Trwa ładowanie...
d2pg9jv
11-11-2019 22:07

Świąteczna zupa grzybowa

Przepis

Zupa grzybowa, obok czerwonego barszczu z uszkami, jest obowiązkową potrawą na moim wigilijnym stole. Jak już wcześniej wam pisałam, w moim rodzinnym domu podczas kolacji wigilijnej podaje się dwie zupy - barszcz, bo tak od ponad pół wieku robi babcia, a zupę grzybową, ponieważ taką jada się w regionie, z którego pochodzi moja mama.

d2pg9jv
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • duża garść suszonych grzybów (ok. 20 g)
  • 2 l bulionu warzywnego
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • płaska łyżka mąki
  • ulubiony makaron lub groszek ptysiowy do podania
Przepis

Suszone grzyby moczyć przez kilka godzin.

Odsączyć grzyby na sitku, zostawić wodę w której się moczyły. Pokroić cebulę w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać grzyby i chwilę smażyć razem. Następnie całość zmielić za pomocą maszynki z sitkiem mniejszych oczkach.

Do gorącego bulionu dodać masę grzybową, wlać pozostawioną wcześniej wodę i gotować przez 15 minut na małym ogniu.

Mąkę wymieszać w odrobinie lekko osolonej wody, a następnie wlać do zupy cały czas mieszając. Gdy zupa ponownie się zagotuje, zabielić śmietaną i dokładnie wymieszać.

Podawać z makaronem lub groszkiem ptysiowym. Smacznego.

Świąteczna zupa grzybowa
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2pg9jv
d2pg9jv
d2pg9jv
d2pg9jv
Więcej tematów
d2pg9jv