Trwa ładowanie...
d3m1d35
30-11-2015 08:50

Soczewica z czosnkiem po etiopsku

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d3m1d35
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Składniki
  • 3/4 szklanki zielonej soczewicy
  • 3 łyżki sklarowanego masła
  • 3 dojrzałe pomidory
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 strączek papryczki chili
  • 2 -3 łyżeczki pasty pomidorowej
  • sok z połowy cytryny
  • pieprz,sól, papryka w proszku
Przepis

Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą tak żeby była przykryta; odstawiamy na bok i namaczamy ok 1,5-2godz, a następnie gotujemy do miękkości na małym ogniu ok. 15–20 minut. Zdejmujemy z ognia i odcedzamy nadmiar wody.Obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę. Na maśle przesmażamy posiekany czosnek, aż się zarumieni. Dodajemy też drobno posiekaną papryczkę, a po chwili dodajemy pomidora, pastę pomidorową i kilka chwil dusimy. Przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, papryką, solą i pieprzem. Dodajemy ugotowaną soczewicę i dusić jeszcze przez kilka minut, często mieszając…

Przepis dodał użytkownik Izaa

Soczewica z czosnkiem po etiopsku
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3m1d35
d3m1d35
d3m1d35
d3m1d35
Więcej tematów
d3m1d35