Słodki tort rafaello. Idealny na rodzinne przyjęcia lub święta
Klasyczny biszkopt, krem z białą czekoladą, mlekiem w proszku i wiórkami kokosowymi, a to wszystko oblane ganache z białej czekolady i udekorowane słodkimi, kokosowymi pralinkami. Przepis prosto z bloga "Cukrowa wróżka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-5 |
Okazja: |
- 5 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Krem:
- 500 g twarogu śmietankowego lub tłustego twarogu sernikowego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki mleka w proszku
- 100 g białej czekolady
- 300 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych + łyżeczka do posypania wierzchu
Ganache:
- 100 g białej czekolady
- 80 ml śmietanki kremówki
- dodatkowo kokosowe pralinki do dekoracji
Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli. Kiedy będą już sztywne, stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy. Powinna powstać gęsta, lśniąca piana. Do piany dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Mąki przesiewamy i stopniowo dosypujemy do masy jajecznej. Mieszamy delikatnie łyżką. Masę wlewamy do tortownicy (o średnicy 18 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia (wyłożone ma być tylko dno!). Pieczemy ok. 30-35 minut (lub dłużej), do czasu, kiedy patyczek wbity w ciasto będzie wychodził suchy. Kiedy biszkopt jest upieczony, wyłączamy piekarnik, wyjmujemy ciasto i w formie upuszczamy je na podłogę z wysokości naszych kolan. Wstawiamy je z powrotem do piekarnika, żeby ostygło.
Czekoladę rozpuszczamy na parze. Uważamy, żeby nie przypalić. Zostawiamy do przestudzenia na ok. 10 minut. Twarożek ucieramy z cukrem pudrem, mlekiem w proszku i czekoladą. Stopniowo dolewamy śmietankę i miksujemy do powstania puszystego kremu. 1/3 kremu odkładamy do drugiej miski. Do pozostałych 2/3 dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką. Kremem z wiórkami przekładamy blaty ciasta. Krem bez kokosa rozsmarowujemy cienką warstwą na bokach i wierzchu ciasta. Tort wstawiamy do lodówki i zabieramy się za ganache.
Śmietankę podgrzewamy, aż będzie gorąca, ale jeszcze niegotująca się. Trzeba uważać, żeby jej nie przypalić. W tym czasie czekoladę łamiemy na drobne kawałki i umieszczamy w metalowej misce. Zalewamy ją gorącą śmietanką. Odczekujemy ok. minuty i mieszamy czekoladę z gorącą śmietanką, aż czekolada się rozpuści. Polewą dekorujemy ciasto, układamy pralinki, sypiemy na wierzch trochę wiórków.
Zobacz także: bajeczny tort z orzechami i batonikami
src="https://d.wpimg.pl/1807666562--1191250171/to.jpg"/>
Polecamy wideo: tort czekoladowy z mascarpone
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze