Trwa ładowanie...

Sos myśliwski idealny do mięsa

Mięsne dania to nadal znacząca część polskiej kuchni. Chętnie jadamy schabowego, mielone czy dania z mięsną bazą. Aby zużyć kawałki mięsa, które zalegały w zamrażalniku lub pozostały po kotletach, można zaserwować je z aromatycznym, myśliwskim sosem. Przepis na niego poleca Patrycja Wnorowska, autora bloga "Smakołyki alergika".

Sos myśliwski idealny do mięsaŹródło: www.smakolykialergika.pl
d2a3foh
d2a3foh

Mięsne dania to nadal znacząca część polskiej kuchni. Chętnie jadamy schabowego, mielone czy dania z mięsną bazą. Aby zużyć kawałki mięsa, które zalegały w zamrażalniku lub pozostały po kotletach, można zaserwować je z aromatycznym, myśliwskim sosem. Przepis na niego poleca Patrycja Wnorowska, autora bloga "Smakołyki alergika".

Składniki:

500 mielonej dziczyzny (dzik, sarna, daniel etc.) lub wołowego
100 g wędzonego boczku lub kiełbasy
2 pełne łyżki koncentratu pomidorowego
2 ogórki kiszone
2 łyżki smalcu lub masła klarowanego
2 ziarna jałowca
szklankę czerwonego wina lub bulionu, lub wody łyżeczkę musztardy
małą garstkę suszonych grzybów
małą cebulę
ząbek czosnku
sol i pieprz do smaku

Grzyby opłukać i zalać odrobiną wody. Gdy napęcznieją, wyjąć (wodę zachować) i drobno posiekać. Ogórki, kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Rozgrzać tłuszcz i podsmażyć na nim cebulę z wędliną, następnie dodać mięso i przesmażać razem, aż się zrumieni. Dodać przecier pomidorowy, ogórki, czosnek oraz grzyby i jeszcze chwilę podsmażać, mieszając. Podlać winem i wodą z grzybów, dodać przyprawy, wymieszać i dusić powoli pod przykryciem, aż mięso zmięknie. Gdyby sos okazał się zbyt lekki, można go zagęścić mąką. Podawać do wyboru: z kopytkami lub makaronem oraz ulubioną surówką.

Zobacz również: Bezglutenowe, wegańskie pierogi Kruffy z dynią* * Patrycja Wnorowska, źródło: www.smakolykialergika.pl.

d2a3foh
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2a3foh
Więcej tematów