Trwa ładowanie...

Solianka

Solianka to klasyka i jedna z "zup światowej sławy". Tradycyjnie jedzona jest na Ukrainie i w Rosji. Powinna być gotowana na mięsnym, rybnym bądź grzybowym wywarze, z dodatkiem aromatycznych ziół i podawana z kwaśną śmietaną. To typowa tania, sycąca i prosta zupa chłopska. Przepis na nią poleca Patrycja Wnorowska, autorka bloga "Smakołyki alergika".

SoliankaŹródło: www.smakolykialergika.pl
dawi9ly
dawi9ly

Solianka, zwana też solanką, to klasyka i jedna z "zup światowej sławy". Tradycyjnie jedzona jest na Ukrainie i w Rosji. Powinna być gotowana na mięsnym, rybnym bądź grzybowym wywarze, z dodatkiem aromatycznych ziół i podawana z kwaśną śmietaną. To typowa sycąca i prosta zupa chłopska. Urozmaicony przepis na nią poleca Patrycja Wnorowska, autorka bloga "Smakołyki alergika".

Przygotujmy: 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego, ok. 300 g dobrej jakości wołowiny, 100 g szynki, 3 ogórki kiszone, 2 parówki, 2 cebule, 2 łyżki smalcu, pełna łyżka koncentratu pomidorowego, łyżka kaparów, sól, pieprz i chili do smaku.

Parówki pokroić w plasterki, obrane ogórki w półplasterki, szynkę w paseczki, a cebulę w piórka. Do wrzącego bulionu wrzucić wołowinę i gotować powoli, aż będzie miękka, czyli przez ok. godzinę. Po tym czasie wyjąć mięso, pokroić w słupki i wrzucić z powrotem do wywaru razem z szynką i parówkami. Cebulę zeszklić na smalcu, dodać przecier i przesmażać razem przez ok. pół minuty, cały czas mieszając. Następnie wrzucić do zupy razem z ogórkami oraz kaparami i zagotować. Doprawić soliankę i podawać z kleksem śmietany oraz chlebem.

Sugestia autorki: bulion warzywny wyjdzie najlepszy z gotowanej na wolnym ogniu porcji włoszczyzny z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego, odrobiny soli do smaku oraz kilku ziaren pieprzu.

dawi9ly

Zobacz również: Bezglutenowe, wegańskie pierogi Kruffy z dynią* * Patrycja Wnorowska, źródło: www.smakolykialergika.pl.

dawi9ly
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dawi9ly
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj