i wrzucamy do miski. Dodajemy łyżkę oleju rzepakowego, cukier i sól. Rozgrzewamy bardzo mocno patelnię i smażymy szparagi pięć minut. W osobnej misce mieszam łyżkę oleju, posiekane dymki ocet ryżowy i chili. Na talerz wykładamy szparagi i polewamy je sosem.
Amerykańskie szparagi smażone
Najwięcej szparagów zjadają Amerykanie. Oczywiście mają oni wiele sposobów na przygotowanie tych warzyw. Jednym z najpopularniejszych jest smażenie. Potrzebujemy: pęczek białych szparagów, pół szklanki mąki, dwa jajka, szklankę bułki tartej, trochę startego parmezanu, oliwę z oliwek, sól. Bułkę mieszamy z parmezanem, szparagi obieramy. Obtaczamy je po kolei w mące, jajku i bułce. Smażymy na oliwie pięć minut.