Szarlotka z marcepanem

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast wśród Polaków. Aby urozmaicić jego smak, warto wykorzystać pomysł dodania do wypieku marcepanu oraz liofilizowanych truskawek. Słodka masa i owoce sprawią, że deser będzie wyjątkowy. Przepis poleca Diana, autorka "Mientablog".

Szarlotka z marcepanemSzarlotka z marcepanem
Diana Kowalczyk

Składniki

  • 220 g mąki pszennej jasnej
  • 80 g mąki pszennej chlebowej (może być 300 g zwykłej)
  • 20 g cukru pudru trzcinowego
  • 200 g masła
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 1 łyżki jogurtuDodatkowo:
  • 6 średnich jabłek szara reneta
  • 1 szklanka mrożonych truskawek
  • 200 g marcepanu
  • łyżka cynamonu (używam cejlońskiego)
  • opcjonalnie puder truskawkowy (zmielone liofilizowane truskawki)

Przepis

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Całość siekamy z masłem, a następnie dodajemy żółtka i jogurt. Zagniatamy na gładkie ciasto i odstawiamy do lodówki na 15-20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy i wykładamy nią formę do ciasta (natłuszczoną i podsypaną kaszą manną lub kukurydzianą) o średnicy ok. 26 cm. Na ciasto przekładamy pokrojone jabłka oraz truskawki. Posypujemy je cynamonem. Drugi kawałek ciasta rozwałkowujemy na kwadrat o grubości około 4-5 mm. Marcepan rozwałkowujemy na taką samą wielkość i układamy na cieście. Zwijamy jak roladę (opcjonalnie formujemy kształt serca) i ostrym nożem kroimy ciasteczka o grubości ok. 5 mm. Przekładamy je na jabłka. Całość pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Przed podaniem możemy posypać pudrem truskawkowym.
Zobacz także: paprykowe bułeczki z warzywami i wędzoną szynką

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥