Świąteczna zupa grzybowa
Zupa grzybowa, obok czerwonego barszczu z uszkami, jest obowiązkową potrawą na moim wigilijnym stole. Jak już wcześniej wam pisałam, w moim rodzinnym domu podczas kolacji wigilijnej podaje się dwie zupy - barszcz, bo tak od ponad pół wieku robi babcia, a zupę grzybową, ponieważ taką jada się w regionie, z którego pochodzi moja mama.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Suszone grzyby moczyć przez kilka godzin.
Odsączyć grzyby na sitku, zostawić wodę w której się moczyły. Pokroić cebulę w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać grzyby i chwilę smażyć razem. Następnie całość zmielić za pomocą maszynki z sitkiem mniejszych oczkach.
Do gorącego bulionu dodać masę grzybową, wlać pozostawioną wcześniej wodę i gotować przez 15 minut na małym ogniu.
Mąkę wymieszać w odrobinie lekko osolonej wody, a następnie wlać do zupy cały czas mieszając. Gdy zupa ponownie się zagotuje, zabielić śmietaną i dokładnie wymieszać.
Podawać z makaronem lub groszkiem ptysiowym. Smacznego.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze