Śliwki - jedz na zdrowie

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Doskonałe nie tylko na powidła

Obraz
© 123RF.COM

Lato smakuje śliwkami. Z tych owocach można wyczarować prawdziwe kulinarne arcydzieła, począwszy od najróżniejszych ciast, poprzez kompoty, powidła, nalewki, aż po marynaty i sosy do mięs. Warto sięgać po śliwki jak najczęściej, ponieważ nie tylko są bardzo smaczne, ale również korzystnie wpływają na nasze zdrowie.

Na świecie jest aż sześć tysięcy odmian śliwek. Są one krzyżówkami dzikich śliw, czyli tarniny, mirabelki i ałyczy, które to były znane już w starożytności. Do Europy trafiły dzięki Grekom i Rzymianom, szybko rozprzestrzeniając się na cały kontynent. Sezon na śliwki trwa od lipca do końca października. Najpopularniejsze w Polsce odmiany to węgierki (podłużne i fioletowe), renklody (okrągłe, zielone lub żółte), mirabelki i uleny.

Zobacz wideo: Sposoby na muszki owocówki

/ 5Dlaczego warto jeść śliwki?

Obraz
© 123RF.COM

Warto sięgać po śliwki, mimo że są dość kaloryczne (45 kalorii w 100 gramach). Znajdziemy w nich witaminy – A, C, E, witaminy z grupy B, związki mineralne – magnez, żelazo, wapń, fosfor i potas, a także antyoksydanty.

/ 5Dla zdrowia

Obraz
© 123RF.COM

Dzięki dużej zawartości pektyn, owoce te regulują trawienie i zapobiegają występowaniu zaparć. Poza tym pomagają obniżyć cholesterol. Wspomagają również funkcjonowanie układu krążenia. Śliwki korzystnie działają też na układ nerwowy, dzięki czemu poprawiają humor. Jednak co za dużo to niezdrowo. Zjedzenie zbyt dużej ilości surowych owoców naraz, może skończyć się biegunką, dlatego najrozsądniej jest spożywać kilka sztuk dziennie.

/ 5Świeże czy suszone?

Obraz
© 123RF.COM

Suszone śliwki zawierają pięć razy więcej witaminy A oraz błonnika niż świeże owoce. Ponadto są świetnym źródłem żelaza i fosforu. Jednak, o ile śliwki zerwane prosto z drzewa mają ok. 45 kalorii w 100 gramach, to suszone mają ich aż 267! Dlatego też nie powinniśmy przesadzać z ich ilością. Aby usprawnić i uregulować działanie układu pokarmowego wystarczy jeść trzy sztuki dziennie lub pić kompot z suszu.

/ 5Co smacznego można zrobić ze śliwek?

Obraz
© 123RF.COM

Śliwki nadają się na przetwory. Ja nie wyobrażam sobie zimy bez śliwkowych powideł, kompotów, dżemów, marmolad, galaretek czy soków. Ze śliwkami pieczemy też babeczki i ciasta – biszkoptowe, drożdżowe czy kruche. Nie zapominajmy również o pierogach i knedlach. Pamiętajmy jednak, że pestki tych owoców zawierają trującą dla człowieka substancję – amigdalinę. Jest to związek, którego jednym ze składników jest kwas pruski. Dlatego też na przetwory czy knedle wybierajmy te śliwki, których miąższ łatwo oddziela się od pestki. Ze śliwek przygotowuje się również tradycyjne trunki takie jak śliwowica, tarniówka czy rakija. Z kolei suszone śliwki to niezastąpiony składnik wigilijnego kompotu, bigosu czy sosów do mięs. Nadziewamy nimi także schab, a owinięte w plastry boczku i zapieczone będą świetną przekąską.

Wybrane dla Ciebie
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie