Soczewica z czosnkiem po etiopsku
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 3/4 szklanki zielonej soczewicy
- 3 łyżki sklarowanego masła
- 3 dojrzałe pomidory
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 strączek papryczki chili
- 2 -3 łyżeczki pasty pomidorowej
- sok z połowy cytryny
- pieprz,sól, papryka w proszku
Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą tak żeby była przykryta; odstawiamy na bok i namaczamy ok 1,5-2godz, a następnie gotujemy do miękkości na małym ogniu ok. 15–20 minut. Zdejmujemy z ognia i odcedzamy nadmiar wody.Obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę. Na maśle przesmażamy posiekany czosnek, aż się zarumieni. Dodajemy też drobno posiekaną papryczkę, a po chwili dodajemy pomidora, pastę pomidorową i kilka chwil dusimy. Przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, papryką, solą i pieprzem. Dodajemy ugotowaną soczewicę i dusić jeszcze przez kilka minut, często mieszając…
Przepis dodał użytkownik Izaa
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze