Sos carbonara
Aromatyczna pancetta, wyrazisty ser i kremowy sos to sekret idealnego spaghetti carbonara. Oryginalna receptura bazuje na surowych żótrkach. Wbrew pozorom w przepisie nie ma śmietanki! Jak przygotować prawdziwą włoską carbonarę? To bardzo proste.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Kategoria przepisów: Makarony
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę pancettę i smażymy, aż wytopi się tłuszcz.
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażamy.
- Jajka sparzamy, oddzielamy białka od żółtek. Żółtka rozkłócamy w miseczce. Dodajemy część startego sera oraz odrobinę pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Spaghetti gotujemy al dente. Makaron oddcedzamy i przekładamy na patelnię. Wlewamy żółtka z serem, mieszamy.
- Przekładamy na talerze. Na koniec posypujemy pozostałym startym serem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl