Siedem zdrowych przekąsek do 100 kcal
Osoby odchudzające się i dbające o swoje zdrowie nie muszą się głodzić i rezygnować z pysznych przekąsek. Ważne, by te przekąski nie zrujnowały efektów diety. Powinny być więc niskokaloryczne, sycące i dostarczać jak najwięcej cennych składników odżywczych. Słowem: muszą być zdrowe, co nie znaczy, że nie mogą być smaczne.
Mało kalorii, dużo smaku
Osoby odchudzające się i dbające o swoje zdrowie nie muszą się głodzić i rezygnować z pysznych przekąsek. Ważne, by te przekąski nie zrujnowały efektów diety. Powinny być więc niskokaloryczne, sycące i dostarczać jak najwięcej cennych składników odżywczych. Słowem: muszą być zdrowe, co nie znaczy, że nie mogą być smaczne.
Serek wiejski z melonem
Serek wiejski to przede wszystkim cenne źródło białka, dzięki któremu dłużej jesteśmy najedzeni. Mały pojemnik serka zawiera nawet 15 gramów tego cennego składnika. Aby poprawić smak "nudnego" serka, dodajmy kilka plasterków melona, obojętnie jakiej odmiany. To owoc bardzo niskokaloryczny, ale zdrowy. Taki zestaw zawiera jedynie 0,8 g tłuszczów nasyconych, 5 mg cholesterolu i niecałe 100 kcal.
Marchewki z hummusem
Małe marchewki to jedna z ulubionych przekąsek ludzi na diecie, ale w końcu mogą się znudzić. Dlatego też można maczać je w miseczce hummusu - pasty z ciecierzycy i tahini (musu sezamowego). Taki zestaw zapewni zapotrzebowanie na witaminę A, beta karoten i białko (z ciecierzycy). Zero cholesterolu, bardzo mało tłuszczów nasyconych i niecałe 20 kcal przypadających na jedna marchewkę to doskonała zachęta do spróbowania!
Jabłko z masłem orzechowym
Jabłek nie musimy jeść wyłącznie na surowo i w tradycyjny sposób. Możemy sobie od czasu do czasu pozwolić na ekstrawagancję. Łasuchy będą zachwycone kombinacją jabłek z masłem orzechowym - czyli słodkie ze słonym. Jabłka kroimy na plasterki i na każdym z nich rozsmarowujemy masło orzechowe. Dwie łyżeczki masła i jedno jabłko to tylko 100 kcal, ale za to jakie smaczne!
Jogurt z nasionami słonecznika
Można, oczywiście, kupować jogurty smakowe w sklepie. Lepiej jednak przygotować je samodzielnie, wtedy na pewno wiemy, co jest w środku. Dobry jogurt naturalny mieszamy z łyżką ziaren słonecznika (mogą być uprażone na suchej patelni, są o wiele smaczniejsze) i zajadamy do woli. Nasiona to niecałe 20 kcal, jogurt trochę więcej, ale za to dostarcza nam mnóstwo białka.
Pieczony ziemniak
A może coś na ciepło? Wybieramy średniej wielkości ziemniaka (to około 80 kcal) i pieczemy go bez tłuszczu w folii aluminiowej. Ziemniaki zawierają mnóstwo witaminy C, potasu i wiele innych składników odżywczych. Jeśli do ziemniaka dodamy łyżkę pokrojonych w kostkę pomidorów i posypiemy całość zieloną pietruszką, otrzymamy sycącą i bardzo zdrową przekąskę, zawierającą tylko 100 kcal.
Łosoś z serkiem
Ryby, jak wiadomo, to samo zdrowie. Warto jeść je jak najczęściej. Stąd nasz przepis na tę przekąskę. Niewielki kawałek wędzonego łososia smarujemy kremowym serkiem niskotłuszczowym. Takie danie jest bogate w białko, zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3 i ma tylko 50 kcal. Można więc sobie pozwolić nawet na dwa kawałki takiego przysmaku.
Zupa pomidorowa
Jako przekąska doskonale sprawdzi się też miseczka zupy. Jeśli przygotowujemy ją na bulionie warzywnym, bez tłuszczu, to 250 mililitrowa porcja takiej zupy zawiera około 80 kcal. Pomidorówka jest bardzo łatwa do przyrządzenia: gotujemy wywar warzywny z marchewki, pietruszki, selera naciowego i pora z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, pieprzu i soli. Następnie wywar odcedzamy, dodajemy pokrojone i pozbawiona skórki oraz pestek pomidory i miksujemy. Przelewamy do termosu i mamy zupę na cały dzień.
AD/mp/WP Kuchnia