Śliwki - jedz na zdrowie

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Doskonałe nie tylko na powidła

Obraz
© 123RF.COM

Lato smakuje śliwkami. Z tych owocach można wyczarować prawdziwe kulinarne arcydzieła, począwszy od najróżniejszych ciast, poprzez kompoty, powidła, nalewki, aż po marynaty i sosy do mięs. Warto sięgać po śliwki jak najczęściej, ponieważ nie tylko są bardzo smaczne, ale również korzystnie wpływają na nasze zdrowie.

Na świecie jest aż sześć tysięcy odmian śliwek. Są one krzyżówkami dzikich śliw, czyli tarniny, mirabelki i ałyczy, które to były znane już w starożytności. Do Europy trafiły dzięki Grekom i Rzymianom, szybko rozprzestrzeniając się na cały kontynent. Sezon na śliwki trwa od lipca do końca października. Najpopularniejsze w Polsce odmiany to węgierki (podłużne i fioletowe), renklody (okrągłe, zielone lub żółte), mirabelki i uleny.

Zobacz wideo: Sposoby na muszki owocówki

/ 5Dlaczego warto jeść śliwki?

Obraz
© 123RF.COM

Warto sięgać po śliwki, mimo że są dość kaloryczne (45 kalorii w 100 gramach). Znajdziemy w nich witaminy – A, C, E, witaminy z grupy B, związki mineralne – magnez, żelazo, wapń, fosfor i potas, a także antyoksydanty.

/ 5Dla zdrowia

Obraz
© 123RF.COM

Dzięki dużej zawartości pektyn, owoce te regulują trawienie i zapobiegają występowaniu zaparć. Poza tym pomagają obniżyć cholesterol. Wspomagają również funkcjonowanie układu krążenia. Śliwki korzystnie działają też na układ nerwowy, dzięki czemu poprawiają humor. Jednak co za dużo to niezdrowo. Zjedzenie zbyt dużej ilości surowych owoców naraz, może skończyć się biegunką, dlatego najrozsądniej jest spożywać kilka sztuk dziennie.

/ 5Świeże czy suszone?

Obraz
© 123RF.COM

Suszone śliwki zawierają pięć razy więcej witaminy A oraz błonnika niż świeże owoce. Ponadto są świetnym źródłem żelaza i fosforu. Jednak, o ile śliwki zerwane prosto z drzewa mają ok. 45 kalorii w 100 gramach, to suszone mają ich aż 267! Dlatego też nie powinniśmy przesadzać z ich ilością. Aby usprawnić i uregulować działanie układu pokarmowego wystarczy jeść trzy sztuki dziennie lub pić kompot z suszu.

/ 5Co smacznego można zrobić ze śliwek?

Obraz
© 123RF.COM

Śliwki nadają się na przetwory. Ja nie wyobrażam sobie zimy bez śliwkowych powideł, kompotów, dżemów, marmolad, galaretek czy soków. Ze śliwkami pieczemy też babeczki i ciasta – biszkoptowe, drożdżowe czy kruche. Nie zapominajmy również o pierogach i knedlach. Pamiętajmy jednak, że pestki tych owoców zawierają trującą dla człowieka substancję – amigdalinę. Jest to związek, którego jednym ze składników jest kwas pruski. Dlatego też na przetwory czy knedle wybierajmy te śliwki, których miąższ łatwo oddziela się od pestki. Ze śliwek przygotowuje się również tradycyjne trunki takie jak śliwowica, tarniówka czy rakija. Z kolei suszone śliwki to niezastąpiony składnik wigilijnego kompotu, bigosu czy sosów do mięs. Nadziewamy nimi także schab, a owinięte w plastry boczku i zapieczone będą świetną przekąską.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny