Szarlotka z marcepanem
Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast wśród Polaków. Aby urozmaicić jego smak, warto wykorzystać pomysł dodania do wypieku marcepanu oraz liofilizowanych truskawek. Słodka masa i owoce sprawią, że deser będzie wyjątkowy. Przepis poleca Diana, autorka "Mientablog".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 220 g mąki pszennej jasnej
- 80 g mąki pszennej chlebowej (może być 300 g zwykłej)
- 20 g cukru pudru trzcinowego
- 200 g masła
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 1 łyżki jogurtu Dodatkowo:
- 6 średnich jabłek szara reneta
- 1 szklanka mrożonych truskawek
- 200 g marcepanu
- łyżka cynamonu (używam cejlońskiego)
- opcjonalnie puder truskawkowy (zmielone liofilizowane truskawki)
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Całość siekamy z masłem, a następnie dodajemy żółtka i jogurt. Zagniatamy na gładkie ciasto i odstawiamy do lodówki na 15-20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy i wykładamy nią formę do ciasta (natłuszczoną i podsypaną kaszą manną lub kukurydzianą) o średnicy ok. 26 cm. Na ciasto przekładamy pokrojone jabłka oraz truskawki. Posypujemy je cynamonem. Drugi kawałek ciasta rozwałkowujemy na kwadrat o grubości około 4-5 mm. Marcepan rozwałkowujemy na taką samą wielkość i układamy na cieście. Zwijamy jak roladę (opcjonalnie formujemy kształt serca) i ostrym nożem kroimy ciasteczka o grubości ok. 5 mm. Przekładamy je na jabłka. Całość pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Przed podaniem możemy posypać pudrem truskawkowym.
Zobacz także: paprykowe bułeczki z warzywami i wędzoną szynką
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze