Sos carbonara

Aromatyczna pancetta, wyrazisty ser i kremowy sos to sekret idealnego spaghetti carbonara. Oryginalna receptura bazuje na surowych żótrkach. Wbrew pozorom w przepisie nie ma śmietanki! Jak przygotować prawdziwą włoską carbonarę? To bardzo proste.

Sos carbonaraSos carbonara
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 4 żółtka
  • 300 g spaghetti
  • 100 g pancetty w plastrach l
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz
  • 40 g drobno startego parmezanu lub pecorino

Przepis

  • Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę pancettę i smażymy, aż wytopi się tłuszcz.
  • Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażamy.
  • Jajka sparzamy, oddzielamy białka od żółtek. Żółtka rozkłócamy w miseczce. Dodajemy część startego sera oraz odrobinę pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Spaghetti gotujemy al dente. Makaron oddcedzamy i przekładamy na patelnię. Wlewamy żółtka z serem, mieszamy.
  • Przekładamy na talerze. Na koniec posypujemy pozostałym startym serem.
Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się