Sos carbonara
Aromatyczna pancetta, wyrazisty ser i kremowy sos to sekret idealnego spaghetti carbonara. Oryginalna receptura bazuje na surowych żótrkach. Wbrew pozorom w przepisie nie ma śmietanki! Jak przygotować prawdziwą włoską carbonarę? To bardzo proste.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
- Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę pancettę i smażymy, aż wytopi się tłuszcz.
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażamy.
- Jajka sparzamy, oddzielamy białka od żółtek. Żółtka rozkłócamy w miseczce. Dodajemy część startego sera oraz odrobinę pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Spaghetti gotujemy al dente. Makaron oddcedzamy i przekładamy na patelnię. Wlewamy żółtka z serem, mieszamy.
- Przekładamy na talerze. Na koniec posypujemy pozostałym startym serem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze