Śliwki - jedz na zdrowie

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Doskonałe nie tylko na powidła

Obraz
© 123RF.COM

Lato smakuje śliwkami. Z tych owocach można wyczarować prawdziwe kulinarne arcydzieła, począwszy od najróżniejszych ciast, poprzez kompoty, powidła, nalewki, aż po marynaty i sosy do mięs. Warto sięgać po śliwki jak najczęściej, ponieważ nie tylko są bardzo smaczne, ale również korzystnie wpływają na nasze zdrowie.

Na świecie jest aż sześć tysięcy odmian śliwek. Są one krzyżówkami dzikich śliw, czyli tarniny, mirabelki i ałyczy, które to były znane już w starożytności. Do Europy trafiły dzięki Grekom i Rzymianom, szybko rozprzestrzeniając się na cały kontynent. Sezon na śliwki trwa od lipca do końca października. Najpopularniejsze w Polsce odmiany to węgierki (podłużne i fioletowe), renklody (okrągłe, zielone lub żółte), mirabelki i uleny.

Zobacz wideo: Sposoby na muszki owocówki

/ 5Dlaczego warto jeść śliwki?

Obraz
© 123RF.COM

Warto sięgać po śliwki, mimo że są dość kaloryczne (45 kalorii w 100 gramach). Znajdziemy w nich witaminy – A, C, E, witaminy z grupy B, związki mineralne – magnez, żelazo, wapń, fosfor i potas, a także antyoksydanty.

/ 5Dla zdrowia

Obraz
© 123RF.COM

Dzięki dużej zawartości pektyn, owoce te regulują trawienie i zapobiegają występowaniu zaparć. Poza tym pomagają obniżyć cholesterol. Wspomagają również funkcjonowanie układu krążenia. Śliwki korzystnie działają też na układ nerwowy, dzięki czemu poprawiają humor. Jednak co za dużo to niezdrowo. Zjedzenie zbyt dużej ilości surowych owoców naraz, może skończyć się biegunką, dlatego najrozsądniej jest spożywać kilka sztuk dziennie.

/ 5Świeże czy suszone?

Obraz
© 123RF.COM

Suszone śliwki zawierają pięć razy więcej witaminy A oraz błonnika niż świeże owoce. Ponadto są świetnym źródłem żelaza i fosforu. Jednak, o ile śliwki zerwane prosto z drzewa mają ok. 45 kalorii w 100 gramach, to suszone mają ich aż 267! Dlatego też nie powinniśmy przesadzać z ich ilością. Aby usprawnić i uregulować działanie układu pokarmowego wystarczy jeść trzy sztuki dziennie lub pić kompot z suszu.

/ 5Co smacznego można zrobić ze śliwek?

Obraz
© 123RF.COM

Śliwki nadają się na przetwory. Ja nie wyobrażam sobie zimy bez śliwkowych powideł, kompotów, dżemów, marmolad, galaretek czy soków. Ze śliwkami pieczemy też babeczki i ciasta – biszkoptowe, drożdżowe czy kruche. Nie zapominajmy również o pierogach i knedlach. Pamiętajmy jednak, że pestki tych owoców zawierają trującą dla człowieka substancję – amigdalinę. Jest to związek, którego jednym ze składników jest kwas pruski. Dlatego też na przetwory czy knedle wybierajmy te śliwki, których miąższ łatwo oddziela się od pestki. Ze śliwek przygotowuje się również tradycyjne trunki takie jak śliwowica, tarniówka czy rakija. Z kolei suszone śliwki to niezastąpiony składnik wigilijnego kompotu, bigosu czy sosów do mięs. Nadziewamy nimi także schab, a owinięte w plastry boczku i zapieczone będą świetną przekąską.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce