Sosy do dań z grilla

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 5Prosto, smacznie, ekspresowo

Obraz
© 123RF.COM

Organizujesz grillową ucztę pod chmurką? Nie zapomnij o sosach do grillowanych dań. Soczysta karkówka z grilla lub kiełbaska usmażona na ruszcie bez sosu są smakowo niepełne. Dlatego mamy dla was aż pięć przepisów na błyskawiczne i pyszne sosy do grillowanych mięs i warzyw. Będzie pysznie!

Sos tzatziki

Składniki: Opakowanie jogurtu greckiego (600 g), duży lub dwa mniejsze świeże ogórki, 6 łyżek oliwy z oliwek, garść koperku, 2 ząbki czosnku, łyżeczka octu winnego, sól i pieprz do smaku, kilka listków mięty (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Ogórki zetrzyj na tarce, a nstępnie odciśnich je z soku. Posiekaj drobno czosnek, koperek i listki mięty. Jogurt przełóż do miski, dodaj odsączone ogórki, zioła, sól, pieprz i ocet winny. Wsztstko skrop oliwą. Całość wymieszaj i gotowe!
Zobacz także wideo: Jak przygotować kiełbasę na grilla?

/ 5Sos czosnkowy

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 3/4 szklanki jogurtu naturalnego (180 g), 4 łyżki majonezu, 3 ząbki czosnku, ulubione suszone zioła, sól, pieprz i szczypta cukru do smaku.
*Przygotowanie: *
Do miseczki wlej jogurt naturalny i dodaj do niego majonez oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Przy pomocy blendera zmiksuj wszytko, dodaj sól, pieprz oraz szczyptę cukru do smaku, ulubione suszone zioła. Dla podkręcenia smaku możesz dodać 2-3 łyżki poszatkowanych listków natki pietruszki lub koperku.

/ 5Sos barbecue

Obraz
© iStock.com

Składniki: 1/2 kg pomidorów, niewielka cebula, łyżeczka oliwy, 3 ząbki czosnku, 1/2 szklanki soku jabłkowego, 4 łyżki cukru, łyżka sosu sosjowego, łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki, szczypta gałki muszkatołowej, łyżeczka chili w proszku, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Zacznij od sparzenia wrzątkiem i obrania ze skórki pomidorów. Następnie zblenduj je. Cebulę i obrany czosnek poszatkuj i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj pomidory i pozostałe składniki. Wszystko gotuj na małym ogniu, aż pomidory rozpadną się, a sos zrobi gęsty.

/ 5Sos tatarski

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 100 ml majonezu, 100 ml jogurtu naturalnego greckiego, 2 ogórki konserwowe, 2 łyżki kaparów lub marynowanych grzybków, szczypiorek, natka pietruszki, mała cebula, łyżeczka cukru, sól i pieprz do smaku, łyżeczka soku z cytryny.
Przygotowanie:
Cebulę oraz ogórki pokrój w małą kostkę i wsyp je do miseczki. Dadaj poszatkowany szczypiorek, kapary lub marynowane grzybki, natkę pietruszki i pozostałe składniki.

/ 5Sos ziołowy

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: łyżka masła, szklanka śmietany 12 proc. lub jogurtu naturalnego, 4 łyżki posiekane natki pietruszki, łyżka soku z cytryny, ząbek czosnku, sól i świeżo mielony pieprz.
Przygotowanie:
Roztop masło, poczekaj, aż ostygnie, a następnie dodaj je do śmietany lub jogurtu naturalnego. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec dopraw sos solą oraz pieprzem i gotowe.

Wybrane dla Ciebie

Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze