Trwa ładowanie...
d31ml8h
d31ml8h

SZARLOTKA BISZKOPTOWA

Przepis
4.8
(109 głosów)
Oceń:
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • forma 24 x 35 cm
    • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 6 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • cukier (według uznania)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 5 łyżek bułki tartej
Przepis

[b]Biszkopt[/b]

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników.

Na końcu dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać, ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C ok. 25 min.

[b]Masa jabłkowa[/b]

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, delikatnie podsmażyć. Gdy zmiękną, dodać cukier i wymieszać. Tak przygotowane jabłka zdjąć z ognia, dodać bułkę tartą, cynamon i wymieszać.

Biszkopt podzielić na trzy części, każdą przełożyć masą jabłkową, wierzch posypać cukrem pudrem.

Przepis dodał użytkownik RAROSSA

Podziel się opinią

Share
d31ml8h
d31ml8h

d31ml8h
d31ml8h
d31ml8h