- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Kategoria przepisów: Makarony
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- Makaron Spaghetti 500g
- Mieszanka owoców morza (ośmiorniczki, krewetki, kalmary) 200g
- Szafran: szczypta
- Białe wino 100 ml
- Groszek zielony 50 g
- Papryka czerwona 1/2
- Cebula czerwona 1 szt.
- Masło 100g
- Sól, pieprz
- Oliwa z oliwek
- Natka pietruszki
- Cytryna 1/2
Przepis
Szafran namaczamy w winie. Makaron gotujemy wg zaleceń producenta. Na oliwie z oliwek przesmażamy owoce morza oraz groszek, posiekaną cebulę i paprykę . Dodajemy wino z szafranem i dusimy przez chwilę. Dołączamy do tego makaron i zimne masło. Całość mieszamy aż makaron pokryje się sosem. Podajemy posypane natką pietruszki i z cząstką cytryny.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl