Świąteczne pierniki

Początek grudnia to najlepszy moment, by upiec świąteczne pierniczki. Ciasteczka zdążą bowiem zmięknąć do świąt. Jeśli jednak tak się nie stanie, wystarczy do pudełka lub puszki włożyć kawałki świeżego jabłka. pierniczki zmiękną wówczas raz dwa i nabiorą dodatkowego owocowego aromatu.

Świąteczne piernikiŚwiąteczne pierniki

Składniki

  • Mąka pszenna: 1700 g
  • Cukier: 360 g
  • Miód naturalny: 500 g
  • Jaja: 4 szt
  • Masło: 200 g
  • Mleko: 170 g
  • Kakao: 2 łyżki
  • Proszek do pieczenia: 1 paczka
  • Soda oczyszczona: 4 łyżeczki
  • Rum: 70 g

Przyprawy:

  • gotowe przyprawy do piernika: 2 paczki
  • imbir: 1 łyżeczka
  • cynamon: 1 łyżeczka
  • pieprz czarny mielony: 1 łyżeczka
  • kardamon: 1 łyżeczka
  • ziele angielskie: szczypta
  • (można dodać gałkę muszkatołową i goździki - zmielone)

Przepis

W rondlu rozpuścić masło. Dodać cukier oraz miód. Część masła można zastąpić olejem, aby pierniki były bardziej elastyczne i nie wysychały Całość doprowadzić do zagotowania. Zdjąć z ognia. Dodać kakao. Do jeszcze ciepłego roztworu dodać przyprawy (by wydzieliły olejki eteryczne) Masę wystudzić.

Przepis

Sodę oczyszczoną rozpuścić w pół szklanki mleka. W dużej misce przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zrobić w mące dołek i wlać wystudzoną masę z rondla. Wbić jaja. Dodać rum, resztę mleka i rozpuszczoną uprzednio sodę.

Przepis

Wyrobić ciasto do odpowiedniej gęstości (rzadsze od plasteliny). Odstawić je na 5 do 12 godzin, aby zaszła fermentacja. Ciasto wałkować i wycinać pierniki.

Przepis

Pierniki piec w temperaturze 180 stopni ok. 20-30 minut. Po wyschnięciu ozdobić wedle uznania (czekolada, lukier, kokos itp)

Przepis

Po ostudzeniu i stwardnieniu dekoracji, aby pierniki zmiękły do świąt należy przechowywać je w blaszanych lub innych zamkniętych naczyniach, ale nie drewnianych. Z tego samego powodu najlepiej zrobić je już z początkiem grudnia.

Wybrane dla Ciebie

"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Co ile powinno się myć lodówkę? Większość robi to za rzadko i w nieodpowiedni sposób
Co ile powinno się myć lodówkę? Większość robi to za rzadko i w nieodpowiedni sposób
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię