Śmietana na cenzurowanym

Używamy jej do sałatek, ciast, deserów. Jest dodatkiem do pierogów, placków, naleśników i zup. Bez śmietany trudno wyobrazić sobie wiele tradycyjnych, polskich potraw. Jednak czy sięgając po nią, zastanawiamy się, czy jest zdrowa?

Śmietana na cenzurowanym
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

Wiele gospodyń jest zdania, że śmietana w kuchni jest niezastąpiona. Nie wyobrażają sobie korzystania z zamienników ani jej ograniczania. Niestety nadmierne spożycie niekorzystnie wpływa nie tylko na naszą sylwetkę.

- Śmietana nie należy do najzdrowszych produktów. Owszem jest bogata w białko, węglowodany, wiele składników mineralnych czy witamin, jednak bardzo duża zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu powoduje, że powinna ona być ograniczana do minimum w codziennym menu. Nie należy śmietany traktować jako źródła witamin i minerałów, ponieważ niekorzystny wpływ tłuszczów zwierzęcych zdecydowanie przewyższa jej pozytywne strony – tłumaczy Sandra Nowacka-Jaskólska, dietetyk z Kliniki Invicta w Warszawie.

Wielbiciele okraszania potraw śmietaną z pewnością będą dociekali, jaki może mieć wpływ na organizm łyżka dodana do zupy czy polanie nią naleśników z serem.

- Śmietana zawiera tłuszcz pochodzenia zwierzęcego, dlatego spożywana często, nawet w najmniejszych ilościach, może być przyczyną zbyt wysokiego poziomu złego cholesterolu LDL. Spożywanie jej znacznie zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia chorób układu krążenia – wyjaśnia dietetyk.

Którą śmietanę wybierać?

Na sklepowych półkach nie brakuje różnych rodzajów produktu. Różnią się nie tylko wielkością opakowania, nazwą producenta i przeznaczeniem. Gdy zaczniemy dokładnie czytać etykiety, okazuje się, że różnice między poszczególnymi śmietanami są znaczne.

Śmietanę dzieli się ze względu na zawartość tłuszczu. Do zup i sosów najczęściej wykorzystuje się tą 12-procentową. Najbardziej „klasyczna” osiemnastka wykorzystywana jest do ciast, deserów, sosów, koktajlów czy sałatek. Ta o zawartości tłuszczu ok. 25-28 proc. najlepsza jest do produkcji masła, natomiast do kremów i ciast stosuje się tzw. kremówkę, czyli 36 proc. Oprócz zawartości tłuszczu, przy wyborze śmietany należy zwrócić uwagę na dodatki opisane na etykiecie. Wielu producentów do swoich wyrobów dodaje stabilizatory i zagęstniki. Starajmy się wybierać śmietany bez dodatków lub o jak najmniejszej ich liczbie. W przypadku bitej śmietany zdecydowanie najlepiej omijać najszybsze rozwiązania, czyli śmietanę w sprayu czy w proszku. Tego typu produkty są wysoko przetworzone przemysłowo. Zawarte w nich emulgatory, aromaty, cukier, stabilizatory i inne dodatki mają niekorzystny wpływ na nasze zdrowie.

W śmietanie znajdziemy na przykład związek oznaczony numerem E410, czyli środek zagęszczający, stabilizator i emulgator. To mączka chleba świętojańskiego, która w wysokich stężeniach może powodować wzdęcia. Inną „niespodzianką” może być E1422, czyli substancja zagęszczająca, kryjąca się pod nazwą skrobia modyfikowana kukurydziana. Warto wczytywać się w skład każdej śmietany, bo może ona zawierać substancje dodatkowe lub nie zawierać ich w ogóle. A może lepiej ją czymś zastąpić?

- Walory smakowe śmietany w wielu przepisach są niezastąpione, jednak należy pamiętać, że możemy wybierać odmiany o jak najniższej zawartości tłuszczu. Aby takiej zmiany nie odczuć zbyt drastycznie, zmniejszajmy procentowość stopniowo. Z 36 proc. przejdźmy na 18 proc., a dopiero potem na 12 proc. Najzdrowszym krokiem dla naszego zdrowia byłaby zamiana śmietany na jogurt naturalny lub coraz częściej pojawiającą się śmietanę ekologiczną, wzbogaconą zdrowymi tłuszczami roślinnym – mówi Sandra Nowacka-Jaskólska.

ml/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie