Spaghetti z sosem cytrynowym. Pyszny obiad w 10 minut
Znacie spaghetti al limone, czyli spaghetti z sosem cytrynowym? Jest ono niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Już po 10 minutach można cieszyć się niezwykle aromatycznym sosem, pełnym lekkości i orzeźwiającej nuty. Przepis z bloga "Di bloguje".
Diana Rusiłowicz
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Kategoria przepisów: Makarony
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie i z niewielką ilością oliwy, aby się nie kleił.
- Uwaga: wody po makaronie nie wylewać.
- Masło z dodatkiem oliwy roztopić i na tłuszczu podsmażyć drobno posiekany czosnek, który następnie należy połączyć ze startą skórką cytrynową.
- Całość posypać odrobiną soli z pieprzem.
- Dodać spaghetti oraz sok z cytryny.
- Wszystko razem dokładnie wymieszać potrząsając patelnią i nadal mieszając stopniowo posypywać parmezanem.
- Dolać odrobinę wody po makaronie i mieszać do momentu, aż sos uzyska kremową konsystencję.
- Spaghetti al limone podawać bezpośrednio po przygotowaniu posypane dodatkowym parmezanem, świeżo zmielonym pieprzem, skórką z cytryny i/lub posiekaną natką pietruszki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl