Szarlotka z marcepanem

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast wśród Polaków. Aby urozmaicić jego smak, warto wykorzystać pomysł dodania do wypieku marcepanu oraz liofilizowanych truskawek. Słodka masa i owoce sprawią, że deser będzie wyjątkowy. Przepis poleca Diana, autorka "Mientablog".

Szarlotka z marcepanemSzarlotka z marcepanem
Diana Kowalczyk

Składniki

  • 220 g mąki pszennej jasnej
  • 80 g mąki pszennej chlebowej (może być 300 g zwykłej)
  • 20 g cukru pudru trzcinowego
  • 200 g masła
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 1 łyżki jogurtuDodatkowo:
  • 6 średnich jabłek szara reneta
  • 1 szklanka mrożonych truskawek
  • 200 g marcepanu
  • łyżka cynamonu (używam cejlońskiego)
  • opcjonalnie puder truskawkowy (zmielone liofilizowane truskawki)

Przepis

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Całość siekamy z masłem, a następnie dodajemy żółtka i jogurt. Zagniatamy na gładkie ciasto i odstawiamy do lodówki na 15-20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy i wykładamy nią formę do ciasta (natłuszczoną i podsypaną kaszą manną lub kukurydzianą) o średnicy ok. 26 cm. Na ciasto przekładamy pokrojone jabłka oraz truskawki. Posypujemy je cynamonem. Drugi kawałek ciasta rozwałkowujemy na kwadrat o grubości około 4-5 mm. Marcepan rozwałkowujemy na taką samą wielkość i układamy na cieście. Zwijamy jak roladę (opcjonalnie formujemy kształt serca) i ostrym nożem kroimy ciasteczka o grubości ok. 5 mm. Przekładamy je na jabłka. Całość pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Przed podaniem możemy posypać pudrem truskawkowym.
Zobacz także: paprykowe bułeczki z warzywami i wędzoną szynką

Wybrane dla Ciebie
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀