Spaghetti z sosem cytrynowym. Pyszny obiad w 10 minut

Znacie spaghetti al limone, czyli spaghetti z sosem cytrynowym? Jest ono niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Już po 10 minutach można cieszyć się niezwykle aromatycznym sosem, pełnym lekkości i orzeźwiającej nuty. Przepis z bloga "Di bloguje".

Spaghetti z sosem cytrynowymSpaghetti z sosem cytrynowym
Diana Rusiłowicz

Składniki

  • 200 g makaronu spaghetti
  • około 40 g startego parmezanu
  • sok i skórka z 1/2 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Przepis

  • Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie i z niewielką ilością oliwy, aby się nie kleił.
  • Uwaga: wody po makaronie nie wylewać.
  • Masło z dodatkiem oliwy roztopić i na tłuszczu podsmażyć drobno posiekany czosnek, który następnie należy połączyć ze startą skórką cytrynową.
  • Całość posypać odrobiną soli z pieprzem.
  • Dodać spaghetti oraz sok z cytryny.
  • Wszystko razem dokładnie wymieszać potrząsając patelnią i nadal mieszając stopniowo posypywać parmezanem.
  • Dolać odrobinę wody po makaronie i mieszać do momentu, aż sos uzyska kremową konsystencję.
  • Spaghetti al limone podawać bezpośrednio po przygotowaniu posypane dodatkowym parmezanem, świeżo zmielonym pieprzem, skórką z cytryny i/lub posiekaną natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟