Szarlotka z marcepanem

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast wśród Polaków. Aby urozmaicić jego smak, warto wykorzystać pomysł dodania do wypieku marcepanu oraz liofilizowanych truskawek. Słodka masa i owoce sprawią, że deser będzie wyjątkowy. Przepis poleca Diana, autorka "Mientablog".

Szarlotka z marcepanemSzarlotka z marcepanem
Diana Kowalczyk

Składniki

  • 220 g mąki pszennej jasnej
  • 80 g mąki pszennej chlebowej (może być 300 g zwykłej)
  • 20 g cukru pudru trzcinowego
  • 200 g masła
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 1 łyżki jogurtuDodatkowo:
  • 6 średnich jabłek szara reneta
  • 1 szklanka mrożonych truskawek
  • 200 g marcepanu
  • łyżka cynamonu (używam cejlońskiego)
  • opcjonalnie puder truskawkowy (zmielone liofilizowane truskawki)

Przepis

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Całość siekamy z masłem, a następnie dodajemy żółtka i jogurt. Zagniatamy na gładkie ciasto i odstawiamy do lodówki na 15-20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy i wykładamy nią formę do ciasta (natłuszczoną i podsypaną kaszą manną lub kukurydzianą) o średnicy ok. 26 cm. Na ciasto przekładamy pokrojone jabłka oraz truskawki. Posypujemy je cynamonem. Drugi kawałek ciasta rozwałkowujemy na kwadrat o grubości około 4-5 mm. Marcepan rozwałkowujemy na taką samą wielkość i układamy na cieście. Zwijamy jak roladę (opcjonalnie formujemy kształt serca) i ostrym nożem kroimy ciasteczka o grubości ok. 5 mm. Przekładamy je na jabłka. Całość pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Przed podaniem możemy posypać pudrem truskawkowym.
Zobacz także: paprykowe bułeczki z warzywami i wędzoną szynką

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru