Śledzie pod pierzynką
Śledź to jedna z ryb, po które sięgamy najchętniej, nie tylko w okresie świątecznym., śledzia możemy przyrządzić na wiele sposobów. Tak naprawdę ogranicza nas jedynie kulinarna wyobraźnia. tym razem polecamy pysznego śledzika pod pierzynką.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Przekąski
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 6 filetów śledziowych w oleju
- 1 marchewka
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 50 g sera żółtego
- 2 ogórki korniszony
- 200 ml majonezu
- natka pietruszki
Przepis
Ziemniaki i marchew ugotuj do miękkości. Następnie wystudź i pokrój w drobną kostkę. Cebulę i ogórki pokrój w drobną kostkę i dodaj do pozostałych warzyw.
Przepis
W szklanej misce lub na półmisku na dnie układaj śledzie pokrojone w mniejsze kawałki. Na śledzie połóż warstwę wymieszanych warzyw, następnie warstwę majonezu. Po wierzchu posyp startym żółtym serem i udekoruj listkami natki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl