Sprytny trik na arbuza

Soczysty arbuz to idealna przekąska. Świetnie smakuje na surowo, można go także dodawać do deserów, smoothies oraz sałatek. Gasi pragnienie, orzeźwia, a na dodatek jest bardzo zdrowy i ma niewiele kalorii. Niestety, kiedy już przyniesiemy do domu wielkiego, pękatego arbuza pojawia się problem. Jak się do niego zabrać? Pokrojenie go to prawdziwe wyzwanie.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Bardzo lubię sałatkę z arbuzem i serem feta. Do tego listki mięty, świeży ogórek i delikatny sos winegret. Pyszna i lekka sałatka w sam raz na ciepły wieczór. Zawsze znika ze stołu w w błyskawicznym tempie. Jednak nie dorobiłam się jeszcze specjalnej łyżeczki do wydrążania tego owocu. A pokrojenie miąższu arbuza w zgrabną kostkę jest dość trudne. Dlatego do niedawna moja sałatka wyglądała dość niechlujnie.

Wreszcie odkryłam sprytny sposób, jak szybko i wygodnie pokroić arbuza. Chętnie się nim podzielę. Rozkrój owoc na pół, a następnie potnij miąższ w szachownicę. Następnie wygnij łupinę i pozwól równym kosteczkom wskoczyć do miski. Gotowe!

Polecamy wideo: Jak myć owoce i warzywa

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja