Śmietana na cenzurowanym

Używamy jej do sałatek, ciast, deserów. Jest dodatkiem do pierogów, placków, naleśników i zup. Bez śmietany trudno wyobrazić sobie wiele tradycyjnych, polskich potraw. Jednak czy sięgając po nią, zastanawiamy się, czy jest zdrowa?

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

Wiele gospodyń jest zdania, że śmietana w kuchni jest niezastąpiona. Nie wyobrażają sobie korzystania z zamienników ani jej ograniczania. Niestety nadmierne spożycie niekorzystnie wpływa nie tylko na naszą sylwetkę.

- Śmietana nie należy do najzdrowszych produktów. Owszem jest bogata w białko, węglowodany, wiele składników mineralnych czy witamin, jednak bardzo duża zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu powoduje, że powinna ona być ograniczana do minimum w codziennym menu. Nie należy śmietany traktować jako źródła witamin i minerałów, ponieważ niekorzystny wpływ tłuszczów zwierzęcych zdecydowanie przewyższa jej pozytywne strony – tłumaczy Sandra Nowacka-Jaskólska, dietetyk z Kliniki Invicta w Warszawie.

Wielbiciele okraszania potraw śmietaną z pewnością będą dociekali, jaki może mieć wpływ na organizm łyżka dodana do zupy czy polanie nią naleśników z serem.

- Śmietana zawiera tłuszcz pochodzenia zwierzęcego, dlatego spożywana często, nawet w najmniejszych ilościach, może być przyczyną zbyt wysokiego poziomu złego cholesterolu LDL. Spożywanie jej znacznie zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia chorób układu krążenia – wyjaśnia dietetyk.

Którą śmietanę wybierać?

Na sklepowych półkach nie brakuje różnych rodzajów produktu. Różnią się nie tylko wielkością opakowania, nazwą producenta i przeznaczeniem. Gdy zaczniemy dokładnie czytać etykiety, okazuje się, że różnice między poszczególnymi śmietanami są znaczne.

Śmietanę dzieli się ze względu na zawartość tłuszczu. Do zup i sosów najczęściej wykorzystuje się tą 12-procentową. Najbardziej „klasyczna” osiemnastka wykorzystywana jest do ciast, deserów, sosów, koktajlów czy sałatek. Ta o zawartości tłuszczu ok. 25-28 proc. najlepsza jest do produkcji masła, natomiast do kremów i ciast stosuje się tzw. kremówkę, czyli 36 proc. Oprócz zawartości tłuszczu, przy wyborze śmietany należy zwrócić uwagę na dodatki opisane na etykiecie. Wielu producentów do swoich wyrobów dodaje stabilizatory i zagęstniki. Starajmy się wybierać śmietany bez dodatków lub o jak najmniejszej ich liczbie. W przypadku bitej śmietany zdecydowanie najlepiej omijać najszybsze rozwiązania, czyli śmietanę w sprayu czy w proszku. Tego typu produkty są wysoko przetworzone przemysłowo. Zawarte w nich emulgatory, aromaty, cukier, stabilizatory i inne dodatki mają niekorzystny wpływ na nasze zdrowie.

W śmietanie znajdziemy na przykład związek oznaczony numerem E410, czyli środek zagęszczający, stabilizator i emulgator. To mączka chleba świętojańskiego, która w wysokich stężeniach może powodować wzdęcia. Inną „niespodzianką” może być E1422, czyli substancja zagęszczająca, kryjąca się pod nazwą skrobia modyfikowana kukurydziana. Warto wczytywać się w skład każdej śmietany, bo może ona zawierać substancje dodatkowe lub nie zawierać ich w ogóle. A może lepiej ją czymś zastąpić?

- Walory smakowe śmietany w wielu przepisach są niezastąpione, jednak należy pamiętać, że możemy wybierać odmiany o jak najniższej zawartości tłuszczu. Aby takiej zmiany nie odczuć zbyt drastycznie, zmniejszajmy procentowość stopniowo. Z 36 proc. przejdźmy na 18 proc., a dopiero potem na 12 proc. Najzdrowszym krokiem dla naszego zdrowia byłaby zamiana śmietany na jogurt naturalny lub coraz częściej pojawiającą się śmietanę ekologiczną, wzbogaconą zdrowymi tłuszczami roślinnym – mówi Sandra Nowacka-Jaskólska.

ml/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯