Siedem zdrowych przekąsek do 100 kcal

Osoby odchudzające się i dbające o swoje zdrowie nie muszą się głodzić i rezygnować z pysznych przekąsek. Ważne, by te przekąski nie zrujnowały efektów diety. Powinny być więc niskokaloryczne, sycące i dostarczać jak najwięcej cennych składników odżywczych. Słowem: muszą być zdrowe, co nie znaczy, że nie mogą być smaczne.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 8Mało kalorii, dużo smaku

Obraz
© 123RF.COM

Osoby odchudzające się i dbające o swoje zdrowie nie muszą się głodzić i rezygnować z pysznych przekąsek. Ważne, by te przekąski nie zrujnowały efektów diety. Powinny być więc niskokaloryczne, sycące i dostarczać jak najwięcej cennych składników odżywczych. Słowem: muszą być zdrowe, co nie znaczy, że nie mogą być smaczne.

/ 8Serek wiejski z melonem

Obraz
© 123RF.COM

Serek wiejski to przede wszystkim cenne źródło białka, dzięki któremu dłużej jesteśmy najedzeni. Mały pojemnik serka zawiera nawet 15 gramów tego cennego składnika. Aby poprawić smak "nudnego" serka, dodajmy kilka plasterków melona, obojętnie jakiej odmiany. To owoc bardzo niskokaloryczny, ale zdrowy. Taki zestaw zawiera jedynie 0,8 g tłuszczów nasyconych, 5 mg cholesterolu i niecałe 100 kcal.

/ 8Marchewki z hummusem

Obraz
© 123RF.COM

Małe marchewki to jedna z ulubionych przekąsek ludzi na diecie, ale w końcu mogą się znudzić. Dlatego też można maczać je w miseczce hummusu - pasty z ciecierzycy i tahini (musu sezamowego). Taki zestaw zapewni zapotrzebowanie na witaminę A, beta karoten i białko (z ciecierzycy). Zero cholesterolu, bardzo mało tłuszczów nasyconych i niecałe 20 kcal przypadających na jedna marchewkę to doskonała zachęta do spróbowania!

/ 8Jabłko z masłem orzechowym

Obraz
© 123RF.COM

Jabłek nie musimy jeść wyłącznie na surowo i w tradycyjny sposób. Możemy sobie od czasu do czasu pozwolić na ekstrawagancję. Łasuchy będą zachwycone kombinacją jabłek z masłem orzechowym - czyli słodkie ze słonym. Jabłka kroimy na plasterki i na każdym z nich rozsmarowujemy masło orzechowe. Dwie łyżeczki masła i jedno jabłko to tylko 100 kcal, ale za to jakie smaczne!

/ 8Jogurt z nasionami słonecznika

Obraz
© 123RF.COM

Można, oczywiście, kupować jogurty smakowe w sklepie. Lepiej jednak przygotować je samodzielnie, wtedy na pewno wiemy, co jest w środku. Dobry jogurt naturalny mieszamy z łyżką ziaren słonecznika (mogą być uprażone na suchej patelni, są o wiele smaczniejsze) i zajadamy do woli. Nasiona to niecałe 20 kcal, jogurt trochę więcej, ale za to dostarcza nam mnóstwo białka.

/ 8Pieczony ziemniak

Obraz
© WP.PL

A może coś na ciepło? Wybieramy średniej wielkości ziemniaka (to około 80 kcal) i pieczemy go bez tłuszczu w folii aluminiowej. Ziemniaki zawierają mnóstwo witaminy C, potasu i wiele innych składników odżywczych. Jeśli do ziemniaka dodamy łyżkę pokrojonych w kostkę pomidorów i posypiemy całość zieloną pietruszką, otrzymamy sycącą i bardzo zdrową przekąskę, zawierającą tylko 100 kcal.

/ 8Łosoś z serkiem

Obraz
© 123RF.COM

Ryby, jak wiadomo, to samo zdrowie. Warto jeść je jak najczęściej. Stąd nasz przepis na tę przekąskę. Niewielki kawałek wędzonego łososia smarujemy kremowym serkiem niskotłuszczowym. Takie danie jest bogate w białko, zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3 i ma tylko 50 kcal. Można więc sobie pozwolić nawet na dwa kawałki takiego przysmaku.

/ 8Zupa pomidorowa

Obraz
© Fotolia

Jako przekąska doskonale sprawdzi się też miseczka zupy. Jeśli przygotowujemy ją na bulionie warzywnym, bez tłuszczu, to 250 mililitrowa porcja takiej zupy zawiera około 80 kcal. Pomidorówka jest bardzo łatwa do przyrządzenia: gotujemy wywar warzywny z marchewki, pietruszki, selera naciowego i pora z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, pieprzu i soli. Następnie wywar odcedzamy, dodajemy pokrojone i pozbawiona skórki oraz pestek pomidory i miksujemy. Przelewamy do termosu i mamy zupę na cały dzień.

AD/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki