Solianka

Solianka to klasyka i jedna z "zup światowej sławy". Tradycyjnie jedzona jest na Ukrainie i w Rosji. Powinna być gotowana na mięsnym, rybnym bądź grzybowym wywarze, z dodatkiem aromatycznych ziół i podawana z kwaśną śmietaną. To typowa tania, sycąca i prosta zupa chłopska. Przepis na nią poleca Patrycja Wnorowska, autorka bloga "Smakołyki alergika".

Obraz
Źródło zdjęć: © www.smakolykialergika.pl

Solianka, zwana też solanką, to klasyka i jedna z "zup światowej sławy". Tradycyjnie jedzona jest na Ukrainie i w Rosji. Powinna być gotowana na mięsnym, rybnym bądź grzybowym wywarze, z dodatkiem aromatycznych ziół i podawana z kwaśną śmietaną. To typowa sycąca i prosta zupa chłopska. Urozmaicony przepis na nią poleca Patrycja Wnorowska, autorka bloga "Smakołyki alergika".

Przygotujmy: 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego, ok. 300 g dobrej jakości wołowiny, 100 g szynki, 3 ogórki kiszone, 2 parówki, 2 cebule, 2 łyżki smalcu, pełna łyżka koncentratu pomidorowego, łyżka kaparów, sól, pieprz i chili do smaku.

Parówki pokroić w plasterki, obrane ogórki w półplasterki, szynkę w paseczki, a cebulę w piórka. Do wrzącego bulionu wrzucić wołowinę i gotować powoli, aż będzie miękka, czyli przez ok. godzinę. Po tym czasie wyjąć mięso, pokroić w słupki i wrzucić z powrotem do wywaru razem z szynką i parówkami. Cebulę zeszklić na smalcu, dodać przecier i przesmażać razem przez ok. pół minuty, cały czas mieszając. Następnie wrzucić do zupy razem z ogórkami oraz kaparami i zagotować. Doprawić soliankę i podawać z kleksem śmietany oraz chlebem.

Sugestia autorki: bulion warzywny wyjdzie najlepszy z gotowanej na wolnym ogniu porcji włoszczyzny z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego, odrobiny soli do smaku oraz kilku ziaren pieprzu.

Zobacz również: Bezglutenowe, wegańskie pierogi Kruffy z dynią* * Patrycja Wnorowska, źródło: www.smakolykialergika.pl.

Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟