SZARLOTKA BISZKOPTOWA
- forma 24 x 35 cm
- Biszkopt:
- 6 jajek
- 6 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 6 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek
- cukier (według uznania)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 5 łyżek bułki tartej
[b]Biszkopt[/b]
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników.
Na końcu dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać, ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C ok. 25 min.
[b]Masa jabłkowa[/b]
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, delikatnie podsmażyć. Gdy zmiękną, dodać cukier i wymieszać. Tak przygotowane jabłka zdjąć z ognia, dodać bułkę tartą, cynamon i wymieszać.
Biszkopt podzielić na trzy części, każdą przełożyć masą jabłkową, wierzch posypać cukrem pudrem.
Przepis dodał użytkownik RAROSSA
Podziel się opinią
Komentarze