Śledź wigilijny taty
Śledzia można przyrządzać na tysiące sposobów, dzięki czemu nie ma prawa się on znudzić. Jeszcze kilka lat temu nie przepadałam za śledziem, ale dziś nie wyobrażam sobie bez niego świąt ani domowych imprez, szczególnie w okresie karnawału. Zobaczcie, jak śledzika przyrządza mój tata.
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 5 płatów śledziowych matias
- por
- 1/2 puszki kukurydzy
- 3/4 puszki czerwonej fasoli
- sól
- sok z cytryny
- majonez
- pieprz cytrynowy
- olej
Przepis
Śledzie wymoczyć około 2 godziny, dobrze odsączyć,pokroić na kawałki, ułożyć na półmisku. Por bardzo cieniutko pokroić w talarki, lekko posolić, odstawić na 15 min., żeby zmiękł. Fasolkę dobrze wypłukać na sitku pod wodą, razem z kukurydzą,dokładnie osuszyć. Por wymieszać z kukurydzą i fasolką ,posypać pieprzem cytrynowym, skropić sokiem z cytryną, wymieszać. Na ułożone śledzie wyłożyć jarzynkę, polać olejem, udekorować majonezem. Smacznego.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl