Trwa ładowanie...
d3ofhbt

Sos carbonara

Przepis

Aromatyczna pancetta, wyrazisty ser i kremowy sos to sekret idealnego spaghetti carbonara. Oryginalna receptura bazuje na surowych żótrkach. Wbrew pozorom w przepisie nie ma śmietanki! Jak przygotować prawdziwą włoską carbonarę? To bardzo proste.

d3ofhbt
2.5
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 4 żółtka
  • 300 g spaghetti
  • 100 g pancetty w plastrach l
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz
  • 40 g drobno startego parmezanu lub pecorino
Przepis
  • Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę pancettę i smażymy, aż wytopi się tłuszcz.
  • Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażamy.
  • Jajka sparzamy, oddzielamy białka od żółtek. Żółtka rozkłócamy w miseczce. Dodajemy część startego sera oraz odrobinę pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Spaghetti gotujemy al dente. Makaron oddcedzamy i przekładamy na patelnię. Wlewamy żółtka z serem, mieszamy.
  • Przekładamy na talerze. Na koniec posypujemy pozostałym startym serem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sos carbonara
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d3ofhbt
d3ofhbt
d3ofhbt
d3ofhbt
d3ofhbt
Więcej tematów
d3ofhbt