Siostra Anastazja - mistrzyni gotowania. Jej ciasta pokochały miliony Polaków

Jest autorką kilkunastu książek kucharskich, które sprzedały się w 3 milionach egzemplarzy. Na łamach "Gościa Niedzielnego" została okrzyknięta "Pierwszą Kucharką Rzeczpospolitej". Jest specjalistką od polskich prostych przepisów i ciast, które zawsze się udają. Skromna, inspirująca, pracowita. Siostra Anastazja ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości, bo o niej mowa to prawdziwy kulinarny autorytet.

Obraz
Źródło zdjęć: © Facebook.com
Katarzyna Gileta

Jak zaczęła się jej pasja do gotowania?

Sama przyznaje, że z konieczności. Wychowywała się w niewielkiej wiosce na Podkarpaciu. Miała 17 lat, kiedy zmarła jej matka, wtedy zaczęła samodzielnie gotować dla siebie i brata. – Mama zmarła w żniwa. W nocy. Wstaliśmy rano z bratem (tata zmarł, jak miałam pół roku) i trzeba było coś przygotować do jedzenia. Zrobiłam więc ziemniaki z kwaśnym mlekiem. To było moje pierwsze danie w pełni samodzielne – wspomina siostra Anastazja w rozmowie z portalem Deon.pl.

Początki nie były łatwe. Do sklepu trzeba było iść pieszo 12 kilometrów, brakowało wielu produktów. Korzystała z zapamiętanych przepisów mamy, pomagały sąsiadki i starsza siostra, która mieszkała już poza domem. – Jak sobie z bratem ugotowaliśmy, tak też zjedliśmy. Trzeba było sobie jakoś radzić – opowiada dalej siostra Anastazja. Ze względu na trudną sytuację materialną, postanowiła znaleźć stałą pracę. Dowiedziała się o możliwości wyjazdu do Czechosłowacji do huty szkła. Wysłała dokumenty i się udało.

Za pierwsze zarobione pieniądze kupiła wymarzoną kolorową sukienkę. Jednak nie nacieszyła się nią zbyt długo, ponieważ po dwóch latach postanowiła wstąpić do zakonu. Nie od razu trafiła do kuchni. – Formacja zakonna kładzie na początku nacisk na inne elementy. Ale podczas pomagania siostrom odkryłam z czasem, że to praca w kuchni najbardziej mnie pociąga. Na pytanie więc matki przełożonej o to, co chciałabym robić, odparłam: "Gotować" – mówi siostra Anastazja w ten samej rozmowie.

Tradycyjna kuchnia z pomysłem

Po złożeniu ślubów zakonnych trafiła do Pleszowa niedaleko Nowej Huty. Potem przeniesiono ją do Jastrzębia, gdzie przygotowywała posiłki dla chorych dzieci i pracowników zakładu leczniczo-opiekuńczego. Przepracowała tam dwanaście lat. Potem znowu znalazła się w Krakowie. Tam zdobywała kulinarne doświadczenie, gotując dla jezuitów.

Korzysta ze sprawdzonych, tradycyjnych receptur. Wiele przepisów opracowuje również sama. Natomiast pomysł na ciasto – Sekret Mniszki po prostu jej się przyśnił. Do tej pory napisała i wydała kilkanaście książek kucharskich, w których radzi jak przyrządzić i pięknie podać m.in. soczyste i aromatyczne mięsa, sałatki na wszystkie okazje, surówki, wyjątkowe ciasta. Skąd pomysł, by zacząć pisać książki kucharskie? – Nie lubię gotować ciągle tego samego, więc wymyślałam coraz to nowe ciasta. W końcu było przepisów tyle, że ojcowie jezuici wpadli na pomysł, aby podzielić się tym z ludźmi – mówi siostra w rozmowie z "Echem Dnia".

Wykorzystuje proste, naturalne składniki. W jej przepisach na próżno szukać homarów czy trufli. Bowiem jak sama przyznaje, jej kuchnia, tak jak Pan Bóg, musi być dostępna dla wszystkich. Polska, tradycyjna i przede wszystkim smaczna. – Każdy może sobie coś wybrać dla siebie. Są przepisy świąteczne, postne, droższe i tańsze. Staram się zawsze, żeby kuchnia była zróżnicowana. Raczej nikt nie je codziennie świątecznego obiadu. W życiu trzeba umieć pościć, ale trzeba też umieć świętować. Ważne jest także wspólne przygotowanie się, w tym posiłków, do święta – dodaje siostra Anastazja.

Znalazła godną następczynię

Siostra zawraca uwagę także na inny ważny element gotowania. Wspólne spędzanie czasu w kuchni to świetny sposób na integrację całej rodziny i pielęgnowanie więzi. Do gotowania warto zaprosić męża, dzieci, dzięki temu każdy będzie miał szansę poczuć się ważny, doceniony, kochany. Wspólne gotowanie zbliża i daje wiele radości. Siostra Anastazja planuje przejście na emeryturę. Pałeczkę po niej przejęła siostra Salomea, także wspaniałą kucharka, która również ma na swoim koncie książkę kucharską. – Siostra Salomea fantastycznie gotuje i piecze. Cieszę się, że jest ktoś, kto będzie się dzielił tym dobrem, które ma w sobie, tym talentem, który otrzymał od Boga. I że inni będą z tego daru czerpali radość – podsumowuje siostra Anastazja w wywiadzie dla portalu Deon.pl.

Książki siostry Anastazji zostały przetłumaczone na język czeski i słowacki. Dochód ze sprzedaży jest przeznaczany na programy edukacyjne realizowane przez jezuitów.

Zobaczcie tradycyjne polskie dania:

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇