Sos myśliwski idealny do mięsa

Mięsne dania to nadal znacząca część polskiej kuchni. Chętnie jadamy schabowego, mielone czy dania z mięsną bazą. Aby zużyć kawałki mięsa, które zalegały w zamrażalniku lub pozostały po kotletach, można zaserwować je z aromatycznym, myśliwskim sosem. Przepis na niego poleca Patrycja Wnorowska, autora bloga "Smakołyki alergika".

Sos myśliwski idealny do mięsa
Źródło zdjęć: © www.smakolykialergika.pl
6

Mięsne dania to nadal znacząca część polskiej kuchni. Chętnie jadamy schabowego, mielone czy dania z mięsną bazą. Aby zużyć kawałki mięsa, które zalegały w zamrażalniku lub pozostały po kotletach, można zaserwować je z aromatycznym, myśliwskim sosem. Przepis na niego poleca Patrycja Wnorowska, autora bloga "Smakołyki alergika".

Składniki:

500 mielonej dziczyzny (dzik, sarna, daniel etc.) lub wołowego
100 g wędzonego boczku lub kiełbasy
2 pełne łyżki koncentratu pomidorowego
2 ogórki kiszone
2 łyżki smalcu lub masła klarowanego
2 ziarna jałowca
szklankę czerwonego wina lub bulionu, lub wody łyżeczkę musztardy
małą garstkę suszonych grzybów
małą cebulę
ząbek czosnku
sol i pieprz do smaku

Grzyby opłukać i zalać odrobiną wody. Gdy napęcznieją, wyjąć (wodę zachować) i drobno posiekać. Ogórki, kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Rozgrzać tłuszcz i podsmażyć na nim cebulę z wędliną, następnie dodać mięso i przesmażać razem, aż się zrumieni. Dodać przecier pomidorowy, ogórki, czosnek oraz grzyby i jeszcze chwilę podsmażać, mieszając. Podlać winem i wodą z grzybów, dodać przyprawy, wymieszać i dusić powoli pod przykryciem, aż mięso zmięknie. Gdyby sos okazał się zbyt lekki, można go zagęścić mąką. Podawać do wyboru: z kopytkami lub makaronem oraz ulubioną surówką.

Zobacz również: Bezglutenowe, wegańskie pierogi Kruffy z dynią* * Patrycja Wnorowska, źródło: www.smakolykialergika.pl.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Weź z kuchni i podlej ogórki. Zbiór będzie tak ogromny, że nie nadążysz z kiszeniem
Weź z kuchni i podlej ogórki. Zbiór będzie tak ogromny, że nie nadążysz z kiszeniem
Moja mama podsypuje nim fasolkę szparagową. Nie nadąża ze zbieraniem plonu
Moja mama podsypuje nim fasolkę szparagową. Nie nadąża ze zbieraniem plonu
Picie takiego napoju znacząco zwiększa ryzyko rozwoju raka. Pojawia się już u młodych osób
Picie takiego napoju znacząco zwiększa ryzyko rozwoju raka. Pojawia się już u młodych osób
Pij choć szklankę dziennie. Wzmocnisz odporność, a jelita będą działać jak należy
Pij choć szklankę dziennie. Wzmocnisz odporność, a jelita będą działać jak należy
Ten deser pomoże ci utrzymać formę. Potrzebujesz kilku składników
Ten deser pomoże ci utrzymać formę. Potrzebujesz kilku składników
Pod żadnym pozorem nie dodawaj takiego kopru do ogórków. Wszystkie słoiki pójdą na zmarnowanie
Pod żadnym pozorem nie dodawaj takiego kopru do ogórków. Wszystkie słoiki pójdą na zmarnowanie
Uchodzi za najzdrowszy napój świata. Chroni przed rakiem, na jelita działa jak balsam
Uchodzi za najzdrowszy napój świata. Chroni przed rakiem, na jelita działa jak balsam
Wrzucam serek wiejski i truskawki do blendera. Po trzech godzinach mam deser lepszy niż z cukierni
Wrzucam serek wiejski i truskawki do blendera. Po trzech godzinach mam deser lepszy niż z cukierni
Polacy źle gotują parówki. Robert Makłowicz wytyka częsty błąd
Polacy źle gotują parówki. Robert Makłowicz wytyka częsty błąd
Piję przed posiłkiem. Moja wątroba działa o wiele lepiej i nie mam wzdęć
Piję przed posiłkiem. Moja wątroba działa o wiele lepiej i nie mam wzdęć
Jem zamiast rodzynek. Wspierają serce, a jelita działają jak w zegarku
Jem zamiast rodzynek. Wspierają serce, a jelita działają jak w zegarku
Rozrzuciłam między grządkami. Ślimaki i mrówki omijają moje warzywa szerokim łukiem
Rozrzuciłam między grządkami. Ślimaki i mrówki omijają moje warzywa szerokim łukiem