Prosto, smacznie, ekspresowo
Organizujesz grillową ucztę pod chmurką? Nie zapomnij o sosach do grillowanych dań. Soczysta karkówka z grilla lub kiełbaska usmażona na ruszcie bez sosu są smakowo niepełne. Dlatego mamy dla was aż pięć przepisów na błyskawiczne i pyszne sosy do grillowanych mięs i warzyw. Będzie pysznie!
Sos tzatziki
Składniki: Opakowanie jogurtu greckiego (600 g), duży lub dwa mniejsze świeże ogórki, 6 łyżek oliwy z oliwek, garść koperku, 2 ząbki czosnku, łyżeczka octu winnego, sól i pieprz do smaku, kilka listków mięty (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Ogórki zetrzyj na tarce, a nstępnie odciśnich je z soku. Posiekaj drobno czosnek, koperek i listki mięty. Jogurt przełóż do miski, dodaj odsączone ogórki, zioła, sól, pieprz i ocet winny. Wsztstko skrop oliwą. Całość wymieszaj i gotowe!
Zobacz także wideo: Jak przygotować kiełbasę na grilla?
Sos czosnkowy
Składniki: 3/4 szklanki jogurtu naturalnego (180 g), 4 łyżki majonezu, 3 ząbki czosnku, ulubione suszone zioła, sól, pieprz i szczypta cukru do smaku.
*Przygotowanie: *
Do miseczki wlej jogurt naturalny i dodaj do niego majonez oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Przy pomocy blendera zmiksuj wszytko, dodaj sól, pieprz oraz szczyptę cukru do smaku, ulubione suszone zioła. Dla podkręcenia smaku możesz dodać 2-3 łyżki poszatkowanych listków natki pietruszki lub koperku.
Sos barbecue
Składniki: 1/2 kg pomidorów, niewielka cebula, łyżeczka oliwy, 3 ząbki czosnku, 1/2 szklanki soku jabłkowego, 4 łyżki cukru, łyżka sosu sosjowego, łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki, szczypta gałki muszkatołowej, łyżeczka chili w proszku, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Zacznij od sparzenia wrzątkiem i obrania ze skórki pomidorów. Następnie zblenduj je. Cebulę i obrany czosnek poszatkuj i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj pomidory i pozostałe składniki. Wszystko gotuj na małym ogniu, aż pomidory rozpadną się, a sos zrobi gęsty.
Sos tatarski
Składniki: 100 ml majonezu, 100 ml jogurtu naturalnego greckiego, 2 ogórki konserwowe, 2 łyżki kaparów lub marynowanych grzybków, szczypiorek, natka pietruszki, mała cebula, łyżeczka cukru, sól i pieprz do smaku, łyżeczka soku z cytryny.
Przygotowanie:
Cebulę oraz ogórki pokrój w małą kostkę i wsyp je do miseczki. Dadaj poszatkowany szczypiorek, kapary lub marynowane grzybki, natkę pietruszki i pozostałe składniki.
Sos ziołowy
Składniki: łyżka masła, szklanka śmietany 12 proc. lub jogurtu naturalnego, 4 łyżki posiekane natki pietruszki, łyżka soku z cytryny, ząbek czosnku, sól i świeżo mielony pieprz.
Przygotowanie:
Roztop masło, poczekaj, aż ostygnie, a następnie dodaj je do śmietany lub jogurtu naturalnego. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec dopraw sos solą oraz pieprzem i gotowe.