Śliwki - jedz na zdrowie

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Doskonałe nie tylko na powidła

Obraz
© 123RF.COM

Lato smakuje śliwkami. Z tych owocach można wyczarować prawdziwe kulinarne arcydzieła, począwszy od najróżniejszych ciast, poprzez kompoty, powidła, nalewki, aż po marynaty i sosy do mięs. Warto sięgać po śliwki jak najczęściej, ponieważ nie tylko są bardzo smaczne, ale również korzystnie wpływają na nasze zdrowie.

Na świecie jest aż sześć tysięcy odmian śliwek. Są one krzyżówkami dzikich śliw, czyli tarniny, mirabelki i ałyczy, które to były znane już w starożytności. Do Europy trafiły dzięki Grekom i Rzymianom, szybko rozprzestrzeniając się na cały kontynent. Sezon na śliwki trwa od lipca do końca października. Najpopularniejsze w Polsce odmiany to węgierki (podłużne i fioletowe), renklody (okrągłe, zielone lub żółte), mirabelki i uleny.

Zobacz wideo: Sposoby na muszki owocówki

/ 5Dlaczego warto jeść śliwki?

Obraz
© 123RF.COM

Warto sięgać po śliwki, mimo że są dość kaloryczne (45 kalorii w 100 gramach). Znajdziemy w nich witaminy – A, C, E, witaminy z grupy B, związki mineralne – magnez, żelazo, wapń, fosfor i potas, a także antyoksydanty.

/ 5Dla zdrowia

Obraz
© 123RF.COM

Dzięki dużej zawartości pektyn, owoce te regulują trawienie i zapobiegają występowaniu zaparć. Poza tym pomagają obniżyć cholesterol. Wspomagają również funkcjonowanie układu krążenia. Śliwki korzystnie działają też na układ nerwowy, dzięki czemu poprawiają humor. Jednak co za dużo to niezdrowo. Zjedzenie zbyt dużej ilości surowych owoców naraz, może skończyć się biegunką, dlatego najrozsądniej jest spożywać kilka sztuk dziennie.

/ 5Świeże czy suszone?

Obraz
© 123RF.COM

Suszone śliwki zawierają pięć razy więcej witaminy A oraz błonnika niż świeże owoce. Ponadto są świetnym źródłem żelaza i fosforu. Jednak, o ile śliwki zerwane prosto z drzewa mają ok. 45 kalorii w 100 gramach, to suszone mają ich aż 267! Dlatego też nie powinniśmy przesadzać z ich ilością. Aby usprawnić i uregulować działanie układu pokarmowego wystarczy jeść trzy sztuki dziennie lub pić kompot z suszu.

/ 5Co smacznego można zrobić ze śliwek?

Obraz
© 123RF.COM

Śliwki nadają się na przetwory. Ja nie wyobrażam sobie zimy bez śliwkowych powideł, kompotów, dżemów, marmolad, galaretek czy soków. Ze śliwkami pieczemy też babeczki i ciasta – biszkoptowe, drożdżowe czy kruche. Nie zapominajmy również o pierogach i knedlach. Pamiętajmy jednak, że pestki tych owoców zawierają trującą dla człowieka substancję – amigdalinę. Jest to związek, którego jednym ze składników jest kwas pruski. Dlatego też na przetwory czy knedle wybierajmy te śliwki, których miąższ łatwo oddziela się od pestki. Ze śliwek przygotowuje się również tradycyjne trunki takie jak śliwowica, tarniówka czy rakija. Z kolei suszone śliwki to niezastąpiony składnik wigilijnego kompotu, bigosu czy sosów do mięs. Nadziewamy nimi także schab, a owinięte w plastry boczku i zapieczone będą świetną przekąską.

Wybrane dla Ciebie
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą